ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτισμός και νησιωτικότητα: Σειρά εκδηλώσεων από 11 αναπτυξιακές εταιρείες

Πολιτισμός και νησιωτικότητα: Σειρά εκδηλώσεων από 11 αναπτυξιακές εταιρείες

To πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Λέσβο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του ερχόμενου Μαΐου και θα μετατρέψουν τη Μυτιλήνη σε ένα κέντρο εικαστικής δημιουργίας τα αποτελέσματα του οποίου θα είναι προσβάσιμα σε ντόπιους και επισκέπτες του νησιού όλο το καλοκαίρι, παρουσίασαν οι διοργανωτές, εκπρόσωποι της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου Α.Ε. (ΕΤΑΛ Α.Ε.) και του Δικτύου «Νήσων Περίπλους» στο οποίο συμμετέχουν 11 τοπικές αναπτυξιακές εταιρείες από τις νησιωτικές περιοχές όλης της χώρας.

Μαζί τους και δύο πολύ σημαντικοί άνθρωποι του πολιτισμού, ο εικαστικός καλλιτέχνης και συγγραφέας, Γιάννης Ζιώγας, που διδάσκει στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα, και ο σκιτσογράφος Αντώνης Νικολόπουλος γνωστός και σαν «SOLOUP», διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου που θα πραγματοποιήσουν εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αλλά και ο Δημήτρης Καλαντζάκης ζωγράφος και καλλιτεχνικός επιμελητής των εικαστικών εκθέσεων.

Στην προστιθέμενη αξία που μπορεί να παράξει ο πολιτισμός αναφέρθηκε καλωσορίζοντας τους καλεσμένους ο πρόεδρος της ΕΤΑλ Α.Ε. Παναγιώτης Χατζηβασιλείου. Ενώ ο γενικός διευθυντής της ίδιας εταιρείας Αναστάσιος Περιμένης σημείωσε πως ο πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης ενός τόπου μπορεί να μετατρέψει την πόλη της Μυτιλήνης και όπου αλλού διαδραματισθεί το πρόγραμμα σε «εικαστικό προορισμό».

«Η Μυτιλήνη σημείωσε ο κ. Περιμένης, μετά τη δράση θα είναι μια κοιτίδα νησιωτικής πολιτισμικής δημιουργίας».
Ο κ. Γιάννης Ζιώγας που θα είναι υπεύθυνος του «Εργαστηρίου καλλιτεχνικής δημιουργίας –"MasterClass" ζωγραφικής με θέμα «Νησιωτικότητα Μια Σπουδή σε ένα τοπίο» που θα πραγματοποιηθεί από 22 μέχρι 24 Μαΐου ανακοίνωσε ότι χώρος δράσης του θα είναι το κάστρο και ο περιβάλλων χώρος του μνημείου. Όπως είπε «το μνημείο και οι χώροι που το περιβάλλουν μετά την πρώτη αναγνώριση τους από τους 11 συμμετέχοντες στο εργαστήριο από όλη τη νησιωτική Ελλάδα θα μετασχηματισθούν σε ένα ανοικτό εργαστήριο ζωγραφικής δημιουργίας.

Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν 11 «βιωματικούς χάρτες» μήκους 10 μέτρων ο ένας στους οποίους θα καταγράφουν τη δική τους προσέγγιση στο μνημείο. Αυτή η πρότυπη εργασία πολιτισμικής καταγραφής θα εκτεθεί μετά την ολοκλήρωση της ως προσέγγιση στην ιστορία, στη δυναμική, στο παρόν και στην περηφάνια της περιοχής».

Ο Αντώνης Νικολόπουλος σκιτσογράφος γνωστός και σαν «SOLOUP» υπεύθυνος του εργαστηρίου για τις σύγχρονες μορφές εικαστικής τέχνης και πιο συγκεκριμένα για τη δημιουργία comics που θα πραγματοποιηθεί από 25 μέχρι 27 Μαίου παρουσίασε τη δική του πρόταση δράσης. Ο κ. Νικολόπουλος δημιουργός της έκδοσης «Αϊβαλί» είπε κατ' αρχάς πως είναι πολύ ενδιαφέρουσα η συνύπαρξη επαγγελματιών και ερασιτεχνών σκιτσογράφων ενώ όπως είπε το τριήμερο θα είναι ένα αφιέρωμα στο Αιγαίο και στον Ηλία Βενέζη με τις δημιουργίες να εμπνέονται από το διήγημα του μεγάλου συγγραφέα «Γλάρος».

Στις δυο μεγάλες εκθέσεις ζωγραφικής που θα πραγματοποιηθούν στη Μυτιλήνη αναφέρθηκε ο καλλιτεχνικός επιμελητής τους ζωγράφος Δημήτρης Καλαντζάκης.
Πρόκειται για την έκθεση ζωγραφικής της νησιωτικής Ελλάδας με θέμα «Ελληνικές θάλασσες και ζωγραφική - Σπουδή στη Νησιωτικότητα» και την έκθεση έργων ερασιτεχνών ζωγράφων της Λέσβου με δημιουργίες έργων που θα έχουν θέμα «το χρώμα της Ανατολής».

«Οι εκθέσεις θα υλοποιηθούν παράλληλα των υπολοίπων εκδηλώσεων δημιουργώντας μέσα στο Μάιο ένα σημαντικό γεγονός για τον πολιτισμό και τις εικαστικές τέχνες» υποστήριξε ο κ. Καλαντζάκης.

Τέλος η Δήμητρα Καμπέλη, εκπρόσωπος του Δικτύου Αναπτυξιακών Εταιρειών Νησιωτικής Ελλάδας και υπεύθυνη του έργου υποστήριξε ότι η δράση της Μυτιλήνης θα φέρει κοντά ανθρώποιυς του πολιτισμού μετατρέποντας την εικαστική δημιουργία ως «κομμάτι της καθημερινής μας ζωής». Ενώ τόνισε πως ως δράση ανοικτή στο κοινό θα παράξει «μια εικαστική διαδρομή, μια ακόμα σελίδα στο σημαντικό νησιώτικο πολιτισμό».

Να σημειώσουμε ότι όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στις δράσεις μπορούν να συμπληρώσουν ειδικές φόρμες καταχώρησης μέχρι την Παρασκευή 17 Απριλίου στον ειδικό ιστοχώρο: www.etal-sa.gr. και nissonart.com

Οι δράσεις του Δικτύου ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ εντάσσονται και χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Μέτρου 421α των Τοπικών Προγραμμάτων του Άξονα 4 ΠΑΑ 2007-2013 της Νησιωτικής Ελλάδος.
Εταίροι οι:
1. Αναπτυξιακή Ηρακλείου (Συντονιστής Εταίρος)
2. Αναπτυξιακή Λασιθίου
3. Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτη (Χανιά)
4. Α.Κ.Ο.Μ.Μ.-Ψηλορείτης, (Ανώγεια)
5. Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου
6. Αναπτυξιακή Εταιρεία Λήμνου
7. Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου
8. Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων
9. Συνεταιριστική Αυτοδιοικητική Ζακύνθου
10. Αναπτυξιακή Ιονίων Νήσων
11. Αναπτυξιακή Εύβοιας.

Σχετικές ειδήσεις