ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο μικροσκόπιο των δανειστών ο προϋπολογισμός του 2017: Ανοίγει παράθυρο για νέα μέτρα;

Στο μικροσκόπιο των δανειστών ο προϋπολογισμός του 2017: Ανοίγει παράθυρο για νέα μέτρα;
Μπορεί στην κυβέρνηση να βιάζονται για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να ανοίξει το ζήτημα του χρέους, αλλά οι θεσμοί δεν φαίνεται να αποδέχονται ούτε καν το προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει συντάξει η κυβέρνηση.

Αν η σημερινή δίωρη συνάντηση δανειστών με τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη, έπρεπε να περιγραφεί με μία λέξη αυτή θα ήταν ψυχρολουσία. Και αυτό γιατί οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν πρόσθετα στοιχεία για τις δημοσιονομικές προβλέψεις και τα μέσα επίτευξης των στόχων του 2017. Με άλλα λόγια, οι θεσμοί δεν έχουν πεισθεί για το κατά πόσο είναι εφικτή η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για την επόμενη χρονιά.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνάντησης «ανταλλάχθηκαν απόψεις αναφορικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης. Συμφωνήθηκε, από κοινού, να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων».

Οι αμφιβολίες των δανειστών προκύπτουν από το ότι η Eurostat και η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσαν την συρρίκνωση του πρωτογενούς αποτελέσματος 2015 στο 0,2% του ΑΕΠ έναντι 0,7% που είχε εκτιμηθεί τον Απρίλιο. Το γεγονός αυτό θέτει σε άλλα βάση τη συζήτηση τόσο για το 2016 όσο και για το 2017. Έτσι, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να περάσουν από κόσκινο όλες τις προβλέψεις του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2017, στο οποίο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος έχει οριστεί στο 1,8% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, το ΔΝΤ φέρεται να αμφισβητεί την απόδοση ορισμένων ήδη νομοθετημένων μέτρων για τα έτη 2016 - 17, ενώ διατηρεί επιφυλάξεις και για το αν είναι διατηρήσιμος και το 2017 ο υψηλότατος ρυθμός είσπραξης φόρων του 2016. Προφανώς το ΔΝΤ δείχνει να κατανοεί ότι η φορολογική αφαίμαξη έχει εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων, οπότε υπάρχουν αμφιβολίες αν αυτό μπορεί να συνεχιστεί και το 2017, όπως έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση. Στο στόχαστρο των δανειστών μπήκε και το θέμα εξοικονόμησης δαπανών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατά 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018.

Από την πλευρά της κυβέρνησης δίνονται διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει «κρυφό» μαξιλάρι ύψους 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τυχόν αναθεωρήσεις, μεταξύ των οποίων η δυνατότητα να περιοριστεί στο 1,75% του ΑΕΠ ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 έναντι 1,8% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Πάντως αν οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν πεισθούν από τα στοιχεία που θα τους δώσει τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Οικονομικών, θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η λήψη και άλλων μέτρων προκειμένου να βγουν οι αριθμοί. Και όποιος αντέξει….

Σχετικές ειδήσεις