ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Τις πληγές της μετράει η Σύμη - Τόνοι λάσπης και μπάζα σκέπασαν τα πάντα (pics&vids)

Κακοκαιρία: Τις πληγές της μετράει η Σύμη - Τόνοι λάσπης και μπάζα σκέπασαν τα πάντα (pics&vids)

Καιρός: Η «Ευρυδίκη» σαρώνει τη χώρα - Ισχυρή βροχόπτωση έπληξε τη Σύμη χθες Δευτέρα (13/11) προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί που βρίσκεται και σήμερα χωρίς ρεύμα

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΟ ΝΗΣΙ - ΠΟΥ ΘΑ «ΧΤΥΠΗΣΕΙ» Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχτεί το νησί της Σύμης, όπου καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τη σφοδρή κακοκαιρία ώστε να επανέλθει η ζωή σε κανονικούς ρυθμούς.

simi20

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, μπορεί τα καιρικά φαινόμενα να πέρασαν, άφησαν όμως πίσω τους σοβαρές πληγές στο νησί.

Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί οι δρόμοι του νησιού, το δίκτυο ύδρευσης, το δίκτυο αποχέτευσης, ενώ έχουν πλημμυρίσει καταστήματα και σπίτια.

Προτεραιότητα δίνεται στην απομάκρυνση των φερτών υλικών (λάσπες, πέτρες κ.ά.), καθώς και στην άντληση των υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών, αλλά και η αποκατάσταση των προβλημάτων στις υποδομές και κυρίως στο σταθμό της ΔΕΗ που πλημμύρισε.

simi20

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Ήδη έχουν μεταβεί από τη Ρόδο, με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, συνεργεία της Πυροσβεστικής που κάνουν αντλήσεις υδάτων από τα υπόγεια, βοηθώντας ταυτόχρονα στην απομάκρυνση των φερτών υλικών, που γίνεται κυρίως με μηχανήματα του στρατού.

simi20

Από το πρωί έχουν γίνει αντλήσεις από έξι υπόγεια, μεταξύ των οποίων του ΟΤΕ και ενός ξενοδοχείου, και οι εντατικές επιχειρήσεις συνεχίζονται.

Συνολικά, από πλευράς Πυροσβεστικής, για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 3 οχήματα, εξοπλισμένα με αντλίες υδάτων, γεννήτριες καθώς και διασωστικά εργαλεία. Επίσης, σε ετοιμότητα παραμένει μία αερομεταφερόμενη ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ με τον εξοπλισμό της, για να μεταβεί και αυτή στη Σύμη αν χρειαστεί.

simi20

Παράλληλα, εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) αναμένεται στη Σύμη, μετά από εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, για να συνδράμει τόσο στην καταγραφή, όσο και στην πρώτη αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί.

Επίσης, στο νησί έχουν σπεύσει ειδικά μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας, καθώς και εθελοντές, ώστε να βοηθήσουν στον καθαρισμό και τη διάνοιξη περιοχών. Αρχικά έχουν αναλάβει τα έργα καθαρισμού στον Γιαλό, στο Πέδι και στο Χωριό.

Ταυτόχρονα, με σταθερούς ρυθμούς αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση στη Σύμη και παράλληλα γίνεται έλεγχος της ποιότητας του νερού και των εγκαταστάσεων υδροδότησης, προς αποκατάσταση μεγάλων προβλημάτων που έχουν προκύψει και σε αυτό το δίκτυο.

Έως το μεσημέρι της Τρίτης, δεν είχε δηλωθεί επίσημα στις αρχές κάποιος αγνοούμενος. Δύτες του Λιμενικού που βούτηξαν το πρωί στη θαλάσσια περιοχή, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάποιος εγκλωβισμένος μέσα σε οχήματα, δεν τα κατάφεραν, καθώς υπάρχει μεγάλη ποσότητα λάσπης που εμποδίζει την ορατότητα.

Στη Σύμη βρίσκεται από χθες ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος συμμετέχει σε συνεχείς συσκέψεις για την αποτίμηση των ζημιών. Σήμερα το πρωί, αφού επιθεώρησε τα βασικά σημεία του νησιού, έθεσε ως πρώτο στόχο την οργάνωση των δυνάμεων του κρατικού φορέα και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό τον συντονισμό των έργων αποκατάστασης.

Συγκεκριμένα, συστάθηκε συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, το οποίο συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπό τον υφυπουργό Ναυτιλίας και συμμετέχουν ο δήμαρχος Σύμης, Λ. Παπακαλοδούκας, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Χρ. Ευστρατίου και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και του στρατού.

Ο κ. Σαντορινιός ενημέρωσε την την υφυπουργό Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου και τον υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλο, σχετικά με το μέγεθος των ζημιών και των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σύμης και από κοινού αποφασίστηκε να μελετηθεί ένα σχέδιο υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πληγέντες κατοίκους του νησιού, αλλά και ένα σχέδιο για πάγωμα των εισφορών που να αφορά τον πληθυσμό της Σύμης.

simi20

Διαβάστε επίσης: Αυτοκίνητα έπεσαν στο λιμάνι της Σύμης

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν χθες 13 Νοεμβρίου στη νήσο Σύμη, η Υπηρεσία μας έχει δεχθεί κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών, καταλυμάτων, καταστημάτων και υπηρεσιών. Άμεσα συγκροτήθηκαν συνεργεία με πυροσβεστικούς υπαλλήλους από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, οι οποίοι μετέβησαν στο νησί με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Σήμερα, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν με προσωπικό και οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου. Η Υπηρεσία μας, συμμετέχει επίσης στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν, καθώς και στην απομάκρυνση φερτών υλικών και στην ομαλοποίηση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο. Συνολικά για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 12 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με τρία οχήματα, εξοπλισμένα με αντλίες υδάτων, γεννήτριες (Η/Ζ), καθώς και διασωστικά εργαλεία. Επίσης, σε ετοιμότητα παραμένει μία αερομεταφερόμενη ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ με τον εξοπλισμό της.

Δείτε ΕΔΩ τις καταστροφές από την κακοκαιρία στην Κέρκυρα

Η «Ευρυδίκη» σαρώνει τη χώρα

Έντονα φαινόμενα με ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας και σήμερα.

Τα φαινόμενα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, θα είναι ισχυρά αρχικά στο Ιόνιο, πιθανόν κατά διαστήματα στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά (κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές) και από το βράδυ στη δυτική και νότια Πελοπόννησο. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 που μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτίους νοτιοανατολικούς 4 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού ΕΔΩ

Πηγή πληροφοριών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Πηγή φωτογραφιών, βίντεο: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, eurokinissi, rodiaki.gr


Σχετικές ειδήσεις