ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Νίκος Δένδιας: «Κόκκινο πανί» για τους Τούρκους - Οι επί του προσωπικού επιθέσεις εναντίον του

Νίκος Δένδιας: «Κόκκινο πανί» για τους Τούρκους - Οι επί του προσωπικού επιθέσεις εναντίον του
Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου
INTIME

Υπάρχει μια διαφορά στην κριτική που ασκεί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών προς την Τουρκία, από την κριτική που ασκεί η Τουρκία προς τον Νίκο Δένδια.

Οι διατυπώσεις του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν στοχεύουν σε πρόσωπα, στοχεύουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, σε συγκεκριμένα γεγονότα βασισμένα πάντα στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που διατηρεί το καθεστώς της απειλής πολέμου, το casus belli έναντι μια χώρας που είναι σύμμαχος της στο ΝΑΤΟ», είναι η πιο συχνή «επίθεση» που κάνει στις δηλώσεις του. Και ναι, το δηλώνει κατ’ επανάληψη στις επαφές του με ομολόγους του, χωρίς ποτέ να οριοθετεί την κριτική του στο πρόσωπο του συγκεκριμένου προέδρου της Τουρκίας ή του συγκεκριμένου υπουργού εξωτερικών. Άλλωστε η απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για το casus belli ελήφθη το 1995, επομένως η κριτική αφορά όλες τις πολιτικές ηγεσίες που διακυβέρνησαν τη γειτονική χώρα έκτοτε.

Αντιθέτως στην Άγκυρα η κριτική στον Νίκο Δένδια έχει αρχίσει να ξεπερνά τα όρια της συνηθισμένης προκλητικής ρητορικής. Συχνά πια τα λόγια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ή του φιλοκυβερνητικού τύπου αγγίζουν τα όρια της προσωπικής εμπάθειας.
Έγραψε η Σαμπάχ ότι «κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τον Νίκο Δένδια, ότι δεν καταδέχεται να του βγει στο τηλέφωνο ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ» ενώ στο παρελθόν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έχει πει ότι ο Δένδιας «κλαίγεται σαν μικρό παιδί, και ότι αν δεν κλαφτεί πέντε φορές την ημέρα και δεν παραπονεθεί για την Τουρκία, δεν μπορεί να σταματήσει. Αυτό δείχνει κόμπλεξ κατωτερότητας και φόβο».

Από τον περασμένο Απρίλιο οπότε και πραγματοποιήθηκε η περίφημη κοινή συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών εξωτερικών στην Άγκυρα, χάθηκαν πια τα προσχήματα και ο Νίκος Δένδιας είναι πλέον κόκκινο πανί.

Επιπλέον, η δύσκολη εσωτερική πολιτική κατάσταση έχει σηκώσει τις φωνές του λαϊκισμού και φθηνές τοποθετήσεις εναντίον του προσώπου του Νίκου Δένδια κρίνεται ότι ακούγονται μάλλον ευχάριστα στους Τούρκους πολίτες.
Αναρωτιέμαι όμως, στις πάντα δύσκολες ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ισμέτ Ινονού έφτασε στο σημείο να εκτοξεύει προσωπικές ποταπές επιθέσεις κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή;

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νόβακ Τζόκοβιτς: Βαριές κουβέντες από Σερβία και Αυστραλία μετά το θρίλερ για την απέλασή του

Προκλητικός Βασιλακόπουλος: Είναι υποχρεωτικότητα αυτή; Να παρακρατούνται τα 100 ευρώ από τη σύνταξη

Τραγωδία στην Ημαθία: Ένας νεκρός και δύο σοβαρά τραυματίες σε τροχαίο – Σμπαράλια το αυτοκίνητο