ΕΘΝΙΚΑ

Αν είναι δυνατόν! Ο Ερντογάν εγκαλεί την Ελλάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα - Καρφιά για ΗΠΑ και ΕΕ

Αν είναι δυνατόν! Ο Ερντογάν εγκαλεί την Ελλάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα - Καρφιά για ΗΠΑ και ΕΕ
AP Images

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας συνεδρίασε υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και για ακόμα μια φορά με προκλητικό τρόπο έστρεψε τα βέλη του απέναντι στην Ελλάδα. Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων τουρκικής μειονότητας φαντασιώνεται ο σουλτάνος που θέλει να αφήσει εκτός παιχνιδιού τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ώρα που η οικονομία της Τουρκίας καταρρέει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει απέλπιδες προσπάθειες να σώσει την κατάσταση, φροντίζει για ακόμα μια φορά να στρέψει αλλού την προσοχή έτσι ώστε να κερδίσει χρόνο και έδαφος. Κατά την προσφιλή του συνήθεια ο Τούρκος πρόεδρος «σήκωσε» τους τόνους σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα, θέλοντας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τη ζοφερή – για τη χώρα και για τους πολίτες της – πραγματικότητα.

Ο άνθρωπος που ηγείται ενός καθεστώτος το οποίο έχει μετατρέψει την Τουρκία σε μια χώρα όπου κάθε έννοια ανθρώπινου δικαιώματος καταπατείται με την πρώτη ευκαιρία, έχει το θράσος να κατηγορεί την Ελλάδα για τέτοιες πρακτικές και να κάνει λόγο για τουρκικές μειονότητες στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, προωθεί για ακόμα μια φορά τις προκλητικές θέσεις του για το ζήτημα της Κύπρου, ενώ επιδιώκει με δόλιο τρόπο να κάνει σαφές ότι έχει ενοχληθεί από τη στάση των ΗΠΑ και μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αφού σταθερά υπάρχει ένας «πυρήνας» που.. χαϊδεύει σαν κακομαθημένο παιδί την Τουρκία – στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λοιπόν, έδωσε το «παρών» στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας. Μάλιστα, το συμβούλιο έγινε υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα αντίστοιχα όργανα στη γειτονική χώρα, και μετά τη λήξη της συνεδρίασης η ανακοίνωση είχε στο επίκεντρο την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τους Τούρκους στο συμβούλιο «Συζητήθηκαν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της τουρκικής μειονότητας και οι απάνθρωπες πρακτικές της Ελλάδας με στόχο τους αιτούντες άσυλο». Παράλληλα, στο τραπέζι μπήκαν ξανά οι παραληρηματικές θέσεις που κάνουν λόγο για άρνηση της δικής μας χώρας προς τον διάλογο. «Η Ελλάδα καλείται να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των σχέσεων καλής γειτονίας και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, όσο οξύμωρο κι αν φαίνεται αυτό όταν προέρχεται από τον μόνιμο «ταραξία» της περιοχής, την Άγκυρα.

Στο συμβούλιο ασφαλείας των Τούρκων τέθηκε και το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι η Άγκυρα επιθυμεί να αναπτυχθούν πολιτικές που θα επιφέρουν ένα περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, στην ευρύτερη περιοχή. «Είναι υψηλής σημασίας η υιοθέτηση μιας κοινής προσέγγισης για τα αμοιβαία συμφέροντα και δικαιώματα των χωρών της περιοχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση πριν από το «καρφί» προς τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη.

«Οι μη περιφερειακές χώρες και οι διεθνείς φορείς έχουν κληθεί να υιοθετήσουν μια ουδέτερη και συνετή στάση», υπογραμμίζεται σχετικά, σε μια φράση που περικλείει όλη την ενόχληση – αλλά και την αγωνία της διεθνούς απομόνωσης – της Άγκυρας για τις επικρίσεις που έχει δεχθεί σχετικά με τη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από τα θέματα συζήτησης δεν θα μπορούσε να λείπει και το ζήτημα της Κύπρου. «Έχει δηλωθεί ότι, αντί των προσεγγίσεων που δεν απέδωσαν αποτελέσματα για μισό αιώνα και αγνοούν την τουρκική ύπαρξη, είναι απαραίτητο να ληφθούν ολοκληρωμένες και μόνιμες λύσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικότητες του νησιού και βασίζονται στην αμεροληψία στην ημερήσια διάταξη της βάση δύο ανεξάρτητων κρατών», αναφέρεται χαρακτηριστικά επιμένοντας στη θέση της Άγκυρας για δυο κράτη στην Κύπρο, μια στάση που δεν είναι αποδεκτή προφανώς σε Αθήνα και Λευκωσία αλλά κι από τον ίδιο τον ΟΗΕ που προετοιμάζεται για την πενταμερής στα τέλη Απριλίου στη Γενεύη.

Στο συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας, πέραν των θεμάτων που προτάχθηκαν στην ανακοίνωση και έγιναν ήδη «σημαία» για τον καθοδηγούμενο τουρκικό Τύπο, υπήρξε ενημέρωση για τις επιχειρήσεις ενάντια σε PKK, FETO και DAESH, ενώ συζητήθηκε το θέμα της Συρίας. «Τονίστηκε η σημασία της εξεύρεσης μόνιμης και βιώσιμης λύσης στη Συρία με την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας της χώρας. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλα όσα συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα», αναφέρεται μτεαξύ άλλων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Λιβύης, οι Τούρκοι καλωσόρισαν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και σημείωσαν πως «μόλις η ασφάλεια του λαού της Λιβύης σταθεροποιηθεί και κλείσουν οι πληγές του εμφυλίου πολέμου, η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους υποστήριξη προς αυτή την κατεύθυνση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δικηγόρος οικογένειας Βαλυράκη στο Newsbomb.gr: Διαψεύδονται όσοι μιλούσαν για αυτοτραυματισμό