ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: «Υπάρχουν πολλά ερωτήματα» - Τι λέει Ιατροδικαστής στο Newsbomb.gr

Τα τρία αγγελούδια που έχασαν τη ζωή τους υπό περίεργες συνθήκες στην Πάτρα
Τα αγγελούδια που έχασαν τη ζωή τους υπό περίεργες συνθήκες στην Πάτρα

Απροσδιόριστη παραμένει η αιτία θανάτου των τριών κοριτσιών από την Πάτρα, που έχασαν την ζωή τους μέσα σε τρία χρόνια - Τι δήλωσε ο έμπειρος ιατροδικαστής και πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων, στο Newsbomb.gr

Στραμμένες στην υπόθεση του θανάτου της 3,5 ετών Μαλένα, που απεβίωσε το 2019, της 7 μηνών Ίριδας και της 9χρονης Τζωρτζίνας, είναι οι έρευνες του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, καθώς επικρατεί μυστήριο για τα αίτια, για τα οποία δεν μπόρεσαν να δώσουν απαντήσεις ούτε οι γιατροί ούτε οι ιατροδικαστές.

Για την υπόθεση των τριών παιδιών στην Πάτρα που πλέον ερευνάται από το τμήμα ανθρωποκτονιών της ΓΑΔΑ μίλησε ο έμπειρος ιατροδικαστής και πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων, στο Newsbomb.gr.

«Εμείς καλούμαστε να κάνουμε την ιατροδικαστική εξέταση για το τρίτο παιδάκι, από τα αποτελέσματα των τοξικολογικών, των ιστολογικών και των γεννητικών εξετάσεων θα έχουμε πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει με τον θάνατο των τριών παιδιών. Στην υπόθεση υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Αυτό που ερευνούμε είναι εάν υπάρχει κάποια συγγενής «ανωμαλία», κοινή για όλα τα παιδιά. Το μόνο σίγουρο είναι πως η συγκεκριμένη υπόθεση χρειάζεται διερεύνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr, o έμπειρος ιατροδικαστής.

Τι ψάχνει το Ανθρωποκτονιών – Ποιοι θα δώσουν κατάθεση

Νέος κύκλος ερευνών ανοίγει από τους έμπειρους αστυνομικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής για τις συνθήκες θανάτου των τριών ανήλικων κοριτσιών από την Πάτρα που έφυγαν από τη ζωή μέσα σε διάστημα τριών ετών.

Η ανάθεση της υπόθεσης στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών δείχνει τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Ο Εισαγγελέας Εφετών Πάτρας διέταξε προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου οι αστυνομικοί να πάρουν καταθέσεις από τους ιατροδικαστές που έκαναν τις νεκροψίες στις σορούς των τριών παιδιών, όπως και από το προσωπικό των παιδιατρικών νοσοκομείων που χειρίστηκαν τα περιστατικά.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, στόχος της έρευνας είναι να διευκρινιστεί εάν οι τρεις θάνατοι οφείλονται σε παθολογικά αίτια ή εάν συντρέχουν λόγοι περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης.

Για κάθε ένα από τους αιφνίδιους, όπως χαρακτηρίστηκαν, θανάτους των παιδιών έχουν σχηματιστεί ισάριθμες δικογραφίες, τις οποίες θα συγκεντρώσουν και θα μελετήσουν οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών.

«Στόχος είναι οι επικεφαλής της έρευνας να αποκτήσουν μία κεντρική εικόνα για το τι έχει συμβεί. Δηλαδή, να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν τα στοιχεία που περιέχονται στους τρεις φακέλους που αφορούν στους ισάριθμους θανάτους. Στη συνέχεια, θα μπορούν να κάνουν στοχευμένη έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης», εξηγεί αστυνομική πηγή.

Στη συνέχεια, και αφού δηλαδή αποκτήσουν σφαιρική εικόνα για την υπόθεση, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής θα καλέσουν για κατάθεση τους γονείς των τριών κοριτσιών. Προηγουμένως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα έχουν πάρει ήδη κατάθεση από τους ιατροδικαστές που χειρίστηκαν τις υποθέσεις.

Κάποιοι από τους ιατροδικαστές φέρονται να μη μπόρεσαν να προσδιορίσουν τα αίτια θανάτου των παιδιών είτε να διαπίστωσαν παθολογικής φύσης προβλήματα. Μάλιστα, έχουν πραγματοποιηθεί νεκροψίες που δεν φώτισαν τα αίτια θανάτου. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις. Αυτές είναι που αναμένεται να ρίξουν φως στην υπόθεση. Πρόκειται, ωστόσο, για χρονοβόρα διαδικασία.

Έμπειροι αστυνομικοί της Ασφάλειας αναφέρουν ότι είναι η πρώτη φορά που καλούνται να διαλευκάνουν μία τέτοια υπόθεση. «Χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί και σίγουρα τίποτα δε πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο. Τα στοιχεία πρέπει να εξεταστούν ένα προς ένα από την αρχή», λέει αστυνομική πηγή.

«Καταρρέουν σε λίγα λεπτά και πεθαίνουν χωρίς εξήγηση»

Τα αναπάντητα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά την ώρα που οι έρευνες για την πολύκροτη υπόθεση έχουν περάσει στα χέρια των αξιωματικών του τμήματος ανθρωποκτονιών της Αθήνας.

«Για εμάς ο θάνατος των τριών παιδιών είναι ένα άλυτο μυστήριο, γιατί έχουμε τρεις διαφορετικές οντότητες, δηλαδή τρία διαφορετικά ιστορικά που φαίνεται να καταλήγουν περίπου με τον ίδιο τρόπο. Τα κορίτσια καταρρέουν μέσα σε λίγα λεπτά και πεθαίνουν χωρίς να υπάρχει μια εξήγηση που να αποτυπώνει ακριβώς ποιο είναι το αίτιο του θανάτου» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, η πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου.

Σαφώς υπάρχουν ιατροδικαστικές αναφορές, σημείωσε, ωστόσο στους γιατρούς έχει μείνει ένα ερωτηματικό.

«Η θλίψη στην ιατρική κοινότητα εδώ είναι μεγάλη και ειδικά στους θεράποντες ιατρούς που έδωσαν την ψυχή τους για να σώσουν τα παιδιά. Είχαν νοσηλευτεί σε 4 νοσηλευτικά ιδρύματα, σε δύο στην Πάτρα και δύο στην Αθήνα, έχουν εμπλακεί πολύ έμπειροι συνάδελφοι και η απορία είναι ότι δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση που να μπορεί να αποτυπώσει τι ακριβώς έγινε».

Η Τζωρτζίνα θα είναι αυτή που θα δώσει τις απαντήσεις, σύμφωνα με την κυρία Μαστοράκου, μετά και από τα αποτελέσματα τοξικολογικών εξετάσεων.

«Καταρχήν με την παρέμβαση της δικαιοσύνης την οποία χαιρετίζουμε θα ανοίξουν πάλι όλοι οι φάκελοι και θα δημιουργηθεί μια έρευνα συνολικά και για τα 3 παιδιά. Τα 3 περιστατικά είναι εντελώς διαφορετικά. Το πρώτο παιδί που είχε αποτυπωθεί από τον ιατροδικαστή αγενεσία φλεβόκομβου που είναι μια πολύ σπάνια πάθηση και οδήγησε το παιδί 7 μηνών να πεθάνει, ουσιαστικά θα τεθεί υπό διερεύνηση, υπάρχει σαν οντότητα επιστημονική. Το δεύτερο παιδί είχε λευχαιμία, πήγαινε εξαιρετικά καλά και η εικόνα που έχουμε από τους γιατρούς ότι δεν υπήρχε λόγος επιστημονικά να δικαιολογεί τον αιφνίδιο θάνατο του παιδιού. Στην τρίτη περίπτωση υπήρχε μια νοσηλεία στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο στην αρχή όπου ενώ ήταν υπό την στενή παρακολούθηση του ιατρικού team, κάθε μια ώρα περνούσε γιατρός, υπήρχε το παιδί σε μόνιτορ, ξαφνικά σε πολύ λίγα λεπτά, μετά από 20 λεπτά από την τελευταία επίσκεψη της γιατρού το παιδί βρέθηκε να είναι σχεδόν νεκρό, οπότε έγινε ανάνηψη από τους θεράποντες και ύστερα το παιδί μετακομίστηκε σε ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίου σε πολύ άσχημη κατάσταση και πραγματικά δεν δόθηκε ποτέ απάντηση, πώς ένα παιδί που ο γιατρός μόλις έχει περάσει, το έχει δει και υπάρχει μόνιτορ, κατέρρευσε μέσα σε πολύ λίγα λεπτά. Όλα αυτά θα τεθούν τώρα στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης και της επιστήμης, γιατί θα πρέπει να μιλήσουν και οι γιατροί συνολικά και για τα 3 περιστατικά. Κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας μπορεί να διαταχθεί εκταφή και των 2 μικρότερων κοριτσιών, αν θεωρήσει η δικαιοσύνη ότι μπορεί να βρεθούν απαντήσεις» ανέφερε η κυρία Μαστοράκου.

Έχουν πραγματοποιηθεί ειδικές αναλύσεις για να αποτυπωθεί αν υπάρχει γενετική αιτία που να δικαιολογεί τους θανάτους και δεν έχει διαπιστωθεί κάτι, επεσήμανε η κυρία Μαστοράκου, απαντώντας και σε αυτό το ερώτημα.

Συνοψίζοντας πάντως τι είναι μέχρι τώρα γνωστό για τις τρεις αδελφές, στην πρώτη περίπτωση του 7μηνου κοριτσιού, υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση, στον θάνατο του δεύτερου κοριτσιού έχει αποτυπωθεί ως αίτιο η ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα, ωστόσο πάλι αφήνονται ερωτηματικά για το πώς πέθανε το παιδί και στο τελευταίο παιδί δεν έχει βρεθεί αιτία θανάτου κατά την ιατροδικαστική εξέταση, οπότε δεν υπάρχει κάποιο εύρημα που να εξηγεί την κατάληξη.

«Το πρώτο παιδί ήταν στο σπίτι μαζί με την μαμά του και κατέρρευσε εκεί, ήρθε στο νοσοκομείο νεκρό. Τα άλλα δύο ήταν υπό νοσηλεία και υπό παρακολούθηση» είπε η κ. Μαστοράκου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Γιατί πήγε στο Ανθρωποκτονιών στην Αθήνα ο φάκελος για τα νεκρά κοριτσάκια

Πάτρα: Στο Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής ο φάκελος για τον θάνατο των τριών κοριτσιών

Πάτρα: Ξεσπά ο πατέρας των τριών παιδιών - «Έχουν πει πολλά» - Τι θα ερευνήσει η εισαγγελία

Τραγωδία στην Πάτρα: Εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο 3 κοριτσιών σε διάστημα τριών ετών

Πάτρα: Απροσδιόριστη η αιτία θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας - Τι αναφέρει ο ιατροδικαστής