ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

CES 2015: Ο «πόλεμος» της υπερυψηλής ευκρίνειας

CES 2015: Ο «πόλεμος» της υπερυψηλής ευκρίνειας

Τηλεοράσεις με πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνας σε όλα τα επίπεδα υπόσχονται οι μεγάλοι κατασκευαστές του κλάδου που παρουσιάζουν τα τελευταία μοντέλα τους στη διάρκεια του Consumer Electronics Show (CES) 2015.

Του Δημήτρη Μαλλά

Η έκθεση πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Λας Βέγκας και είναι μία από τις μεγαλύτερες στο τομέα της τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
To ultra high definition (UHD) ή 4Κ ήταν ουσιαστικά παντού με όλους τους κατασκευαστές να παρουσιάζουν πολυάριθμα μοντέλα που να υποστηρίζουν αυτή την αρκετά υψηλή ανάλυση και τη Sharp να κάνει λόγο, μάλιστα, και για τηλεοράσεις 5Κ που αξιοποιούν μία δική της πατέντα και προσφέρουν πολύ καλύτερη ανάλυση εικόνας. Γενικότερα, όμως, η τάση για φέτος είναι το UHD και άπαντες το ακολουθούν.

Από τη στιγμή, όμως, που άπαντες προωθούν το UHD, οι μεγάλοι κατασκευαστές ψάχνουν να βρουν το στοιχείο εκείνο που θα τους διαφοροποιήσει από την υπόλοιπη αγορά. Και σύμφωνα με την LG και τη Samsung αυτό μπορεί να είναι η τεχνολογία όσον αφορά στην ποιότητα της εικόνας. (Υπενθυμίζεται ότι το UHD αφορά την ανάλυση της εικόνας). H LG προωθεί λοιπόν τις OLED τηλεοράσεις και στο Λας Βέγκας ανακοίνωσε 7 νέα μοντέλα με την πιο μεγάλη να φθάνει σε διαγώνιο τις 77 ίντσες και να είναι άκρως εντυπωσιακή.

Η Samsung που θεωρεί ότι το OLED ως τεχνολογία έχει ορισμένα προβλήματα ακόμη, αποφάσισε φέτος να ασχοληθεί με μία τεχνολογία ονόματι Quantom Dot και παρουσίασε τη σειρά SUHD. Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιεί κρυστάλλους που είναι 50.000 φορές μικρότεροι από μία ανθρώπινη …τρίχα και προσφέρουν τη δυνατότητα για πιο ζωντανές και λαμπερές εικόνες. Σύμφωνα με τη Samsung, η τεχνολογία αυτή είναι καλύτερη από την OLED.

Το ενδιαφέρον είναι πως και η LG παρουσίασε μία τηλεόραση με quantum dot τεχνολογία αλλά υποστηρίζει πως η OLED είναι καλύτερη. Απ’ ότι φαίνεται, ο ανταγωνισμός τους επόμενους μήνες θα είναι αρκετά έντονος επί του θέματος.
Από εκεί και πέρα, στις αξιοσημείωτες ανακοινώσεις από τη φετινή CES όσον αφορά στις τηλεοράσεις είναι και αυτή της Sony, η οποία έκανε γνωστό ότι τα νέα της μοντέλα θα χρησιμοποιούν την αναβαθμισμένη πλατφόρμα Android TV της Google, όσον αφορά το «έξυπνο» κομμάτι τους. Η προηγούμενη προσπάθεια της Google για είσοδο στην τηλεόραση δεν ήταν και πολύ επιτυχημένη, να δούμε αν τώρα θα τα καταφέρει καλύτερα.

Μένοντας λίγο στη Sony, η οποία πέραν των τηλεοράσεων ανακοίνωσε νέες βιντεοκάμερες που είναι σε θέση να κάνουν λήψη 4Κ περιεχομένου και δεν είναι ιδιαίτερα ακριβές, ενώ επιπλέον έκανε γνωστό ότι παρά την επέλαση των smartphones στο χώρο της φορητής μουσικής συνεχίζει να υποστηρίζει τη σειρά Walkman.

Σχετικές ειδήσεις