ΕΘΝΙΚΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πληρώνει τον Ερντογάν για «ήσυχα καλοκαιρία»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πληρώνει τον Ερντογάν για «ήσυχα καλοκαιρία»

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το καθεστώς Ερντογάν όχι μόνο καταφέρνει να επιβιώνει, αλλά με πρόσχημα το μεταναστευτικό καταφέρνει να μαζεύει χρήμα, δίνοντάς μας ως αντάλλαγμα, «ήσυχα καλοκαίρια».

Οι ισορροπίες μεταξύ Ε. Ε. και Τουρκίας, κάθε μέρα κρύβουν και μια έκπληξη. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας όχι μόνο δεν σκέπτονται κάποια μέτρα κατά της Τουρκίας, αλλά αντίθετα ετοιμάζονται να δώσουν στον Ερντογάν περισσότερα χρήματα για το μεταναστευτικό.

Ο γερμανός ΥΠΕΞ δηλώνει στη Welt ότι συμφέρει την ΕΕ να επικαιροποιήσει το προσφυγικό ντιλ με την Τουρκία.

«Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με τη χώρα (Τουρκία), θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχει αναλάβει για μας ένα πολύ σημαντικό βάρος», αποκαλύπτει ο Χάικο Μαας και προσθέτει: «Εκεί διαμένουν σχεδόν 4 εκ. πρόσφυγες από τον εμφύλιο στη Συρία και από άλλες χώρες της περιοχής. Νομίζω ότι η ΕΕ έχει μεγάλο συμφέρον να την αναπτύξει (την προσφυγική συμφωνία) και να την μετεξελίξει».

Τι εννοεί ο «φίλος» μας ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών; Σε σχέση με το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν θέλει να προσδιορίσει εκτός των ήδη 6 δις ευρώ, σε τι ύψος θα κυμανθεί η επιπλέον βοήθεια, παραπέμποντας στο τεράστιο κόστος που αναλαμβάνει η Τουρκία για την κάλυψη των προσφυγικών αναγκών, έξοδα που δεν έχουν άλλες χώρες.

Και στην παρατήρηση του δημοσιογράφου, ότι η υπάρχουσα συμφωνία προσφέρει στον πρόεδρο Ερντογάν δυνατότητες εκβιασμού, ο Χάικο Μαας σημειώνει ότι προς το παρόν οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σχετικά εποικοδομητικές. «Νομίζω ότι και η Τουρκία έχει αναγνωρίσει, ότι την συμφέρει να διατηρεί καλές σχέσεις με την ΕΕ. Για την εμβάθυνση αυτών των σχέσεων, αποφασιστικής σημασίας είναι η πρόοδος σε θέματα, όπως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και οι αρχές Κράτους Δικαίου. Το ζητούν πολλοί στην ΕΕ για την προώθηση θεμάτων όπως επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης ή κατάργηση της βίζας για τούρκους πολίτες...».

Όχι μόνο δεν βλέπουν εκβιαστικές διαθέσεις οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, αλλά αντίθετα διακρίνουν μια εποικοδομητική σχέση με την γείτονα. Πρακτικά δηλαδή η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να πληρώνει αδρά τα ήσυχα καλοκαιρία στη Μεσόγειο και παρά το γεγονός ότι η Τουρκία βάζει κάθε μήνα στα ταμεία της 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες που έχει στο εσωτερικό της.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της τουρκικής ομοσπονδίας συνδικάτων, κάθε Σύρος αιτών άσυλο ή πρόσφυγας που βρίσκεται στην Τουρκία δαπανά κάθε μήνα και κατά μέσο όρο ένα ποσό της τάξης των 344 δολαρίων.

Κατ' έτος δηλαδή η Τουρκία βάζει στα ταμεία της 15 δισ. ζεστό χρήμα μόνο από τους πρόσφυγες, χώρια το μαύρο χρήμα από την αδήλωτη εργασία αυτών των ανθρώπων.
Δυστυχώς από τα παραπάνω γίνεται εμφανές ότι είναι προβληματική η εμμονή ορισμένων στο αίτημα περί πλήρους ένταξης της Τουρκίας και ακόμα πιο προβληματική μια σχέση εμπιστοσύνης και βιώσιμης ειρήνης με το καθεστώς Ερντογάν...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Απολογείται σήμερα ο συζυγοκτόνος - Τα «σκηνοθετικά» λάθη που πρόδωσαν το φρικτό έγκλημα