ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομείο Καβάλας: Αποχώρησε ο ρευματολόγος – Στη Θεσσαλονίκη στέλνουν τους ασθενείς

Νοσοκομείο Καβάλας: Αποχώρησε ο ρευματολόγος – Στη Θεσσαλονίκη στέλνουν τους ασθενείς
Δεν προβλέπεται να καλυφθεί άμεσα η θέση

«Λουκέτο» μπήκε στη ρευματολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, μετά από τριάντα χρόνια λειτουργίας, καθώς αποχώρησε ο μοναδικός ρευματολόγος.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν υπήρχε δεύτερος ρευματολόγος, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος γιατρός να είναι αντιμέτωπος με τις αυξημένες ανάγκες της κλινικής, η οποία εξυπηρετεί ασθενείς με ρευματολογικά προβλήματα από όλη την Αν. Μακεδονία και Θράκη έως και την Κεντρική Μακεδονία. Σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου, αίτημα του γιατρού ήταν η πρόσληψη ενός ακόμη ρευματολόγου, έστω και επικουρικού. Ωστόσο, ουδέποτε ικανοποιήθηκε από τη διοίκηση, με αποτέλεσμα να εξαναγκαστεί σε παραίτηση.

Στη Ρευματολογική κλινική εκτός των νοσηλευομένων ασθενών μέχρι και πριν λίγες ημέρες, πραγματοποιούνταν και περιοδικές εγχύσεις ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, σε περιπτώσεις ασθενών που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθροπάθεια, ψωριασική αρθρίτιδα, παιδιά με νόσο still, αιμοφαγοκυτταρικά σύνδρομα. Οι ασθενείς αυτοί είναι τριάντα στον αριθμό και εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας της κλινικής βρίσκονται μετέωροι, επισημαίνει το σωματείο.

Μετά από τουλάχιστον δύο μήνες η κάλυψη του κενού

Για την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο της Καβάλας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν καταλογίζει πλήρη αδιαφορία και παντελή έλλειψη συνεργασίας στις αρμόδιες υπηρεσίες, από τη διοίκηση του νοσοκομείου και της Υγειονομικής Περιφέρειας μέχρι το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι ασθενείς που μέχρι πρότινος εξυπηρετούνταν από τη ρευματολογική κλινική, ενημερώνονται τηλεφωνικά από τη διοίκηση του νοσοκομείου να μεταβούν για τη θεραπεία και τις εξετάσεις τους στην Κλινική του Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης. «Δυστυχώς, η διοίκηση αδιαφορεί για το γεγονός πως πολλοί από τους ασθενείς αυτούς ενδεχομένως δεν έχουν τα μέσα να μεταβούν 300 τουλάχιστον χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους για να προσέλθουν σε μια κλινική, η οποία δεν είναι καν ενήμερη για το νέο όγκο ασθενών που καλείται να υποδεχθεί και να εξυπηρετήσει» καταγγέλλουν οι ρευματοπαθείς.

«Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε δια στόματος του ίδιου του διοικητή του νοσοκομείου Καβάλας, εντός του επόμενου διμήνου δεν προβλέπεται η πλήρωση της θέσης ρευματολόγου. Θεωρούμε, επομένως, απαράδεκτη τη μακρά καθυστέρηση εκκίνησης των απαραίτητων διαδικασιών, δεδομένου ότι όλοι γνώριζαν τις προθέσεις του Επιμελητή της Ρευματολογικής να αποχωρήσει και ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για την άμεση κάλυψη της σχετικής θέσης. Αντί της έγκαιρης διευθέτησης του ζητήματος, οι ασθενείς αναγκάζονται να υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση.

Η εξασφάλιση της απρόσκοπτης και δίχως περιορισμούς πρόσβασης όλων των πολιτών στις δημόσιες δομές υγείας οφείλει να αποτελεί βασική προτεραιότητα ενός κράτους. Κάθε εμπόδιο ανάμεσα στους πολίτες και στο δικαίωμα στην υγεία πρέπει να αίρεται άμεσα, δίχως χρονοτριβή και πάντα με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των ασθενών.
Αυτή λοιπόν η αδιαφορία και η απραγία των υπευθύνων όλους αυτούς τους μήνες έχει οδηγήσει σε μια εξευτελιστική για χιλιάδες ασθενείς κατάσταση, την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν καταδικάζει απερίφραστα, απαιτώντας την άμεση επίλυση του προβλήματος» καταλήγει η Ομοσπονδία.

Σχετικές ειδήσεις