Hurriyet: Ποια θα ήταν η τύχη του Αλ. Τσίπρα αν είχε γεννηθεί στην Τουρκία!

Newsbomb

'Οι κοσμικοί και οι αριστεροί της Τουρκίας είναι επίσης ευτυχείς. «Ο Έλληνας Τσε ήρθε στην εξουσία. Η ελπίδα ήρθε στην Ελλάδα και μπορεί να έρθει και στην Τουρκία», λένε, παραφράζοντας το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν οι σοσιαλδημοκράτες της Τουρκίας απέτυχαν, ας πάρουν μαθήματα από τον κ. Τσίπρα. Ίσως να έρθει στην εξουσία και η αριστερά στην Τουρκία" γράφει η Hurriyet.

Διαβάστε το άρθρο:

"Έλληνες και Τούρκοι δεν είναι μόνο γείτονες, αλλά είναι και δύο σχεδόν ίδιοι λαοί. Κατά συνέπεια οι Τούρκοι σοσιαλιστές και οι αριστεροί πρέπει να αντιγράψουν τις κινήσεις Τσίπρα, να υπερασπιστούν τις ιδέες τους και να πολεμήσουν τον δυτικό ιμπεριαλισμό, ώστε να έρθουν στην εξουσία. Η τελευταία απλή σκέψη είναι η πιο αστεία από όλες, για μια σειρά από λόγους.

Έλληνες και Τούρκοι μπορεί να έχουν παρεμφερή τρόπο ζωής, αλλά κοινωνικά και πολιτικά, ο μέσος Τούρκος και ο μέσος Έλληνας απέχουν έτη φωτός. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, το Κομουνιστικό Κόμμα, κέρδισε 5,5% στις πρόσφατες εκλογές. Το τουρκικό ΚΚ κέρδισε, στις εκλογές του 2011 το 0,15%.

Ο κ. Τσίπρας έκτισε τη λαμπρή του πολιτική σταδιοδρομία σε μια δυναμική, αριστερή, κομουνιστική ρητορική. Δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι άθεος, ή ότι δεν είναι, επίσημα νυμφευμένος, αν και έχει παιδιά, το ένα εκ των οποίων ονόμασε Ερνέστο προς τιμή του Τσε Γκεβάρα. Βρίσκεται ανοικτά απέναντι στην ελληνική Εκκλησία. Στα μαθητικά του χρόνια ήταν ηγέτης του μαθητικού κινήματος, που έμοιαζε με τις διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκεζί.

Άρα ένας Τούρκος Τσίπρας θα βρίσκονταν πιθανότατα, στη φυλακή μόνο και μόνο για την συμμετοχή του στις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί, αν δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά και βρισκόταν στο νοσοκομείο, ή αν δεν είχε σκοτωθεί. Για τον μέσο Τούρκο θα ήταν απλώς ένας «τρομοκράτης».

Αν είχε επιβιώσει από όλα αυτά και μοιραζόταν, εκτός γάμου, ένα διαμέρισμα με την κοπέλα του, θα είχε μηνυθεί από τους γείτονες για «παρενόχληση», οι οποίοι θα διαμαρτύρονταν για την ντροπιαστική παραβίαση των καθιερωμένων ηθών από το νεαρό ζευγάρι.

Αν ξεπερνούσε και αυτό και κατόρθωνε να συσπειρώσει την τουρκική αριστερά, υπό ένα κόμμα, που θα είχε τον τίτλο ριζοσπαστικό, ο Τούρκος Τσίπρας θα βρίσκονταν συνεχώς ενώπιον των δικαστηρίων για να υπερασπιστεί τον αθεϊσμό του.

Αν και πάλι, ως εκ θαύματος, γλίτωνε τη φυλακή, θα αντιμετώπιζε απειλές θανάτου από ένα ολόκληρο στρατό συντηρητικών, εθνικιστών trols, που θα εύχονταν να τον δουν νεκρό όπως τον δημοσιογράφο Χραντ Ντινκ. Αν επιβίωνε και ανερχόταν; Αγαπητέ Τούρκε Τσίπρα, πιέζεις πράγματι την τύχη σου!

Στην περίπτωση αυτή, το πιθανότερο, θα βρισκόταν κάποιος εισαγγελέας, που θα αποδείκνυε πως ο Τούρκος Τσίπρας είναι αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης που έχει στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και θα ζητούσε την ποινή των ισοβίων. Θα συλλαμβάνονταν και θα δικάζονταν. Αποδείξεις; Οι λόγοι που εκφώνησε, τα άρθρα που έγραψε και ίσως κάποια δεδομένα από τον υπολογιστή του.

Σκοτεινό σενάριο; Ίσως. Υποθέστε πως τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει και Τούρκος Τσίπρας φτάνει μέχρι τις κάλπες. Ο άπιστος, ο τρομοκράτης, ο κομουνιστής, αυτός που τολμά να αψηφά το Ισλάμ και έχει εξώγαμα παιδιά θα κερδίσει το 0,98% των ψήφων.

Γιατί 0,98%; Αυτό είναι το αντίστοιχο, ποσοστό αριστερών ψήφων στην Τουρκία. Ο κ. Τσίπρας πέτυχε στην Ελλάδα, όπως το ΑΚΡ στην Τουρκία. Αυτό που πουλά στην τουρκική πολιτική σκηνή είναι η θρησκεία, ενώ στην Ελλάδα ή ριζοσπαστική, αριστερή ρητορική".

Του Μπουράκ Μπεγκντίλ, Hürriyet Daily News/ Aπόδοση Καρφωτικό

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved