ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκλεισαν» 120 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη

«Έκλεισαν» 120 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκαν οι διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μετά από 13 ώρες συζητήσεων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου πως υπήρξε συμφωνία σε ένα πρόγραμμα μέτρων για την ανάπτυξη, ύψους 120 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, ανακοίνωσε τη βούληση της ευρωζώνης να δημιουργήσει ως τα τέλη του 2012 μηχανισμό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απ' ευθείας, μέσω των κεφαλαίων στήριξης που θα διαθέτει.

Εμπλοκή στις διαβουλεύσεις παρουσιάστηκε από την Ισπανία και την Ιταλία. Οι δύο χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου συνέδεσαν τη συναίνεσή τους για την υιοθέτηση μέτρων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη με την υλοποίηση άμεσων λύσεων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πιέσεις στις αγορές, όπως στην περίπτωσή τους.

«Δεν πρόκειται για επιφυλάξεις σε βάθος, αλλά θέλουμε αυτό να αποτελέσει μέρος μιας συνολικής λύσης, το μακροπρόθεσμο πρέπει να συνδεθεί με το βραχυπρόθεσμο», έγινε γνωστό από την ιταλική αντιπροσωπεία.

Η ισπανική αντιπροσωπεία δήλωσε ότι υποστηρίζει αυτήν τη θέση. «Τασσόμαστε υπέρ του συμφώνου ανάπτυξης, δεν το μπλοκάρουμε, αλλά χρειάζονται επίσης έκτακτα μέτρα», επέμεινε ένας Ισπανός διπλωμάτης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει σύμφωνο χωρίς αυτά τα μέτρα για να ανακουφιστούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες βραχυπρόθεσμα.

Τελικά, Ισπανία και Ιταλία ήραν τις επιφυλάξεις τους και συμφώνησαν στο σύμφωνο ανάπτυξης ύψους 120 δισ. ευρώ στο τέλος της συνόδου. «Η Ισπανία και η Ιταλία ήραν τις επιφυλάξεις τους», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο τέλος της συνόδου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, δήλωσε ικανοποιημένος από τη συμφωνία που επετεύχθη, την οποία χαρακτήρισε «πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ».

Ο κ. Μόντι παραδέχθηκε πως οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους πέρασαν «μια πολύ δύσκολη στιγμή». «Υπήρξαν λίγες εντάσεις», αλλά «αυτό ήταν χρήσιμο», δήλωσε.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Μόντι αναφέρθηκε και στο Euro 2012: «Είμαι ευτυχής και υπερήφανος για την επιτυχία της ιταλικής εθνικής ομάδας και θα πάω την Κυριακή στο Κίεβο για τον τελικό» εναντίον της Ισπανίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ, από την άλλη, ακύρωσε την προγραμματισμένη της συνέντευξη Τύπου, όχι λόγω της ήττας από την Ιταλία στο Euro, αλλά εξαιτίας του στενού μαρκαρίσματος του Ιταλού πρωθυπουργού. Εκπρόσωπος της Γερμανίας καγκελαρίου πάντως εξήγησε ότι «η συζήτηση για το Σύμφωνο Ανάπτυξης συνεχίζεται υπό μια ευρεία έννοια».

Διαβάστε επίσης:

Άνοδος στην ισοτιμία του ευρώ