ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Αλ Πατσίνο μέσα από τα δικά του λόγια: «Ή παίζω ή πεθαίνω»

Ο Αλ Πατσίνο
Ο Αλ Πατσίνο στον «Σημαδεμένο»
Netflix

Ο τεράστιος Αλ Πατσίνο σβήνει σήμερα 83 κεράκια στην τούρτα του και εμείς του ευχόμαστε χρόνια (ακόμα πιο) πολλά και τον ευχαριστούμε για όλα!

Ο Αλ Πατσίνο συμπληρώνει σήμερα, 25 Απριλίου, τα 83 του χρόνια. Γενημμένος ως Αλφρέντο (Αλ) Τζέιμς Πατσίνο, θεωρείται πλέον ένας από τους πιο σπουδαίους ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου, ενώ η τεχνική του έχει γίνει αντικείμενο μελέτης από τους νεότερους ηθοποιούς.

Στα 60 (και πλέον) χρόνια της καριέρας του, ο Αλ Πατσίνο μετράει μεγάλους και αξιομνημόνευτους ρόλους στον σύγχρονο κινηματογράφο, Όσκαρ και άλλα σημαντικά κινηματογραφικά και θεατρικά βραβεία και εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον πλανήτη.

Σημειώνεται ότι ο Αλ Πατσίνο έχει προταθεί εννέα φορές για βραβείο Όσκαρ, έχοντας κερδίσει τελικά το βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Άρωμα Γυναίκας (1992). Οι νίκες του στα βραβεία Όσκαρ, Έμμυ και Tony τον έχουν κατατάξει στους ελάχιστους ηθοποιούς που έχουν κερδίσει το Τριπλ Κράουν της υποκριτικής.

Με αφορμή τα 83α γενέθλια του αγαπημένου ηθοποιού, θυμόμαστε λόγια, φράσεις και αποφθέγματα που ξεχωρίζουν και εμπνέουν.


Εξομολογήσεις από τα πρώτα χρόνια

- Όταν η μητέρα μου γύριζε σπίτι από τη δουλειά, με πήγαινε στον κινηματογράφο. Ήταν ο τρόπος της να βγει έξω και με έπαιρνε μαζί της. Θα πήγαινα σπίτι και θα έπαιζα όλους τους ρόλους. Είχε τρομερή επιρροή στο να γίνω ηθοποιός.

- Γνωρίζατε ότι ξεκίνησα ως stand-up comedian; Οι άνθρωποι δεν με πιστεύουν όταν τους το λέω. Έτσι έβλεπα τον εαυτό μου, στην κωμωδία.

- Ήθελα να γίνω παίκτης του μπέιζμπολ, φυσικά, αλλά δεν ήμουν αρκετά καλός. Δεν ήξερα τι θα έκανα στη ζωή μου. Είχα απλώς ένα είδος ενέργειας, ήμουν ένα αρκετά χαρούμενο παιδί.

- Στην Αμερική οι περισσότεροι Ιταλοί είναι Ιταλοί κατά το ήμισυ. Εκτός από εμένα. Είμαι όλος Ιταλός. Είμαι κυρίως Σικελός και έχω και λίγη Νάπολη μέσα μου. Παίρνετε την πλήρη δόση σας μαζί μου.

- Ήμουν πολύ ντροπαλός. Μόνο με το να έρθω στο προσκήνιο έμαθα να αντιμετωπίζω τη συστολή μου.

- Είμαι τόσο ντροπαλός που φοράω γυαλιά ηλίου οπουδήποτε πηγαίνω.

- Ήθελα να γίνω σπουδαίος ηθοποιός κάποια μέρα και αποφάσισα ότι δεν ωφελεί να φιλοσοφώ. Ο μόνος τρόπος είναι να δουλέψω στην τέχνη μου.

- Ένα από τα πράγματα που με έκαναν να θέλω να γίνω ηθοποιός περισσότερο από ποτέ ήταν όταν είδα τον «Γλάρο» του Τσέχοφ, όταν ήμουν 14 ετών στο Μπρονξ.

- Στην πραγματικότητα, το άτομο που με επηρέασε ήταν ο Τζέιμς Ντιν. Μεγάλωσα με τον Ντιν. Το «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία» είχε πολύ ισχυρή επίδραση πάνω μου.

- Πήγα στις Παραστατικές Τέχνες γιατί αυτή ήταν η μόνη σχολή που θα με δεχόταν. Το επίπεδό μου στο σχολείο δεν ήταν πολύ υψηλό.

Ο ηθοποιός Αλ Πατσίνο

- Πάντα είχα αυτό το πράγμα, όταν ήμουν νεότερος ειδικά. Δεν ήθελα να κάνω τόσο πολύ ταινίες. Μου έπαιρναν πολλά και με εξουθενώνανε με πολλούς τρόπους.

- Απέρριψα πολλές ταινίες πριν κάνω την πρώτη μου. Ήξερα ότι είχε έρθει η ώρα να ασχοληθώ με τον κινηματογράφο.

- Έχω μια ζωή και κάνω πολλά πράγματα. Μέχρι στιγμής η δουλειά μου ήταν η ζωή μου. Αν ήμουν ζωγράφος δεν θα με αμφισβητούσε κανείς για την ηλικία μου. Είμαι καλλιτέχνης, δεν μου αρέσει να το λέω αυτό.

- Σε αυτό το σημείο της καριέρας μου, δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσω απορρίψεις σε οντισιόν. Οπότε παίρνω την απόρριψή μου από άλλα πράγματα. Τα παιδιά μου μπορούν να με κάνουν να νιώθω απόρριψη. Μπορούν να σε ταπεινώσουν πολύ γρήγορα.

- Ο ηθοποιός γίνεται συναισθηματικός αθλητής. Η διαδικασία είναι επώδυνη. Η προσωπική μου ζωή υποφέρει.

- Η κάμερα μπορεί να καταγράψει το πρόσωπό μου, αλλά μέχρι να αιχμαλωτίσει την ψυχή μου δεν μπορείς να έχεις ταινία.

- Είμαι ηθοποιός, δεν είμαι σταρ. Οι σταρ είναι άνθρωποι που ζουν στο Χόλιγουντ και έχουν πισίνες σε σχήμα καρδιάς.

- Δεν έχω αρχίσει ακόμα να σκέφτομαι τη σύνταξη. Σοκαρίστηκα όταν άκουσα για τον Πολ Νιούμαν που συνταξιοδοτήθηκε σε ηλικία 82 ετών. Οι περισσότεροι ηθοποιοί απλώς ξεθωριάζουν σαν παλιοί στρατιώτες.

- Όλα αλλάζουν με την ηλικία. Οι ρόλοι αλλάζουν με την ηλικία, τα συναισθήματά σου για αυτούς αλλάζουν, ρόλοι που θα ήθελα να παίξω πριν από 10 χρόνια, δεν θέλω να παίξω τώρα.

- Τα έργα του Σαίξπηρ είναι πιο βίαια από το «Scarface» (Σημαδεμένος).

Τροφή για σκέψη από τον Αλ Πατσίνο

- Kάποιες φορές είναι καλύτερο να είσαι με τον διάβολο που ξέρεις παρά με τον άγγελο που δεν γνωρίζεις.

- Πιστεύω στην κάθε ημέρα τη φορά. Έχεις το ΣΗΜΕΡΑ. Αυτό είναι το μόνο που έχεις.

- Χωρίς καφέ, κάτι λείπει.

- Λένε ότι πεθαίνουμε δύο φορές – μία όταν φεύγει η τελευταία πνοή από το σώμα μας και μία όταν το τελευταίο άτομο που γνωρίζουμε λέει το όνομά μας.

- Το πρόβλημα με εμένα είναι, υποθέτω, ο τρόπος που εκφράζομαι, πρέπει να είσαι μαζί μου 50 χρόνια για να καταλάβεις τι λέω.

- Δεν λέω ποτέ τη γνώμη μου. Οι απόψεις που έχω για οτιδήποτε είναι στην προσωπική μου ζωή.

- Η καλύτερη συμβουλή μου σε κάθε νέο είναι, «αν θέλετε παιδιά, να προσέχετε με ποιον είστε». Αυτό είναι το mantra μου.

- Πάντα θα λέω την αλήθεια. Ακόμα και όταν λέω ψέματα.

- Δεν υπάρχει ευτυχία. Υπάρχει μόνο συγκέντρωση.

- Το μόνο που είμαι είναι αυτό που επιδιώκω.

- Είναι εύκολο να ξεγελάσεις το μάτι αλλά είναι δύσκολο να ξεγελάσεις την καρδιά.

- Κοίτα αλλά μην αγγίζεις. Άγγιξε αλλά μην δοκιμάσεις. Γεύσου αλλά μην το καταπιείς.

- Κάθε Κυριακή θα κερδίσεις ή θα χάσεις. Το θέμα είναι – μπορείς να κερδίσεις ή να χάσεις σαν άντρας;

- Δεν μετανιώνω για τίποτα. Νιώθω ότι έχω κάνει αυτό που αποκαλούμε «λάθος». Διάλεξα λάθος ταινία, ή δεν ακολούθησα έναν χαρακτήρα, αλλά ό,τι κάνεις είναι μέρος σου και παίρνεις κάτι από αυτό.

- Το πιο δύσκολο πράγμα στο να είσαι διάσημος είναι ότι οι άνθρωποι είναι πάντα καλοί μαζί σου. Είστε σε μια συζήτηση και όλοι συμφωνούν με αυτό που λές - ακόμα κι αν λες κάτι εντελώς τρελό. Χρειάζεσαι ανθρώπους που μπορούν να σου πουν αυτό που δεν θέλεις να ακούσεις.

- Ή παίζω ή πεθαίνω.

- Το να παίζεις έναν χαρακτήρα είναι μια ψευδαίσθηση και νιώθω ότι όταν γνωρίζεις πάρα πολλά για ένα άτομο, πιθανώς ένα μέρος αυτής της ψευδαίσθησης διαταράσσεται.

- Ο καρπός πέφτει από το δέντρο. Δεν το κουνάς προτού είναι έτοιμο να πέσει.

- Αν κάτι λειτουργεί, μην το διορθώσεις. Συνέχισε. Ακολούθα το φως.

- Δεν θα είσαι ποτέ μόνος αν έχεις μαζί σου ένα βιβλίο.

- Αν μπορείς να ταυτιστείς με τους ανθρώπους, μπορείς να συμπάσχεις και επομένως καταλαβαίνεις τα πράγματα.

- Δεν είναι προσωπικό, είναι αυστηρώς επαγγελματικό

- Η αγάπη είναι υπερεκτιμημένη. Βιοχημικά δεν διαφέρει από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σοκολάτας».

- Ελευθερία, μωρό μου, δεν χρειάζεται ποτέ να πεις συγγνώμη.

- Υπάρχουν πολλά πράγματα που με δίδαξε ο πατέρας μου εδώ σε αυτό το δωμάτιο. Μου έμαθε: Κράτα τους φίλους σου κοντά, αλλά τους εχθρούς σου πιο κοντά.

- Πρόσεξε πώς κρίνεις τους ανθρώπους, κυρίως φίλους. Δεν συνοψίζεις τη ζωή ενός άντρα σε μια στιγμή.

- Ματαιοδοξία: η αγαπημένη μου αμαρτία.

- Η ικανότητά μας να κατασκευάζουμε την απάτη, υπερβαίνει πλέον την ικανότητά μας να την εντοπίζουμε.

- Ποτέ δεν ανοίγεις το στόμα σου μέχρι να μάθεις ποια είναι η βολή.

- Μου αρέσουν οι γυναίκες που μπορούν να μαγειρεύουν. Αυτό είναι το πρώτο. Η αγάπη είναι πολύ σημαντική, αλλά πρέπει πρώτα να έχεις έναν φίλο – θέλεις να φτάσεις επιτέλους σε ένα σημείο όπου λες ότι οι γυναίκες με τις οποίες είσαι είναι και φίλες σου.

- Αποδείχθηκε ότι ο χρόνος δεν γιατρεύει την πληγή, αλλά με τον τόσο φιλεύσπλαχνο τρόπο του, αμβλύνει ελαφρώς τις άκρες.

- Το να πίνω και να καπνίζω χόρτο ήταν μέρος της ζωής μου από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου.

- Αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν «παυσίπονα» στη ζωή τα οποία μας βοηθούν στη διάρκεια της ημέρας. Δεν με νοιάζει αν είναι μια βόλτα στο πάρκο, μια ματιά έξω από το παράθυρο, ένα καλό αφρόλουτρο - οτιδήποτε. Ακόμα και ένα γεύμα που σας αρέσει ή ένας φίλο που θέλετε να καλέσετε. Αυτό μας βοηθά να λύσουμε όλα αυτά τα πράγματα στο μυαλό μας.

Διαβάστε επίσης

Αλ Πατσίνο: «Έδωσα στον Χάρισον Φορντ μια καριέρα και δεν με ευχαρίστησε ποτέ»

«Ο Νονός»: 50 χρόνια από το κινηματογραφικό έπος του Κόπολα

Αλ Πατσίνο: Η φήμη και η στιγμή που κατάλαβε ότι «Ο Νονός» ήταν μια καλή ταινία!