ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Κορονοπάρτι: Κωδικός «καθαρές πλατείες» από την ΕΛΑΣ - Σε επιφυλακή αστυνομικοί, έτοιμοι να επέμβουν

Κορονοπάρτι: Κωδικός «καθαρές πλατείες» από την ΕΛΑΣ - Σε επιφυλακή αστυνομικοί, έτοιμοι να επέμβουν

Το σχέδιο ήπιας διαχείρισης των συναθροίσεων σε πλατείες και κεντρικούς πεζόδρομους από την ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει την εντονότερη ενεργοποίηση της νεοσύστατης ομάδας ΟΔΟΣ.

Πρόκειται για τους άοπλους αστυνομικούς με τις χαρακτηριστικές μπλε στολές και τα καπέλα, που επιχείρησαν για πρώτη φορά -στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορονοϊό- στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι και για δεύτερη φορά χθες Τρίτη στην οδό Βεάκη στο Περιστέρι.

Ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισαν να προκρίνουν την εντονότερη ενεργοποίηση της ομάδας ΟΔΟΣ, σε μία προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι η Αστυνομία προσπαθεί να επιτηρήσει τα μέτρα για την πανδημία χωρίς την ενεργοποίηση ομάδων που συνήθως χρησιμοποιούνται για την καταστολή επεισοδίων.

Αστυνομικές πηγές σημειώνουν, ωστόσο, ότι στις περιοχές όπου θα επιχειρούν οι άοπλοι αστυνομικοί της ΟΔΟΣ θα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση αστυνομικές δυνάμεις που θα είναι σε θέση να επέμβουν σε περίπτωση που οι γυναίκες και οι άντρες της ΟΔΟΣ δεχτούν οργανωμένη επίθεση. Και αυτό διότι οι αστυνομικοί της ΟΔΟΣ δε φέρουν εξοπλισμό για την αντιμετώπιση επιθέσεων, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτοι σε σχέση με τους συναδέλφους τους που υπηρετούν σε μάχιμες υπηρεσίες.

Για τον ίδιο λόγο η ΟΔΟΣ δεν θα επιχειρεί σε όλες τις περιπτώσεις και σε όλες τις πλατείες. Δηλαδή, όταν υπάρχει η εκτίμηση για σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης επεισοδίων σε κάποια περιοχή, δεν θα χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη ομάδα.

Η Αστυνομία έχει χαρτογραφήσει τις πλατείες και τους πεζόδρομους της Αττικής, όπου παρατηρείται εντονότερα το φαινόμενου του συνωστισμού και έτσι δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να δούμε και άλλες επιχειρήσεις, όπως αυτή που έγινε χθες στην οδό Βεάκη στο Περιστέρι. Μεγαλύτερη θα είναι η κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. την ερχόμενη Παρασκευή και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς υπάρχουν φόβοι για νέα πάρτυ (τα οποία κατά τους ειδικούς αποτελούν εστίες υπερ-μετάδοσης του ιού).

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τα πάρτυ που έλαβαν χώρα την περασμένη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, η Αστυνομία σχημάτισε δικογραφία κατ’ αγνώστων για παράβαση του νόμου, που αφορά στα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του Covid-19.

Το ίδιο θα γίνει και για τυχόν νέα πάρτυ σε δημόσιους χώρους τα επόμενα Σαββατοκύριακα. Η ΕΛ.ΑΣ. βάζει στο μικροσκόπιο dj που είναι γνωστοί σε ηλικίες κάτω των 25 ετών αλλά και διοργανωτές με επιρροή στα social media. Τα πάρτυ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κλείνονται κυρίως μέσω social media ή μέσω μηνυμάτων από διαδικτυακές εφαρμογές.

Για την περίπτωση της Κυψέλης, οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν στοιχεία, όπως βιντεοληπτικό υλικό. Μάλιστα, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να ταυτοποιηθούν πρόσωπα. Η δικογραφία της ΕΛ.ΑΣ. θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία, η οποία αναμένεται να διατάξει προκαταρκτική έρευνα.

Παρατηρείται, πάντως, μετατόπιση του κόσμου από τη μία πλατεία στην άλλη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι. Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. απέτρεψαν το Σαββατοκύριακο το συνωστισμό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση των θαμώνων της πλατείας σε άλλα πάρκα του κέντρου της Αθήνας.

Όπως σημειώνουν αστυνομικές πηγές, «είναι εξαιρετικά επίφοβο και επικίνδυνο να επέμβει η Αστυνομία σε ένα χώρο όπου διασκεδάζουν 500-1000 άτομα. Πλέον κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι συναθροίσεις δεν επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες πλατείες αλλά σχεδόν σε όλα τα κεντρικά πάρκα και πλατείες της Αττικής. Είναι αδύνατο η Αστυνομία να επιτηρεί όλες τις πλατείες. Ακόμα και εάν γινόταν αυτό, απλά θα υπήρχε μετατόπιση του κόσμου σε άλλους δημόσιους χώρους».

Προβληματισμό προκάλεσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στις Αρχές και ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε έξω από αρκετά μπαρ που σέρβιραν ποτά σε πλαστικά ποτήρια. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι δεν τηρήθηκε από πλήθος κόσμου το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Κεντρικές λεωφόροι της Αθήνας είχαν αξιοσημείωτη κίνηση μετά τις 21.00 το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου.

Οι αστυνομικοί έχουν εικόνα για πάρτυ που διοργανώνονται διαδικτυακά και συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου. Οι διοργανωτές κοινοποιούν τον τόπο και την ώρα των πάρτυ λίγο πριν την πραγματοποίησή τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.