ΑΠΟΨΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Προετοιμάζεται για εκλογές και γίνεται «επικίνδυνος»

Ερντογάν εκλογές 2023
Σε εκλογική προετοιμασία βάζει το AKP ο Τούρκος πρόεδρος.
AP Photo/Burhan Ozbilici

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τα μέλη του κόμματός του να μπουν σε εκλογικό «mood» την ώρα που τα στελέχη της κυβέρνησής του συνεχίζουν τις απειλές κατά πάντων, ιδίως κατά της Ελλάδας.

Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον η επιθετική ρητορική αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έκανε… ποδαρικό με συνεχείς επιθετικές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας, με τελευταίο «χτύπημα» όσα ανέφερε την Κυριακή (2/1) για τα νησιά, την αποστρατικοποίηση και την… πρόκληση από πλευράς της χώρας μας προς την Τουρκία. Με την τακτική του «εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι», το καθεστώς Ερντογάν δείχνει να προσπαθεί να στρέψει για ακόμα μια φορά αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στην Τουρκία.

Είναι γνωστή η πρακτική που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος τα τελευταία χρόνια, να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από τα προβλήματα της καθημερινότητας, τη φτώχεια, τις κοινωνικές ανισότητες και την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ένα από τα «όπλα» που χρησιμοποιεί είναι η πόλωση στα εθνικά θέματα, ιδίως με επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσο, μάλιστα, ο Ερντογάν βλέπει τα ποσοστά δημοφιλίας του να καταβαραθρώνονται και ακόμα και ψηφοφόρους του AKP να γυρίζουν την πλάτη και να δηλώνουν σε ποσοστό 76% ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην οικονομική του πολιτική, τόσο θα βγάζει… δόντια και θα εκτοξεύει απειλές κατά πάντων. Στόχος, προφανώς, είναι να διαμορφώσει μια διαφορετική ατζέντα στην επικαιρότητα της Τουρκίας αλλά και να «ψαρέψει» στα ακραία στοιχεία της κοινωνίας για ψήφους, οι οποίες φαίνεται πως δεν του φτάνουν για επανεκλογή – σε περίπτωση πάντα που είναι ικανός να κατέλθει στον εκλογικό «στίβο».

Οι τελευταίες πληροφορίες και τα ρεπορτάζ των τουρκικών media, πάντως, αναφέρουν πως ο Ερντογάν – του οποίου τα ανοικτά μέτωπα στη διπλωματία κατέγραψε η Αλεξία Τασούλη στο Διπλωματικό Διαβατήριο του Newsbomb.gr – είναι αποφασισμένος να μπει σε διαδικασία προεκλογικής μάχης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Τούρκος πρόεδρος και ηγέτης του AKP, μίλησε στα στελέχη του κόμματός του και τους ενημέρωσε πως πρέπει να μπουν σε διαδικασία προετοιμασίας εκλογών ενόψει της «μάχης» του 2023!

Οι συναντήσεις του Ερντογάν με τους βουλευτές του κόμματός του θα συνεχιστούν και ο ίδιος αναμένεται να ζητήσει αξιολογήσεις για τις επαρχίες του καθενός, έτσι ώστε να ξεκινήσει να χαράσσει τον «οδικό χάρτη» για τις εκλογές του 2023. Προφανώς, με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, τα όσα θα μεταφέρουν στον Ερντογάν οι βουλευτές του AKP δεν θα του αρέσουν ιδιαίτερα, με τον Τούρκο πρόεδρο να αναζητά τον τρόπο με τον οποίο θα «γυρίσει το παιχνίδι» και θα καταφέρει να παραμείνει στη θέση του και μετά τις επόμενες εκλογές στη γειτονική χώρα.

Όσο, πάντως, δεν καταφέρνει να βελτιωθεί δημοσκοπικά, τόσο προκλήσεις όπως αυτές του Ακάρ θα βγαίνουν στην επιφάνεια…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.