ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κιλκίς: Δύο στη φυλακή για το οικονομικό σκάνδαλο με τους παιδικούς σταθμούς

Κιλκίς: Δύο στη φυλακή για το οικονομικό σκάνδαλο με τους παιδικούς σταθμούς

Συνολικές ποινές που φτάνουν την 14ετή κάθειρξη επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για το οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Κιλκίς, υπόθεση για την οποία παραπέμφθηκαν σε δίκη συνολικά έξι άτομα, ανάμεσά τους ο πρώην δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Τερζίδης.

Δύο εκ των κατηγορουμένων πήραν το δρόμο για τις φυλακές μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Η υπόθεση αφορά έλλειμμα ύψους 700.000 ευρώ που διαπιστώθηκε κατά την χρονική περίοδο 2007-2010 στα ταμεία των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Το δικαστήριο ύστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία καταδίκασε την τότε διευθύντρια και τον τότε πρόεδρο του νομικού προσώπου των παιδικών σταθμών σε συνολική ποινή κάθειρξης 14 ετών, τον καθένα, αφού πρώτα τους έκρινε ένοχους -μεταξύ άλλων- για υπεξαίρεση στην υπηρεσία. Αποφασίστηκε δε η έφεσή τους να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, με συνέπεια τα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα να πάρουν την άγουσα για τις φυλακές.

Ο πρώην δήμαρχος κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 ετών, ποινή η οποία μετατράπηκε προς 5 ευρώ την ημέρα. Με κάθειρξη 5 ετών τιμωρήθηκε ένας ακόμη -πρώην- πρόεδρος των παιδικών σταθμών, που αφέθηκε ελεύθερος ενόψει του Εφετείου με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση. Ακόμη, ποινή φυλάκισης 30 μηνών, με 3ετή αναστολή, επιβλήθηκε σε υπάλληλο-δημοτικό ταμία, ενώ ο 6ος κατηγορούμενος -αντιπρόεδρος τότε των παιδικών σταθμών- αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.

Το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης περιγράφει μία σειρά από οικονομικές ατασθαλίες με επίκεντρο το νομικό πρόσωπο των παιδικών σταθμών, όπως πληρωμές χωρίς νόμιμα παραστατικά, εισπράξεις χωρίς έκδοση νόμιμων παραστατικών, πληρωμές όπου δεν αποδίδονταν οι κρατήσεις υπέρ τρίτων, μη τήρηση των προβλεπόμενων βιβλίων διαχείρισης ούτε πρακτικών στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Απολογούμενοι οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν τις βαρύτατες κατηγορίες, ενώ ο πρώην δήμαρχος δεν απολογήθηκε και δεν παρέστη στην απόφαση του δικαστηρίου, λόγω προβλήματος υγείας.

Σχετικές ειδήσεις