ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

ΑΣΟΕΕ: «Είδα μολότοφ και πυροβόλησα», λέει ο αστυνομικός

Αστυνομικοί, ΑΣΟΕΕ
Eurokinissi

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ο αστυνομικός της Αμεσης Δράσης είδε μολότοφ στα χέρια ενός κουκουλοφόρου που συμμετείχε στα επεισόδια έξω από την ΑΣΟΕΕ

Άκρως επαγγελματική χαρακτηρίζουν συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. την κίνηση του αστυνομικού να πυροβολήσει στον αέρα, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους, οι οποίοι με ορμητήριο την ΑΣΟΕΕ, δημιουργούσαν επεισόδια στην Πατησίων.

Ο εισαγγελέας δεν του άσκησε ποινική δίωξη αλλά σε βάρος του αρχιφύλακα της ΕΛ.ΑΣ. εκκρεμεί πειθαρχική έρευνα, επειδή πέρασαν από το σημείο παρά την εντολή του κέντρου επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ο αστυνομικός της Αμεσης Δράσης είδε μολότοφ στα χέρια ενός κουκουλοφόρου που συμμετείχε στα επεισόδια έξω από την ΑΣΟΕΕ. Τότε αποφάσισε να πυροβολήσει στον αέρα, όπως αποκάλυψε στον ΑΝΤ1 ο δικηγόρος του. «Επικεφαλής υπαστυνόμος έδωσε εντολή να εγκαταλείψουν το περιπολικό για να σωθούν οι άνθρωποι. Κι αυτό γιατί έρχονταν συνεχώς με πέτρες, καδρόνια και πίσω πίσω ένας με μολότοφ (αυτό δεν φαίνεται). Υπήρχε κίνδυνος ζωής όχι μόνο για τους αστυνομικούς αλλά και για τους διερχόμενους και για τα άλλα αυτοκίνητα», τονίζει χαρακτηριστικά ο δικηγόρος, Βάιος Σκαμπαρδώνης.

Συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζουν την κίνηση του αρχιφύλακα ως ένδειξη εμπειρίας και επαγγελματισμού. «Αυτό θα έκανε κάθε σωστός επαγγελματίας που ήθελε να υπερασπιστεί σωστά τη σωματική του ακεραιότητα, τον οπλισμό του, τους συναδέλφους του και τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών, Βασίλης Ντούμας, τονίζοντας: «Προφανώς θα έκανα και εγώ το ίδιο αν τα κατάφερνα να λειτουργήσω το ίδιο επαγγελματικά».

Αυτόπτης μάρτυρας στην ΑΣΟΕΕ ο Σπύρος Μπιμπίλας

Στο σημείο των πυροβολισμών και των επεισοδίων που σημειώθηκαν στην ΑΣΟΕΕ την Τέταρτη (05/4), βρέθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σπύρος Μπιμπίλας είδε με τα μάτια τους κουκουλοφόρους να πραγματοποιούν επίθεση κατά του περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ. έπειτα και έναν εκ των αστυνομικών να πυροβολεί στον αέρα τέσσερις φορές για εκφοβισμό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μπιμπίλας προτίθεται να καταθέσει για τα όσα συνέβησαν μπροστά του και να πάρει το μέρος των αστυνομικών.

Τι είπε ο αστυνομικός για τους πυροβολισμούς έξω από την ΑΣΟΕΕ

«Πυροβόλησα στον αέρα τέσσερις φορές, γιατί φοβήθηκα ότι θα με λιντσάρουν», είπε ο αστυνομικός που βρέθηκε μαζί με δύο άλλους συναδέλφους του στην Πατησίων, την ώρα που περίπου 35 κουκουλοφόροι με ορμητήριο την ΑΣΟΕΕ έκαναν επεισόδια, βάζοντας φωτιά σε κάδους και κλείνοντας τον δρόμο.

Οι κουκουλοφόροι, όμως, δεν έμειναν μόνο εκεί. Βλέποντας ότι στο αντίθετο ρεύμα βρίσκεται περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ., που σύμφωνα με το Κέντρο της Αστυνομίας, είχε την εντολή να μην περάσει από την Πατησίων (και στα δύο ρεύματα) άρχισαν να πετούν πέτρες και να το καταδιώκουν. Οι δύο αστυνομικοί βγήκαν από το περιπολικό και άρχισαν να τρέχουν ενώ ο συνάδελφός τους άνοιξε πυρ στον αέρα για εκφοβισμό. Ο αστυνομικός συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος και σε βάρος του διατάχθηκε ΕΔΕ για τους πυροβολισμούς.

Καλλιακμάνης: «Κι εγώ θα πυροβολούσα στον αέρα»

Για το περιστατικό με τους τέσσερις πυροβολισμούς από αστυνομικό κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έξω από την ΑΣΟΕΕ στην Πατησίων μίλησε ο πρόεδρος των αστυνομικών νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, στο OPEN.

«Η εντολή από τη ΓΑΔΑ ήταν όντως να μην περάσει κανένα περιπολικό μόνο του μπροστά από το σημείο εκεί. Και πολύ σωστά γιατί δεν μπορεί ένα περιστατικό να περάσει από τη στιγμή που έχουν βγει 35 μπάχαλοι και ρίχνουν πέτρες. Το περιπολικό πέρασε από μπροστά από την ΑΣΟΕΕ, για ποιο λόγο εξετάζεται, δεν θα έπρεπε να περάσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλλιακμάνης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής πρόσθεσε: «Θα έπρεπε οι αστυνομικοί να ελεγχθούν για αυτό». Όμως, τόνισε ότι ο αστυνομικός ακολούθησε πρωτόκολλο, συμπληρώνοντας ότι αν και ο ίδιος ήταν σε μια παρόμοια περίπτωση όπου έχει περικυκλωθεί και εγκλωβιστεί από 35 άτομα και δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο «εγώ θα έριχνα στον αέρα, δεν θα πυροβολούσα τα παιδιά, θα πυροβολούσα στον αέρα» είπε.

Πάντως, «πόλεμος» ξέσπασε και σε πολιτικό επίπεδο για την ΑΣΟΕΕ. «Κάποιοι θέλουν να δυναμιτίσουν το κλίμα και θέλουν ακόμη και νεκρό», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος με την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, να ζητεί την αποπομπή του.

Σχετικές ειδήσεις