ΚΟΣΜΟΣ

Λαγκάρντ: Απομονώστε τον Έμπολα, όχι τις χώρες

Λαγκάρντ: Απομονώστε τον Έμπολα, όχι τις χώρες

Δεν πρέπει να καταλήξει σε «τρομοκρατία» του πλανήτη, στιγματίζοντας την Αφρική στο σύνολό της, η κινητοποίηση κατά της εξάπλωσης της επιδημίας του ιού Έμπολα, προειδοποίησε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Πρέπει να επιδείξουμε εξαιρετική σύνεση για να μην τρομοκρατήσουμε τον πλανήτη σε ό,τι αφορά την Αφρική στο σύνολό της», δήλωσε χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η επιδημία του ιού Έμπολα, που έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 4.000 ανθρώπων, είναι προς το παρόν περιορισμένη σε τρεις χώρες, τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία.

«Αυτές οι τρεις χώρες έχουν πληγεί πολύ και προσπαθούμε να τις βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι άμεση ανάγκη να σταματήσουμε και να περιορίσουμε» την επιδημία, επεσήμανε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας όμως ότι δεν έχει πληγεί όλη η Αφρική.
Αλλού στην αφρικανική ήπειρο «οι επιχειρηματικές δραστηριότητες πρέπει να συνεχιστούν, οι οικονομίες των άλλων χωρών θα πρέπει να συνεχίσουν να κινούνται και να δημιουργούν θέσεις εργασίας», κάλεσε η Λαγκάρντ.

Παράλληλα, η διευθύντρια του ΔΝΤ ζήτησε να αρθεί η απομόνωση των τριών αφρικανικών κρατών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία φορώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μια κονκάρδα που έγραφε: «Απομονώστε τον Έμπολα, όχι τις χώρες».

Η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας «θα πρέπει να έχει στόχο την εξάλειψη του Έμπολα, όχι την απομόνωση των ίδιων των κρατών», υπογράμμισε η Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Σιέρα Λεόνε, η επιδημία του ιού Έμπολα έχει τις ίδιες επιπτώσεις με «ένα οικονομικό εμπάργκο» για τις πληγείσες χώρες, καθώς τις απομονώνει από τον υπόλοιπο κόσμο.

«Κατά λάθος ή σκοπίμως είναι πραγματικά ένα οικονομικό εμπάργκο. Είτε μας αρέσει είτε όχι αυτή είναι η πραγματικότητα στο πεδίο», κατήγγειλε ο Καϊφάλα Μάρα, σύμφωνα με τον οποίο πολλοί οικονομικοί τομείς (τα ορυχεία, οι κατασκευές), καθώς και οι αεροπορικές μεταφορές σε ολόκληρη της περιοχή «θα παρουσιάσουν στασιμότητα» και «θα πνιγούν».

Έπειτα από χρόνια εμφύλιου πολέμου η Σιέρα Λεόνε ανέμενε ως τώρα ανάπτυξη 11,3% για φέτος, όμως αναγκάστηκε να αναθεωρήσει σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις της εξαιτίας της επιδημίας του ιού Έμπολα.

«Όλες οι πρόοδοι που έχουμε κάνει χάθηκαν», τόνισε ο Μάρα, επικρίνοντας τη διεθνή κοινότητα για τη «βραδεία» αντίδρασή της.

Διαβάστε ακόμα:

Μιζούρι: Ηχηρό μήνυμα κατά της αστυνομικής βίας (vid)

Συρία: Το Ισλαμικό Κράτος στέλνει ενισχύσεις στην Κομπάνι

Ινδία: Τουλάχιστον δύο νεκροί από τον κυκλώνα Χουντχούντ (vid)

Ιαπωνία: Δεκάδες τραυματίες από τον τυφώνα Βονγκφόνγκ (vid)

Κομπάνι: Ενισχύει τις θέσεις του το Ισλαμικό Κράτος (vids)

Χονγκ Κονγκ: Σε κόκκινη γραμμή «ακροβατούν» φοιτητές και κυβέρνηση

Έμπολα: Αισιόδοξα μηνύματα από την Ισπανίδα νοσοκόμα