ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν ο Τζακ Νίκολσον απέρριψε ρόλο σε μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών

Τζακ Νίκολσον
O Τζακ Νίκολσον αρνήθηκε το ρόλο για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο
AP

O Φράνσις Φορντ Κόπολα είχε προτείνει το ρόλο του Μάικλ Κορλεόνε στον Τζακ Νίκολσον

Η ερμηνεία του Μάικλ Κορλεόνε από τον Αλ Πατσίνο στον Νονό είναι τουλάχιστον εμβληματική και συνώνυμη με τον ίδιο τον Πατσίνο, στο μυαλό των θεατών, καθώς κανείς δεν μπορεί να φανταστεί άλλον ηθοποιό στο ρόλο του μικρότερου γιου τού Κορλεόνε.

Ωστόσο, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, παρόλο που ήθελε τον Πατσίνο από την αρχή, έστειλε το σενάριο του ρόλου σε έναν ακόμη ανερχόμενο -τότε- αστέρα του Χόλιγουντ. Ο λόγος για τον Τζακ Νίκολσον. Ο σκηνοθέτης πίστευε ότι μόλις το σενάριο έπεφτε στα χέρια του Νίκολσον, εκείνος θα έμπαινε στο πρώτο αεροπλάνο για να φτάσει στο πλατό και να ξεκινήσει το γύρισμα. Όπως φάνηκε, ο Κόπολα λογάριαζε χωρίς τον… ξενοδόχο Τζακ Νίκολσον, ο οποίος εκείνη την εποχή έπαιρνε τις πρώτες γερές δόσεις φήμης και δημοτικότητας πρωταγωνιστώντας στο Easy Rider (Ξένοιαστος Καβαλάρης) του 1969, γεγονός που ήθελε να εκμεταλλευτεί ο σκηνοθέτης.

Ο Νίκολσον, σε παλαιότερη συνέντευξή του εξήγησε το λόγο που απέρριψε το ρόλο. Εκείνη την εποχή πίστευε ακράδαντα ότι οι ηθοποιοί πρέπει να υποδύονται χαρακτήρες της δικής τους εθνικότητας.

«Τότε πίστευα ότι οι Ινδοί έπρεπε να παίζουν τους Ινδούς και οι Ιταλοί τους Ιταλούς. Ο Mario Puzo είχε γράψει ένα τόσο σπουδαίο βιβλίο που αν επιστρέψετε σε αυτό, θα δείτε πολλά από αυτά που ήταν ξεχωριστά για την ταινία».

Και πρόσθεσε: «Υπήρχαν πολλοί ηθοποιοί που θα μπορούσαν να παίξουν τον Μάικλ, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, αλλά ο Αλ Πατσίνο ήταν ο Μάικλ Κορλεόνε». Ο Αλ Πατσίνο είχε γεννηθεί στο ανατολικό Μπρονξ της Νέας Υόρκης, από Ιταλούς γονείς και ο παππούς του καταγόταν από το Κορλεόνε της Σικελίας.

Διαβάστε επίσης

Αλ Πατσίνο: Η φήμη και η στιγμή που κατάλαβε ότι «Ο Νονός» ήταν μια καλή ταινία!

«Ο Νονός»: 50 χρόνια από το κινηματογραφικό έπος του Κόπολα

Ο Αλ Πατσίνο μέσα από τα δικά του λόγια: «Ή παίζω ή πεθαίνω»

Τζόνι Ντεπ: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της νέας του ταινίας με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο