ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τηλεοπτικές άδειες: Λύση ή... κουκούλωμα;

Τηλεοπτικές άδειες: Λύση ή... κουκούλωμα;

Ξεκίνησε η συνεδρίαση της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείαςη οποία θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά, στην πιο σημαντική απόφαση των τελευταίων ετών του ΣτΕ που εκτός από το τηλεοπτικό τοπίο θα επηρρεάσει και τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων μηνών.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ

Με την υπόθεση του διαγωνισμού για τις νέες τηλεοπτικές άδειες να έχει καταστεί το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, η σημερινή (26/10), πέμπτη κατά σειρά, διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών του ΣτΕ που θα αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά (νόμος 4339/2015), ξεπερνά κατά πολύ τα όρια μιας δικαστικής υπόθεσης. Και αυτό γιατί η όποια απόφαση θα έχει και πολιτικό αντίκτυπο, δικαιώνοντας είτε την πολιτική της κυβέρνησης ή επιβεβαιώνοντας τις ενστάσεις που έχει εκφράσει η αντιπολίτευση περί αντισυνταγματικότητας του νόμου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τις τελευταίες ημέρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, είχαν τονίσει ότι τυχόν ακύρωση του νόμου Παππά, θα είναι μια ήττα.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ:

Αυτή τη στιγμή τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια:

Πρώτον, τα μέλη του ΣτΕ ψηφίζουν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου, λόγω παράκαμψης του ΕΣΡ. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα έχει δεχτεί ένα ισχυρότατο πλήγμα στο γόητρό της και θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νομοθετικές τροποποιήσεις ώστε να καταστήσει τον νόμο συνταγματικό. Ωστόσο η πολιτική ζημιά που θα έχει υποστεί θα είναι σημαντική.

Δεύτερον, οι δικαστές ψηφίζουν υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, αφού δεν υπήρχε ΕΣΡ και συνεπώς οι αρμοδιότητες καλώς πέρασαν στον αρμόδιο υπουργό. Σε αυτή την περίπτωση τα μέλη του ΣτΕ θα εξετάσουν αν ο αριθμός 4 των τηλεοπτικών αδειών που δόθηκαν είναι συνταγματικός, αλλά σε τελική ανάλυση η κυβέρνηση θα έχει βγει κερδισμένη αφού θα εμφανιστεί ως η μόνη κυβέρνηση που τόλμησε να βάλει κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει τη «βούλα» του ΣτΕ.

Μια τρίτη περίπτωση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσουν τα μέλη του ΣτΕ μια παράταση περίπου 6 μηνών στην κυβέρνηση προκειμένου να συσταθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια για να κρίνει το θέμα. Αυτή θα είναι μια win-win απόφαση για όλους, καθώς αφενός κυβέρνηση θα μπορεί να ισχυριστεί ότι ο νόμος της δεν ήταν αντισυνταγματικός, αφετέρου η αντιπολίτευση θα έχει να πει ότι ο υφιστάμενος νόμος Παππά δεν μπορεί να «σταθεί».

Αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ενώ δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι όλα θα κριθούν σήμερα και δεν θα απαιτηθεί και άλλη συνεδρίαση του ΣτΕ. Πάντως, κατά την προηγούμενη διάσκεψη της περασμένης Δευτέρας (24/10), ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας, Γεώργιος Παπαγεωργίου είχε ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά, χωρίς ωστόσο αυτό να προδικάζει την τελική απόφαση.

Οι πρώτες πληροφορίες, οι οποίς ωστόσο είναι ανεπιβεβαίωτες, αναφέρουν ότι το θρίλερ θα παραταθεί, καθώς τα μέλη του ΣτΕ μάλλον θα διακόψουν τη συνεδρίαση και θα επανέλθουν αύριο για να πάρουν την τελική απόφαση.

Σχετικές ειδήσεις