ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τραγωδία στο Μάτι: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις αποκαλύψεις - Διατάχθηκε έρευνα

Τραγωδία στο Μάτι: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις αποκαλύψεις - Διατάχθηκε έρευνα
INTIME NEWS

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσαν οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις της «Καθημερινής της Κυριακής» για τις προσπάθειες συγκάλυψης των βαρύτατων ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 102 νεκρούς.

Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το περιεχόμενο του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος, που προκάλεσε οργή στην κοινή γνώμη και ξεσήκωσε πολιτική θύελλα.

Παράλληλα, ο καταγγέλων αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία αναφέροντας λεπτομερώς τις πιέσεις που δέχθηκε για να συγκαλύψει τους υπευθύνους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, περιγράφοντας ως διαπραχθέντα αδικήματα την απόπειρα παράνομης βίας και την παράβαση καθήκοντος.

Η μήνυσή του που θα αποτελέσει τη βάση της εισαγγελικής έρευνας ανατέθηκε στον εισαγγελέα Νικόλαο Αντωναράκο.

Στο μεταξύ, ο ανακριτής που χειρίζεται το φάκελο για τους χειρισμούς των υπευθύνων της φονικής πυρκαγιάς (αυτοδιοικητικούς παράγοντες και στελέχη τότε της Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας κλπ) έχει ολοκληρώσει την ανάκριση και έχει αποστείλει τις πρώτες κλήσεις για απολογία στους εμπλεκόμενους, ξεκινώντας από τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δικαιοσύνη μετά από δύο χρόνια από την εθνική τραγωδία μόλις τώρα έφθασε στην ολοκλήρωση της ανάκρισης, ενώ η προσπάθεια που είχε εκδηλωθεί σε υψηλό δικαστικό επίπεδο για σύγκλιση της Ολομέλειας των Εφετών και ανάθεση των ερευνών σε εφέτη ανακριτή λόγω της βαρύτητας της υπόθεσης, έπεσε στο κενό, καθώς το σχετικό αίτημα απορρίφθηκε.

Τότε, πριν από οκτώ μήνες, ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση είχε διαβεβαιώσει πως ολοκλήρωνε την ανάκριση, ενώ πριν από λίγο καιρό είχε αποστείλει αίτημα για συμπληρωματική άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος κατά χαμηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής για "έκθεση ανθρώπων σε κίνδυνο" το οποίο όμως απορρίφθηκε από την Εισαγγελία, καθώς δεν προέκυπτε δόλος των πυροσβεστών.

Σάλος από τις αποκαλύψεις

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα ηχητικά ντοκουμέντα που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή της Κυριακής» σχετικά με εμπόδια που μπήκαν απέναντι στο έργο του εμπειρογνώμονα που ορίστηκε για να διαλευκάνει την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

«Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα. Πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Εάν είναι ελλιπή στοιχεία στα α... σου. Τι θα σου πει ο Εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα. (...) Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του το. Μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων. (…) Σε κάλεσα, λοιπόν και στα ‘πα. Για να ξυπνήσεις».

Τα παραπάνω φέρεται να είπε ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος στον αξιωματικό που ανέλαβε την πραγματογνωμοσύνη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, όπως αποκάλυψε στην κυριακάτικη έκδοσή της η εφημερίδα.

Ακούστε το παρακάτω ηχητικό ντοκουμέντο:

Υποδείξεις από υψηλόβαθμα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος να μην προχωρήσει με την πραγματοσύνη που είχε αναλάβει φαίνεται πως δεχόταν ο πραγματογνώμονας που ανέλαβε το πόρισμα για το Μάτι, σύμφωνα πάντα με όσα αποκαλύπτει η «Καθημερινή».

Ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος, φέρεται να τον προέτρεψε να αποκρύψει στοιχεία και να αποδώσει την εξάπλωση της πυρκαγιάς στους ανέμους, την καύσιμη ύλη, την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση. Μάλιστα, όλα αυτά φέρεται να τα έλεγε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ισχυριζόμενος ότι ακολουθούσε εντολές της τότε πολιτικής ηγεσίας.

Ο πραγματογνώμονας έδωσε λεπτομερώς τις συνομιλίες «φωτιά» με τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής.

Συγκεκριμένα, σε μία συνάντηση που είχαν, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος φαίνεται πως τον εκβίασε και τον απείλησε:

«Πού πας εσύ να δείξεις ικανότητες με τα θηρία, με 100 νεκρούς. Πού πας ρε;» του είπε.

«Εάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου, όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε» φαίνεται να του ξεκαθάρισε.

Σε άλλο σημείο της συνομιλίας τους φαίνεται να τον προέτρεψε «να θάψει τα έγγραφα» που δεν έχουν κοινοποιηθεί: «Κοίτα ποια έχουν, ποια δεν έχουν… και θάψ’ τα. Με ηρεμία, δεν χρειάζεται πανικός».

Ακούστε το δεύτερο ηχητικό ντοκουμέντο:

Μετά τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής» για απειλές και προσπάθειες συγκάλυψης ευθυνών για τη φωτιά έχει ξεσπάσει πολιτική θύελλα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους συνεργάτες του τόνισε ότι «όσα αποκαλύπτονται είναι ανατριχιαστικά. Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων».

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας για το Μάτι θα πέσει στο κενό και οι εμπνευστές της θα λογοδοτήσουν. Η ΝΔ επιλέγει επιχειρώντας μια χυδαία σπέκουλα στον ανθρώπινο πόνο, να το κάνει αυτό τη μέρα ακριβώς που οι άνθρωποι της περιοχής αλλά και όλοι οι Έλληνες κάνουν μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε κάνει νωρίτερα λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης από την προηγούμενη κυβέρνηση για να προκαλέσει την Όλγα Γεροβασίλη η οποία απειλεί με μηνύσεις.

Ο Στέλιος Πέτσας σημειώνει: «Έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις. Όλα αυτά, προκαλούν ανατριχίλα. Αλλά και οργή σε όλους τους Έλληνες για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η κυβέρνηση Τσίπρα».

Εξώδικο της Γεροβασίλη στην «Καθημερινή» για τους διαλόγους

Εξώδικο στην εφημερίδα Καθημερινή έστειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη για τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με την φωτιά στο Μάτι.

Λίγο πριν τις 13:00 της Δευτέρας, δικαστικός επιμελητής επέδωσε στην εφημερίδα Καθημερινή εξώδικο της Γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το χθεσινό δημοσίευμα στο οποίο εμπεριέχονταν, όπως τονίζεται «συκοφαντικές, ψευδείς, δυσφημιστικες και σε κάθε περίπτωση παράνομες αναφορές στο πρόσωπο της».

Επίσης σημειώνεται ότι «αν δεν υπάρξει επανόρθωση και ανάκληση του δημοσιεύματος θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα όπως ο νόμος ορίζει. Επίσης σε λίγη ώρα θα κατατεθεί μήνυση κατά των υπευθύνων της εφημερίδας καθώς και κατά παντός υπευθύνου».

«Αυτός έκανε τη δουλειά του, εγώ τη δική μου»

Ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε συνομιλία με τον πραγματογνώμονα και σε καμία περίπτωση δεν του υπέδειξε πως θα κάνει τη δουλειά του.

«Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των οικογενειών των θυμάτων, Αντώνη Φούσα, ο πραγματογνώμονας έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη πριν από περίπου ένα χρόνο για τις απειλές που έχει δεχτεί: «υπήρξαν απειλές σοβαρές και για αυτό έχει καταφύγει στη δικαιοσύνη και έχει επιμεληθεί η δικαιοσύνη. Είχε δεχτεί απειλές σχετικά με το καθήκον, απειλές είχαν σχέση με την πραγματογνωμοσύνη και με τα αίτια της πυρκαγιάς και τους υπευθύνους και της μεγάλης καταστροφής».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η Μενεγάκη «ανέβασε» αυτή τη φωτό με μαγιό στα 51 της - Δείτε τι προκάλεσε!