ΕΘΝΙΚΑ

Ίμια: «Κόκκινος» συναγερμός στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις - Πολεμικές ιαχές από Ερντογάν

Ίμια: «Κόκκινος» συναγερμός στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις - Πολεμικές ιαχές από Ερντογάν

Η Άγκυρα κλιμακώνει επικίνδυνα τις προκλήσεις στο Αιγαίο - Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιλντιρίμ - Αυστηρό διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ - Απειλές και για την κυπριακή ΑΟΖ - Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ -Τουρκία: Δικά μας τα Ίμια - Ελλάδα: Δεν ξέρετε ούτε γεωγραφία

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς οι Τούρκοι τις τελευταίες ώρες ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικότητας.

Το θερμό επεισόδιο που προκάλεσαν οι Τούρκοι το βράδυ της Δευτέρας (12/02/2018) στα Ίμια, αποτέλεσε το έναυσμα για 24 ώρες γεμάτες ένταση. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τέθηκαν σε επιφυλακή, ενώ η Άγκυρα συνέχισε το επικίνδυνο παιχνίδι των προκλήσεων, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, να απειλεί ανοιχτά με πόλεμο την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το θερμό επεισόδιο στα Ίμια

Όλα ξεκίνησαν στις 23:40 το βράδυ της Δευτέρας, όταν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Λιμενικού, τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος της ελληνικής Ακτοφυλακής.

skafos

Η ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα:

«Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων».

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα

Ερντογάν: Μην κάνετε το λάθος βήμα σε Κύπρο και Αιγαίο

Λίγες ώρες μετά το θερμό επεισόδιο στα Ίμια, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε απειλές προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν το λάθος βήμα», δήλωσε, σε εκδήλωση του κόμματός του στην Άγκυρα.

Απευθυνόμενος σε βουλευτές και στελέχη του AKP, ο Ερντογάν πανηγύριζε για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας κατά των Κούρδων στη Συρία, όταν είπε: «Να μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις κινήσεις για την αναζήτηση αερίου ανοιχτά της Κύπρου και τις κινήσεις στο Αιγαίο με τις βραχονησίδες. Εμείς προειδοποιούμε όσους κάνουν το λάθος βήμα στην Κύπρο και το Αιγαίο, να μην ξεπερνούν τα όρια».

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα

Αυστηρό μήνυμα Κομισιόν σε Ερντογάν: Σεβάσου την εθνική κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου

Νέα προειδοποίηση προς την Άγκυρα ότι πρέπει να σέβεται τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, απηύθυνε την Τρίτη (13/02) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι οι εντάσεις των τελευταίων ημερών αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, στο περιθώριο της Συνόδου του Κουβέιτ για το Ιράκ.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι «το ελληνικό πλοίο που συμμετείχε στην επιχείρηση συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και άρα πρόκειται για χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε ότι η Τουρκία «πρέπει να απέχει από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας». Αυτό, είπε ο Μ. Σχοινάς, είναι αναγκαίο, ειδικά ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή των τριών ηγετών της ΕΕ -Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Αντόνιο Ταγιάνι- με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Σχοινάς επανέλαβε, επίσης, ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, και να απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών». Επεσήμανε, ακόμη «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

Διάβημα του Υπουργείου Εξωτερικών προς την Τουρκία

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα, στον απόηχο του απαράδεκτου «θερμού» επεισοδίου ανοιχτά των Ιμίων, προέβη λίγες ώρες μετά τις τουρκικές προκλήσεις το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης, το διάβημα έγινε από τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Δημήτρη Παρασκευόπουλο, ενώ παράλληλα κλήθηκε για εξηγήσεις στο ελληνικό ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα.

«Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονται τα εξής:

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υπηρεσία Ενημέρωσης και
Δημόσιας Διπλωματίας

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2018

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για πραγματοποίηση έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, προς την Τουρκία, σχετικά με επικίνδυνο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων.

Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται».

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα

ΗΠΑ: No ships, no troops, no flags

«Βρείτε τα μεταξύ σας» είναι το μήνυμα που στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία και Ελλάδα έπειτα από την απαράδεκτη επιθετική κίνηση των Τούρκων εναντίον ελληνικού πλοίου στο Αιγαίο Πέλαγος.

Απαντώντας σε ερώτηση της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας του Μιχάλη Ιγνατίου (Mignatiou.com), εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σχετικά:

«Έχουμε επίγνωση των αναφορών των μέσων ενημέρωσης για αυτό το συμβάν. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν καθιερωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Ως θέμα αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα

Διαβάστε επίσης: Ίμια: Απόψε μυρίζει μπαρούτι στο Αιγαίο

Πηγή φωτογραφίας από το σκάφος: Militaire

«Δικές μας οι βραχονησίδες», λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Η ένταση, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κλιμακώθηκε επικίνδυνα το απόγευμα της Τρίτης, όταν το τουρκικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε μία ανακοίνωση - «φωτιά».

«Τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση, με την Τουρκία να καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τις προκλήσεις στην περιοχή των Ιμίων. Μάλιστα, κάνουν λόγο για εχθρικές κινήσεις της Αθήνας.

«Δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή», διαμηνύει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προσθέτοντας πως η Ελλάδα παραπληροφορεί την κοινή γνώμη.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα

Τι είπε ο Τσίπρας στον Γιλντιρίμ

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Τρίτης (13/02) με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι «γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Yπογράμμισε επίσης «την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης».

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι το περιστατικό δεν έγινε εσκεμμένα.

Στη διάρκεια της συνομιλίας συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ενώ οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα

Μετά τα Ίμια οι Τούρκοι αποκλείουν με NAVTEX το Καστελλόριζο

Η Άγκυρα συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις προκλήσεις καθώς μετά τον εμβολισμό του λιμενικού σκάφους στα Ίμια, εξέδωσε Navtex με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελλόριζο

Η Navtex, σύμφωνα με το Militaire, εκδόθηκε για την Πέμπτη (15/02), με σκοπό, όπως αναφέρει, την άσκηση για έρευνα και διάσωση από τουρκικές δυνάμεις.

Αναλυτικά τι αναφέρει η Navtex:

Η NAVTEXQ

ZCZC FA91 ANTALYA TURK RADIO ZCZC

130654 UTC FEB 18

NAVTEX NW NR0235/18

MEDITERRANEAN SEA

SEARCH AND RESCUE (SAR) EXERCISE, ON 15 FEB 18 FROM 1100Z TO 1500Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY;

36 21.44 N – 029 08.88 E

35 39.64 N – 029 08.88 E

35 39.64 N – 029 59.60 E

36 12.92 N – 029 59.60 E

CAUTION ADVISE

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα

Σχετικές ειδήσεις