ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγωνία στο Μαξίμου για την απόφαση του ΣτΕ

Αγωνία στο Μαξίμου για την απόφαση του ΣτΕ

Ενώ η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνεχίσει τη συνεδρίασή της εξετάζοντας τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά, στο Μέγαρο Μαξίμου κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα».

Θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων μπορεί να αποδειχτεί η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, αφού στο συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση είχε ποντάρει σχεδόν όλα τα χαρτιά της.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές η αγωνία που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι αντιστρόφως ανάλογη από την ψύχραιμη στάση που περνούν προς τα έξω τα διάφορα κυβερνητικά στελέχη.

Και αυτό γιατί η απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες έρχεται σε μια περίοδο όπου όλα έρχονται «ανάποδα» για την κυβέρνηση: το ζήτημα του χρέους δεν φαίνεται να βαίνει προς διευθέτηση, οι δανειστές τηρούν άκαμπτη στάση στην διαπραγμάτευση, τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλούν, ενώ ακόμα και το εσωκομματικό μέτωπο τα πράγματα δεν είναι ρόδινα για τον Αλέξη Τσίπρα.

Η κυβέρνηση στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών προσπάθησε να φέρει εις πέρας ένα πολιτικό στρατήγημα: να κλείσει σε ένα δωμάτιο επί τρεις ημέρες τους ισχυρότερους Έλληνες επιχειρηματίες, όπως τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη διατείνονταν, αποδεικνύοντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν την πολιτική βούληση να συγκρουστούν με την διαπλοκή.

Μόνο που ένα λάθος στρατήγημα μπορεί να εξελιχθεί σε συντριβή αν δεν διαβάσεις καλά το πεδίο της μάχης. Αρχικά με την υπόθεση Καλογρίτσα και τώρα με την προσφυγή στο ΣτΕ, ο θρίαμβος μπορεί να μετατραπεί σε πανωλεθρία, αν τελικά ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν αποκλείεται να προκαλέσει πολιτικό ατύχημα. Και το ενδεχόμενο αυτό τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Σχετικές ειδήσεις