ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκία: Μαζεύουν υπογραφές για να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά

Τουρκία: Μαζεύουν υπογραφές για να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά

Μη κυβερνητικές οργανώσεις την τελευταία εβδομάδα μαζεύουν υπογραφές από όλη την Τουρκία για την μετατροπή του ιερού συμβόλου της Χριστιανοσύνης σε τζαμί.

Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιουλίου το τουρκικό ΣΤΕ θα αποφασίσει για την τύχη της Αγίας Σοφίας, αν μετά δηλαδή από 86 χρόνια, θα πάψει να είναι μουσείο και θα ανοίξει τις πύλες της ως τζαμί για λατρεία!

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, περίπτερα στήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε επαρχίες της Τουρκίας και μέχρι την Παρασκευή, όταν και έληξε η εκστρατεία, είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 10.000 υπογραφές.

Οι υπογραφές θα παραδοθούν στο προεδρικό μέγαρο.

Υπ. Δικαιοσύνης Τουρκίας: Η Αγία Σοφία πρέπει να ανοίξει ως τζαμί

«Μας παραχωρήθηκε ως τζαμί, ως τόπος λατρείας και από νομικής και διοικητικής απόψεως εφόσον αποτελεί κληροδότημα σε ίδρυμα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος περί ιδρυμάτων» είχε πει πριν μερικές ημέρες ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος εμφανίστηκε να υποστηρίζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Παραχωρώντας συνέντευξη στο τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό Kanal 24, όπως αναφέρει το πρακτορείο Anatolu, ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ ισχυρίστηκε, ενόψει της απόφασης του ΣτΕ της Τουρκίας για την Αγία Σοφία, πως «από τη στιγμή που η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου, σε ένα κράτος δικαίου είναι υποχρεωτικό ένα κληροδότημα να επιτελεί το σκοπό τον οποίο του έθεσε ο κληροδότης του».

«Βασικά κανείς δεν αποκαλεί την Αγία Σοφία μουσείο, αλλά τζαμί. Δηλαδή. λέμε: πάμε στο τζαμί της Αγίας Σοφίας», δήλωσε και έκανε μάλιστα λόγο για «καθυστερημένο δικαίωμα», που πρέπει να αποδοθεί το συντομότερο στο τουρκικό έθνος. «Το τζαμί της Αγίας Σοφίας είναι το μόνο τζαμί που διαθέτει γκισέ με εισιτήρια για να περάσουμε μέσα. Περιμένουμε όλοι αυτή η ντροπή να ξηλωθεί», υπογράμμισε.

Επίσης διαβεβαίωσε, σύμφωνα με άλλο σημείο της συνέντευξής του που αναπαρήγαγε η τουρκική εφημερίδα sabah, ότι «όποια κι αν είναι η απόφαση, ως κυβέρνηση, όπως έχει ενημερώσει κι ο πρόεδρός μας την κοινή γνώμη – το κράτος της Τουρκίας είναι ένα κράτος δικαίου- θα αξιολογήσουμε αυτή τη διαδικασία με σεβασμό απέναντι στο νόμο και θα προβούμε στα ανάλογα βήματα», σε περίπτωση που είναι αρνητική η απάντηση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και εξέφρασε την πεποίθηση πως «η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ως τζαμί.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τόπος λατρείας και ότι θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είτε μέσω της νομικής είτε μέσω της κυβερνητικής οδού», κατέληξε, μεταξύ άλλων.

είτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr