ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκία: Εξοργίζει η απάντησή προς την UNESCO για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Τουρκία: Εξοργίζει η απάντησή προς την UNESCO για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Εξοργιστική απάντηση στις έντονες ανησυχίες που εξέφρασε η UNESCO αναφορικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, επιφύλαξε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνοντας λόγω για «δικαίωμα» του τουρκικού κράτους

Κατά την 44η Σύνοδο της η UNESCO εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις των αλλαγών στον οικουμενικό χαρακτήρα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας αλλά και της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Η επιτροπή, με απόφασή της, κάλεσε την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο πριν αποφασίσει κάποια άλλη ριζική αλλαγή στα δύο μνημεία. Ταυτόχρονα η Τουρκία καλείται από την UNESCO να καταθέσει στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ενημερωμένη έκθεση των ενεργειών συντήρησης των μνημείων. Η έκθεση πρέπει να κατατεθεί έως την 1η Φεβρουαρίου 2022, προκειμένου του θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής.

Στην ανακοίνωσή του ο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει ότι η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας αποτελούν ιδιοκτησία της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Αναλυτικά σύμφωνα με την ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Το τζαμί της Αγίας Σοφίας και το τζαμί της Μονής της Χώρας, τα οποία συγκαταλέγονται στις «Ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης», όπως και στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς, μετατράπηκαν σε τζαμιά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας αποτελούν ιδιοκτησία της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Ο σκοπός και ο τρόπος της χρήσης των τζαμιών της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας έχουν σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. Το τζαμί της Αγίας Σοφίας, το οποίο ανοίξαμε για προσευχή πριν από ένα χρόνο, αποτελεί παράδοση ενός δικαιώματος και άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας μας.

Η Τουρκία απορρίπτει τα σχετικά άρθρα της απόφασης της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO για τους ιστορικούς χώρους της Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι γραμμένη με προκατάληψη, μεροληψία και με πολιτική σκοπιμότητα».

Ονειρεύονται κύμα τουριστών στην Αμμόχωστο

Τους στόχους της Τουρκίας για την Αμμόχωστο αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Turkiye στο πρωτοσέλιδό της, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ κάνοντας λόγο για άνοιγμα νέων στόχων με το άνοιγμα της περιοχής.

Στόχος είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, η προσέγγιση ενός εκατομμυρίου τουριστών στην Αμμόχωστο, δηλαδή να γίνει τουριστικό θέρετρο όπως ήταν πριν κλείσει και φυσικά υπό τον έλεγχο των Τουρκοκυπρίων.

Παράλληλα, οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες κάνουν λόγο για επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων σε υποδομές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σήμερα κληρώνει για τη Μύκονο - Οι ανησυχίες και για άλλα νησιά και η στρατηγική της κυβέρνησης