Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020: Πανελλήνιος διαγωνισμός ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικού
Απονεμήθηκαν και τα βραβεία για το μαθητικό διαγωνισμό του 2019
MV FOUNDATION

Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020: Πανελλήνιος διαγωνισμός ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικού

Newsroom Newsroom

Με τη νέα γενιά και συγκεκριμένα με τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων όλης της χώρας, επέλεξε η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος και Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020», να ξεκινήσει τις δράσεις για την Επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Με αυτή την κίνηση υψηλού συμβολισμού το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» ξεκινά τις δράσεις του με τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής για παιδιά Δημοτικού με θέμα: «Η Μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας ως θρίαμβος της θέλησης και ως ο θεμέλιος λίθος του Δυτικού πολιτισμού», θέλοντας να στείλει ένα δυνατό μήνυμα πως οι ιδέες και εορτασμοί της Επετείου των 2.500 χρόνων από τις δύο αυτές επικές στιγμές για τη χώρα μας, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο θα πρέπει πρωτίστως να αφορούν και να γίνουν κτήμα της νέας γενιάς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ομογένεια.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» ξεκίνησε τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020 και θα διαρκέσει έως τις 12 Απριλίου 2020. Έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και με εγκύκλιο φτάνει σε όλα τα σχολεία της χώρας μας, αλλά και της ομογένειας. Βασικός σκοπός του διαγωνισμού είναι η καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης των μαθητών και η άνθηση του διαπολιτισμικού καλλιτεχνικού διαλόγου μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδος.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η δράση θα συμπληρωθεί με Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δοκιμίου για μαθητές Γ’ Γυμνασίου, Α’ και Β’ Λυκείου ενώ υπό την αιγίδα του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» θα πραγματοποιηθούν μαθητικές παραστάσεις της τραγωδίας «Πέρσες» του Αισχύλου από μαθητές Λυκείου.

Πρόθεση του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» είναι τα τέσσερα πρώτα βραβεία για τους μαθητές που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό Δοκιμίου να αντιστοιχούν σε εκπαιδευτικά ταξίδια για επισκέψεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, και συγκεκριμένα: στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στη Ρώμη και στην Αίγυπτο. Για τους μαθητές των σχολείων της ομογένειας το βραβείο θα αντιστοιχεί σε ένα ταξίδι στην Ελλάδα και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

Ανακοινώνοντας την απόφασή της αυτή η κυρία Βαρδινογιάννη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με συγχρόνους όρους για τις πανάρχαιες αξίες που συμβολίζουν οι δύο αυτές επικές στιγμές για την χώρα μας και για ολόκληρο τον Δυτικό Πολιτισμό στοχεύουμε η νέα γενιά να γίνει κοινωνός της μεγάλης μας προσπάθειας να στείλουμε ένα παγκόσμιο δυνατό μήνυμα Δημοκρατίας, ειρήνης, διαλόγου και υψηλών ιδανικών».

Απονομή των βραβείων του μαθητικού διαγωνισμού ζωγραφικής του 2019

Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε και η απονομή των Βραβείων Μαθητικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής 2019, με συμμετοχή δεκάδων μαθητών από σχολεία ολόκληρης της χώρας.

Ο διαγωνισμός, που διοργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά από το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας, είχε θέμα «Οι Λαοί και τα Μνημεία τους». Στόχος ήταν, μέσα από τον διαγωνισμό, η νέα γενιά να ευαισθητοποιηθεί για την ανάγκη διαφύλαξης και προστασίας των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότεροι από 800 μαθητές, ενώ διακρίθηκαν 60 έργα.

Καλωσορίζοντας μαθητές, γονείς και δασκάλους η κυρία Βαρδινογιάννη τόνισε ότι μέσα από το διαγωνισμό δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να εμπνευστούν από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και να στείλουν το μήνυμα ότι τα μνημεία είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ταυτότητας των λαών και του ανθρώπινου πολιτισμού και πρέπει να προστατευθούν.

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής, η διακεκριμένη ζωγράφος, σύζυγος του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, κυρία Shanna Ingram Papademos, η διακεκριμένη ιστορικός τέχνης-τεχνοκριτικός Δρ Ντόρα Ηλιοπούλου Ρογκάν, η Υπεύθυνη της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας κυρία Αικατερίνη Λέγγου και ο Διευθυντής του Εικαστικού Προγράμματος του «Ιδρύματος Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη» κύριος Τάκης Μαυρωτάς απηύθυναν χαιρετισμό, συγχαίροντας τα παιδιά και ενθαρρύνοντάς τα να μην σταματήσουν να ασχολούνται με τη ζωγραφική και την τέχνη ευρύτερα.

mvf1.jpg
01
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής με τα παιδιά τα έργα των οποίων διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό Ζωγραφικής MV FOUNDATION

Ακολούθησε η απονομή των βραβείων στα εννέα παιδιά, των οποίων τα έργα επιλέχθηκαν από την Κριτική Επιτροπή. Στην κατηγορία Α’ και Β’ Δημοτικού βραβεύθηκαν οι: Καλογιάννη Αγγελική, Καμπουρίδου Αγγελική και Σολδάτου Παναγιώτα, στην κατηγορία Γ’ και Δ’ Δημοτικού οι: Κοντούλη Βάσια, Σελβίδη Ροδούλα, Φλαμπούρη Νιόβη, στην κατηγορία Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού οι: Καραπάνος Ρήγας, Κυπιρτίδου Ηλέκτρα, Μάνια Ελευθερία Παναγιώτα. Όλα τα έργα που διακρίθηκαν κόσμησαν την χριστουγεννιάτικη κάρτα του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», ενώ οι νικητές έλαβαν ως δώρο ένα αντίγραφο έργου της Shanna Ingram Papademos με προσωπική αφιέρωση για το κάθε παιδί.

Αναμνηστικά διπλώματα απονεμήθηκαν σε 51 ακόμα μαθητές των οποίων τα έργα έφτασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved