ΕΘΝΙΚΑ

Διακόπουλος στο CNN GREECE: Επιμένω ότι ο Ερντογάν ψάχνει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Διακόπουλος στο CNN GREECE: Επιμένω ότι ο Ερντογάν ψάχνει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο
INTIME NEWS

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την παραίτησή του ο αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος επιμένει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ψάχνει εναγωνίως να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Άμυνας του πρωθυπουργού επαναλαμβάνει την τοποθέτησή του ότι δεν ξέρει αν κάνει έρευνες το Oruc Reis στην περιοχή, αλλά αντίθετα – όπως λέει – ήρθε για να προκαλέσει. «Το ενδιαφέρον του τουρκικού πλοίου δεν ήταν επιστημονικό. Είδα φωτογραφίες με απλωμένα καλώδια, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος της επίσκεψής του».

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους Γάλλους για εξοπλιστικά. «Δεν πιστεύω ότι η αγορά θα αγγίξει τα 10 δισ.. Θα υπάρξει αγορά Ραφάλ. Η ανάγκη για νέα εξοπλιστικά είναι τεράστια τα τελευταία χρόνια. Μέγιστη ανάγκη να υπάρξουν αγορές και στο ναυτικό» δήλωσε.

«Αν δεν πάμε στη Χάγη τι άλλο μπορεί να γίνει;» αναρωτήθηκε με νόημα ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Άμυνας του πρωθυπουργού, συμπληρώνοντας: «Στο τέλος εκτιμώ ότι δεν θα συμβεί θερμό επεισόδιο. Η κυβέρνηση έχει καταλάβει που το πάει ο Ερντογάν και δεν παίζει το παιχνίδι του. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια άλλη οδό πριν της Χάγης. Το θέμα είναι με ποια ατζέντα θα πάμε στη Χάγη».

Πρόσθεσε δε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει απασφαλίσει όμως η Ελλάδα επιμένει ότι το μόνο αντικείμενο είναι τα όρια των θαλασσίων ζωνών. «Ο Ερντογάν περπατάει στο χείλος του γκρεμού και δεν τον νοιάζει να μας πάρει μαζί. Είναι ένα παιχνίδι ακροσφαλούς διπλωματίας», τόνισε ο ναύαρχος.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της παραίτησής του, είπε ότι δεν έχει μετανιώσει για τίποτα από όσα έχει κάνει. «Όσοι ασχολούνται με τα κοινά, πρέπει να έχουν πάντα έτοιμη την παραίτησή τους», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Γενί Σαφάκ: Το Oruc Reis θα φτάσει έως Ρόδο και Καστελόριζο

Το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνες έως τη Ρόδο και το Καστελόριζο, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας που έχει τίτλο «Συνεχίζει την αποστολή του: Το Oruc Reis θα κάνει έρευνες μέχρι τη Ρόδο και το Καστελόριζο» ευθυγραμμίζεται πλήρως με το κλίμα της προπαγάνδας και της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Έως σήμερα, έχει ερευνηθεί μία θαλάσσια περιοχή μεγαλύτερη των 2.000 km², ενώ στόχος είναι να φτάσει τα 15.000 km² φτάνοντας 6 μίλια από τα ελληνικά χωρικά ύδατα» σημειώνει το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή, εξαπολύοντας απειλές και εκβιασμούς εναντίον της χωρά μας, της Γαλλίας και της ΕΕ, ενώ η Ουάσιγκτον τον καλεί να σταματήσει τις προκλήσεις ενώ αναστέλλει μερικώς το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Επικίνδυνη προπαγάνδα των Τούρκων

Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ανέβηκε επικίνδυνα μετά το δημοσίευμα της «DieWelt» στο οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας φέρεται να έδωσε εντολή στους στρατηγούς του για «θερμό» επεισόδιο, είτε βυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, αφήνοντας εμβρόντητους τους στρατηγούς που αναρωτιόντουσαν πως θα μπορεί να συμβεί μία πολεμική σύγκρουση χωρίς θύματα.

Το δημοσίευμα αναφέρει:

«Πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος Ερντογάν, διέταξε τους στρατηγούς του να βυθίσουν ένα ελληνικό πλοίο αλλά να προσπαθήσουν να μην υπάρξουν πολλές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Οι στρατηγοί αρνήθηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο και η επόμενη ιδέα ήταν να καταρριφθεί ένα ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος. Εκεί, ήταν και πάλι η ιδέα ο πιλότος να βγει από το αεροπλάνο και να σώσει την ζωή του».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι στρατηγοί αρνήθηκαν και τους πρότεινε να ρίξουν ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος, φέρνοντας ως επιχείρημα ότι ο Έλληνας θα προλάβει να χρησιμοποιήσει το κάθισμα εκτόξευσης για να σωθεί. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση εισέπραξε και δεύτερη αρνητική απάντηση.

Διότι, όπως αναφέρει η Die Welt, όταν προετοιμάζεται ένας πόλεμος, ο στρατός ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία αρχικά γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο με τα εμπλεκόμενα μέρη, στη συνέχεια διεξάγονται αερομαχίες, ακολουθούν προειδοποιητικές βολές και στο τέλος η επίθεση.

Η ειρωνεία της Ιστορίας

Η ειρωνεία της Ιστορίας, ωστόσο, όσον αφορά της συγκεκριμένες αποκαλύψεις είναι πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είχε συζητηθεί και πριν από χρόνια στην Τουρκία.

Τότε, η γείτονα είχε συγκλονιστεί από τις αποκαλύψεις σχετικά με το περιβόητο «σχέδιο Βαριοπούλα» το οποίο είχαν καταρτίσει μυστικά, στρατιωτικοί, και το οποίο έλεγε πως θα προκληθεί τεχνητά, θερμό επεισόδιο, σαν και αυτό που ζήτησε ο Ερντογάν, έτσι ώστε από το σοκ, της σύγκρουσης, να βρεθεί η αφορμή για την ανατροπή του!

Τότε, οι ιθύνοντες νόες του συγκεκριμένου σχεδίου είχαν οδηγηθεί στην φυλακή, ωστόσο, σήμερα, αρκετά χρόνια μετά ο Ταγίπ Ερντογάν, όχι μόνο συνδιαλέγεται με ορισμένους από τους εμπλεκόμενους στο σχέδιο Βαριοπούλα, αλλά προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλο το σχέδιο υπέρ του προκειμένου να υποστηρίξει τα σχέδιά του.

Στο «παιχνίδι» και η Συνθήκη της Λωζάνης

Δεν τους βγαίνει το «θερμό» επεισόδιο και… θυμήθηκαν τώρα την αποστρατικοποίηση – Υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων - Η τουρκική «μονταζιέρα» δουλεύει τον τελευταίο καιρό... υπερωρίες και αναπαράγει ανοησίες που ξεπερνούν κάθε φαντασία!

Το ότι οι Τούρκοι δεν μπορούν να... χωνέψουν τα απανωτά «χαστούκια» στο πεδίο από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι γνωστό, ωστόσο δεν γνωρίζαμε τα όρια της «μονταζιέρας» της Άγκυρας, που έδωσε και σήμερα ρεσιτάλ προκλητικότητας.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, με ένα άρθρο του σκόρπισε απλόχερα... γέλιο, καθώς ούτε λίγο, ούτε πολύ αναφέρει πως η Ελλάδα παραβιάζει την συνθήκη της Λωζάνης, μαζί με έναν χάρτη που δείχνει τα ακριτικά νησιά τα οποία διατηρούν στρατό.

Με τίτλο «η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947 διατηρώντας στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», δημοσιεύει χάρτη στον οποίο σημειώνει μια σειρά από ελληνικά νησιά, από τη Λέσβο και τη Χίο, ως τη Σάμο, την Κω, τη Νίσυρο, την Κάρπαθο και τη Ρόδο.

Στο κείμενο που συνοδεύει τον χάρτη, το πρακτορείο αναπαράγει τις αιτιάσεις της Άγκυρας, πως η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων, στις οποία αναφέρεται πως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα.

«Η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου διατηρεί στρατό. Τα νησιά των Δωδεκανήσων παραχωρήθηκαν από την Ιταλία έπειτα από τον τουρκο-ιταλικό πόλεμο (πόλεμος της Τρίπολης) και παρέμειναν υπό ιταλική κυριαρχία ως τη Συνθήκη των Παρισίων μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με το Άρθρο 13 της Συνθήκης της Λωζάνης, «υπό το πρίσμα της διατήρησης της ειρήνης, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα εγκαταστήσει ναυτική βάση και στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά της Λέσβου, της Χίου της Σάμου και την Ικαρία».

Τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1947 μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την Συνθήκη να υπογράφεται ανάμεσα στις συμμαχικές δυνάμεις και την ηττημένη Ιταλία. “Τα νησιά αυτά θα αποστρατικοποιηθούν και θα παραμείνουν αποστρατικοποιημένα», αναφέρει η Συνθήκη των Παρισίων”».

Αντίστροφη μέτρηση για τις κυρώσεις

Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες προειδοποιούν την Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες, με τον Μαργαρίτη Σχοινά να δηλώνει πως η Ευρώπη δεν εκβιάζεται.

Μετά τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, ακόμα και για τους πιο επιφυλακτικούς Ευρωπαίους ηγέτης φαίνεται πως η επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας είναι μονόδρομος. Ωστόσο, ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία εκφράζουν την ανησυχία μήπως η 24η Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής είναι μακριά, βλέποντας την κλιμάκωση της έντασης από τον Ερντογάν και την συγκέντρωση πολλών δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Την ίδια ώρα, οι επαφές της ελληνικής διπλωματίας συνεχίζονται, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να τονίζει: «Η Τουρκία έχει πια ένα δρόμο. Είναι στη σέντρα. Μπορεί να διαλέξει το γήπεδο που οδηγεί στην έμπρακτη αποκλιμάκωση ή το γήπεδο που οδηγεί στις κυρώσεις».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Απόρρητη έκθεση: Οι μπίζνες του Ερντογάν με ISIS και πετρέλαια

Ροή Ειδήσεων