ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί πότε μας βοήθησαν οι ξένοι;

Γιατί πότε μας βοήθησαν οι ξένοι;
AP

Κάθε, μα κάθε φορά που ένας Έλληνας πρωθυπουργός συναντάται με τον Αμερικανό πρόεδρο η όποια αντιπολίτευση βγαίνει στα κάγκελα ζητώντας ουσιαστικά να δει τις ΗΠΑ να ταυτίζονται πλήρως με τα ελληνικά συμφέροντα. Αυτή η εμμονή έχει πολλές αναγνώσεις.

Ξεκινήσαμε το κείμενο αυτό μιλώντας για τις ΗΠΑ, μόνο και μόνο γιατί χρονικά υπάρχει μία αδιαμφισβήτητη εγγύτητα με το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Από εκεί και έπειτα έχουμε δει πολλές φορές και κυρίως την τελευταία 10ετία της κρίσης, κόμματα να εκφράζουν απόψεις περί ταύτισης της Ελλάδας με κάποια από τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, όπως η Ρωσία ή η Κίνα.

Και τι δεν είδαμε. Πήγαμε από τη Μόσχα, μέχρι την Κίνα ακόμα και τη Βενεζουέλα για να μας δώσουν λεφτά. Αλλά τίποτα… Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τη Ρωσία να μας βοηθήσουν απέναντι στην Τουρκία η οποία χρόνο με τον χρόνο διεκδικεί όλο και περισσότερα. Και τι πετύχαμε; Να μας λένε κατάμουτρα ότι είμαστε μόνοι μας.

Αλλά δεν φταίει η πολιτική τάξη γι αυτές τις εμμονές. Αυτές πηγάζουν πρωτίστως από τον λαό και δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο. Από τα αρχαία κιόλας χρόνια οι Έλληνες ψάχναμε στον ξένο παράγοντα για να μας δώσει λύση. Από τους Σπαρτιάτες που συνεργάζονταν με τους Πέρσες, μέχρι τους Πελοποννησίους που ζητούσαν από τους Ρωμαίους βοήθεια ενάντια στους Μακεδόνες, και στο Βυζάντιο όποτε και θέλαμε την Δύση να μας προστατεύσει απέναντι στους Οθωμανούς, μέχρι τέλος την Επανάσταση που περιμέναμε το ξανθό γένος να μας απελευθερώσει, δείχναμε πως δεν πιστεύαμε και τόσο στις δυνάμεις μας.

Έτσι και σήμερα. Παρά τα τόσα χρόνια στην ευρωπαϊκή οικογένεια, παρά το αυξημένο μορφωτικό επίπεδο του λαού, έχουμε φτάσει να αναγάγουμε σε πολιτική αντιπαράθεση το έαν κάποιος ξένος ηγέτης είπε μία καλή κουβέντα για εμάς ή... δεν μάλωσε την Τουρκία… Το ερώτημα είναι λοιπόν, «γιατί πότε μας βοήθησαν»;

Εάν εξαιρέσεις την Ναυμαχία του Ναυρίνου όταν και οι Μεγάλες Δυνάμεις εξόντωσαν τον Οθωμανικό Στόλο και συνέβαλαν στην απελευθέρωσή μας γιατί εμείς οδεύαμε προς την καταστροφή με τους συνεχείς εμφυλίους, δεν έχει καταγραφεί κάποια άλλη ιστορική στιγμή παρέμβασης ξένων για το καλό της Ελλάδας. Αλλά και τότε, δεν το έκαναν για την ψυχή της μάνας τους. Το έκαναν γιατί ήθελαν ένα καταχρεωμένο μικρό εθνικό κράτος στο Αιγαίο προκειμένου να περιορίσουν την Οθωμανική κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι διεθνείς σχέσεις ό,τι κι αν λένε στις συνεντεύξεις οι πολιτικοί, δεν βασίζονται στους ιστορικούς ή τους θρησκευτικούς δεσμούς. Όταν έχεις κάτι να δώσεις, κάτι θα πάρεις. Εάν όχι, όσο και να φωνάζεις τότε το καλύτερο που έχεις να πάρεις είναι η συμπάθεια.

Αυτό το είχε καταλάβει καλύτερα από τον καθένα, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ο οποίος προσπάθησε και κατάφερε, μέχρι να τον ανατρέψουν οι εμμονές που αναφέραμε προηγουμένως, να ταυτίσει τα συμφέροντα της Ελλάδας με αυτά μίας Μεγάλης Δύναμης προκειμένου να μεγαλώσει το ελληνικό κράτος.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, πρέπει να αντιληφθεί πως η Ελλάδα θα βοηθηθεί από τους Έλληνες. Αφήνοντας πίσω τα μνημόνια και την δεκαετία της κρίσης, αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου, είναι πώς θα καταστήσουμε την Πατρίδα μας έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις, τουρισμό αλλά και συμφερόντων. Όλα τα άλλα είναι να 'χαμε να λέγαμε!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν: Αυτή είναι η στρατιωτική ισχύς της Τεχεράνης απέναντι στον αμερικανικό στρατό

Σχετικές ειδήσεις