ΑΠΟΨΕΙΣ

Θάνατος οκτάχρονης στο Κερατσίνι: Όταν η εταιρική κοινωνική ευθύνη πηγαίνει… περίπατο

Όταν η εταιρική κοινωνική ευθύνη πηγαίνει… περίπατο
Όταν η εταιρική κοινωνική ευθύνη πηγαίνει… περίπατο
Φωτογραφία αρχείου

Μουδιασμένο παραμένει το πανελλήνιο από τον τραγικό θάνατο που βρήκε ένα οκτάχρονο παιδάκι όταν εγκλωβίστηκε από τη βαριά αυτόματη πόρτα ενός εργοστασίου στο Κερατσίνι.

Οι πληροφορίες μέχρι το βράδυ της Πέμπτης ήταν συγκεχυμένες, ωστόσο ένα βίντεο που έφερε στο φως της δημοσιότητας το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star «γέννησε» νέα ερωτήματα σχετικά με το τι έγινε το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου.

Το βίντεο «καίει» τους εμπλεκόμενους αφού η λέξη αδιαφορία είναι… λίγη για να περιγράψει όλα όσα βλέπουμε να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας. Άνθρωποι πηγαινοέρχονται πάνω από το παιδί που έχει εγκλωβιστεί στην πόρτα, το… κλωτσάνε να δουν αν ζει, μπαίνουν, βγαίνουν από το εργοστάσιο και κανείς τους δεν σκέφτεται να κάνει το αυτονόητο. Να δώσει μια «χείρα βοηθείας» και να καλέσει το ΕΚΑΒ και την αστυνομία.

Επειδή εδώ δεν κάνουμε όμως λαϊκό δικαστήριο, οι υπεύθυνοι δεν θα κριθούν από εμάς, αλλά από την ελληνική δικαιοσύνη. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι όμως είναι το εξής: Οι επιχειρήσεις αποτελούν οντότητες οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Οφείλουν λοιπόν να αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί, απέναντι στην κοινωνία. Να σέβονται τον άνθρωπο και να δείχνουν το καλό παράδειγμα. Θα περίμενε κανείς από την εταιρεία στο Κερατσίνι να είναι η πρώτη που θα αναδείξει το θέμα, θα αναζητήσει ευθύνες, θα καταλάβει το όποιο λάθος έχει γίνει.

Είναι τουλάχιστον τραγικό να έχουν περάσει δέκα ημέρες από τη συγκεκριμένη τραγωδία και οι υπεύθυνοι της εταιρείας -που ζουν από την κοινωνία- να μην έχουν απολογηθεί στην κοινωνία… Να μην βγαίνουν… μπροστά από τις εξελίξεις. Η υπόθεση θα πάρει αργά ή γρήγορα τον δρόμο της δικαιοσύνης, ωστόσο η εκάστοτε επιχείρηση πρέπει να καταλάβει ότι καλή είναι η «καραμέλα» της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ωστόσο αυτό πρέπει να αποδεικνύεται και στην πράξη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.