ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

Το Κίεβο στέλνει άμυαλους πρώην διαδηλωτές στην «κρεατομηχανή»

Το Κίεβο στέλνει άμυαλους πρώην διαδηλωτές στην «κρεατομηχανή»

Ο τακτικός στρατός στην πλειονότητά του φαίνεται πως δεν ανταποκρίνεται

Σε απόσταση 50 περίπου χιλιομέτρων από το Σλαβιάνσκ, στην πόλη Ιζιούμ, στα σύνορα των περιφερειών Ντονιέτσκ και Χαρκόβου έχουν συγκεντρωθεί σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων ελικόπτερα και άρματα μάχης.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι από τη στιγμή, που εμφανίστηκαν οι δυνάμεις αυτές άρχισαν να παρατηρούνται προβλήματα στην τροφοδοσία τους και προστριβές, ενώ οι τοπικοί επιχειρηματίες υποχρεώθηκαν από την ουκρανική διοίκηση να αναλάβουν την διατροφή και τη συντήρηση των ανδρών.

Ο προεδρεύων του Κιέβου Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε για άλλη μια φορά στην ουκρανική Βουλή ότι η αντιτρομοκρατική επιχείρηση έχει ξεκινήσει από χθες το βράδυ και επεκτείνεται από το βορρά της Περιφέρειας του Ντονιέτσκ, αλλά και ότι θα είναι «σταδιακή και ακριβείας».

Αυτόπτες μάρτυρες μέχρι στιγμής μιλούν μόνο για μεμονωμένες, σποραδικές ανταλλαγές πυρών κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ αγνώστων ενόπλων και των φυλακίων περιφρούρησης, την πυρπόληση ενός κτιρίου σε μικρό χωριό περιφερειακά του Σλαβιάνσκ, καθώς και το κυνηγητό, που έστησαν κάτοικοι με τα αγροτικά τους τζιπ κατά τεθωρακισμένων, που δυσκολεύονταν να μετακινηθούν στα χωράφια.

Ένα μάλιστα από αυτά κατελήφθη από τους μαχητές της αυτοκληθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ.

Όπως ανακοίνωσε το Κίεβο, ο ρόλος της εμπροσθοφυλακής ανατέθηκε στο πρώτο τάγμα της λεγόμενης Εθνοφυλακής της Ουκρανίας, σχηματισμό, ο οποίος δημιουργήθηκε βεβιασμένα προ μερικών εβδομάδων, έχει εκπαιδευθεί πρόχειρα και αποτελείται ως επί το πλείστον από εθελοντές και φιλοδυτικούς διαδηλωτές ως πρόσφατα του Μαϊντάν.

Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για απλώς ανέργους ή φανατικούς εθνικιστές, που γράφτηκαν στο νέο στρατό με την ελπίδα να συντηρηθούν και να «εφαρμόσουν» κάπου τα φιλοδυτικά τους ιδανικά χτίζοντας μια νέα Ουκρανία, ακόμη κι αν χρειαστεί να σκοτώσουν κυριολεκτικά μεγάλο μέρος της παλιάς για να το πετύχουν.

Η «κυβέρνηση» του Κιέβου δήλωσε ότι ολοκλήρωσε τη μερική επιστράτευση και συγκέντρωσε περί τις 20.000 ετοιμοπόλεμους άνδρες, ενώ την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωνε με τη σειρά του ότι 9.500 Ουκρανοί στρατιωτικοί εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχίσουν την καριέρα τους στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και υπέγραψαν επαγγελματικά συμβόλαια γι' αυτό.

Μαρτυρίες από αξιωματικούς στρατολογίας, αλλά και «επιστρατευθέντες» μιλούν για «θέατρο του παραλόγου» και για πλήρη έλλειψη κάθε οργάνωσης στη διαδικασία αυτή, όπως εκμυστηρεύθηκαν σε πολλές ιστοσελίδες, μεταξύ αυτών και στην αντιπολιτευόμενη το Κρεμλίνο newsru.com.

Ουκρανοί παρατηρητές μιλούν με άρθρα τους για μετατροπή της επιστράτευσης σε «φάρσα», όπως ο Βίκτωρ Γιουσενκόβιτς, που εγκαλεί την στρατιωτική ηγεσία και τους νέους πολιτικούς ηγέτες για τη «βέβαιη αποτυχία» της καμπάνιας, που προετοίμασαν.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Μήνυμα στη Ρωσία από τον Ράσμουσεν

Ένα βήμα πριν τον εμφύλιο η Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν Ομπάμα πριν λίγο

Λευκός Οίκος:Ο διευθυντής της CIA ήταν στην Ουκρανία το Σαββατοκύριακο

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση Ρώσων και Αμερικανών διπλωματών

Ολάντ και Κάμερον «καταδίκασαν έντονα» τα επεισόδια στην Ουκρανία

Στις «φλόγες» η ανατολική Ουκρανία

Εξέπνευσε το τελεσίγραφο των ουκρανικών αρχών προς τους φιλορώσους