ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: «Μεμονωμένη περίπτωση» η ένοπλη ομάδα - Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Σκόπια: «Μεμονωμένη περίπτωση» η ένοπλη ομάδα - Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

«Μεμονωμένο φαινόμενο» αποτελεί η ένοπλη ομάδα που εμφανίστηκε στην πόλη Κουμάνοβο και ενεπλάκη σε συγκρούσεις με δυνάμεις της αστυνομίας των Σκοπίων, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 14 μέλη της ομάδας αυτής και 8 αστυνομικοί, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της ΕΕ , της πρεσβείας των ΗΠΑ, της αποστολής του ΟΑΣΕ και της αποστολής του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, σχετικά με τα επεισόδια που διεξήχθησαν χθες και σήμερα στο Κουμάνοβο.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν πρέπει να επιτραπεί, το γεγονός αυτό να βλάψει τις σχέσεις στην κοινωνία. Επίσης, ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι η στιγμή κατά την οποία οι ηγέτες της χώρας θα συμμετάσχουν από κοινού σε ένα διάλογο για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της μακροχρόνιας πολιτικής κρίσης και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», αναφέρουν ακόμη στην ανακοίνωση τους οι εκπρόσωποι της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, στην οποία εκφράζουν και και τη «βαθιά λύπη» τους για τα θύματα από τις συγκρούσεις

Σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση» στο Κουμάνοβο από ένοπλες ομάδες και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να μην επιτρέψει την ανάφλεξη των εντάσεων.

Παράλληλα, ο κ.Ιβάνοφ εκτίμησε ότι η στασιμότητα όσον αφορά την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της χώρας του προκαλεί «σοβαρή απογοήτευση» στον πληθυσμό και ζήτησε εκ νέου από την Διεθνή Κοινότητα «να άρει τις παρεμποδίσεις» όσον αφορά την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση στα Σκόπια, καλώντας για διενέργεια διαφανούς έρευνας για τις βιαιότητες κατά τις οποίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σκοτώθηκαν οκτώ αστυνομικοί και 14 μέλη μίας «ένοπλης οργάνωσης».

«Παρακολουθώ τις εξελίξεις στο Κουμάνοβο με μεγάλη ανησυχία», ανέφερε σε μία ανακοίνωση ο Στόλτενμπεργκ. «Είναι σημαντικό όλοι οι πολιτικοί και κοινοτικοί ηγέτες να εργαστούν από κοινού για να αποκατασταθεί η ηρεμία και να διενεργηθεί μία διαφανής έρευνα προκειμένου να προσδιοριστεί τι έχει συμβεί».

«Απευθύνω έκκληση σε όλους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση, προς το συμφέρον της χώρας και ολόκληρης της περιοχής», αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις