ΕΘΝΙΚΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: «Φωτιά κι ατσάλι» στο πεδίο, εξοπλιστική ενίσχυση και συμμαχίες - «κλειδιά»

άσκηση «Παρμενίων '21»
Το Newsbomb.gr στον Έβρο και την άσκηση «Παρμενίων '21»
Newsbomb.gr / Σπύρος Μελισσάρης

Εντυπωσίασε ο «Παρμενίων», έρχονται «Eunomia» και «Μέδουσα» - Προχωρούν ταχύτατα τα εξοπλιστικά, ενισχύονται συνεχώς οι διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες

Σε μια περιοχή γεωπολιτικά κρίσιμη, αλλά και ασταθή εξαιτίας των επιβεβαιωμένων στην πράξη αναθεωρητικών βλέψεων της Τουρκίας, η χώρα μας ορθώνει ανάστημα και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως αποτελεί εγγυητή της ασφάλειας και την σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολική Μεσογείου.

Από τις «σύγχρονες Θερμοπύλες», από το βορειοανατολικό άκρο της χώρας μας, μια ανάσα από την Τουρκία, οι Ένοπλες Δυνάμεις φρόντισαν να στείλουν δυναμική απάντηση στους γείτονες και την προκλητική ηγεσία τους, μέσα από την Άσκηση «Παρμενίων 2021».

Παρουσία του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού κ. Νίκου Χαρδαλιά, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και των Αρχηγών των Κλάδων, Στρατός Ξηράς και Αεροπορία εντυπωσίασαν με τις ικανότητες, τον επαγγελματισμό και την αποφασιστικότητά τους στο πεδίο βολής Ψηλός Στάλος, κοντά στο χωριό Λάβαρα του Έβρου.

Τα πανίσχυρα άρματα μάχης Leopard και οι άλλοι τύποι τεθωρακισμένων, μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+, Mirage 2000-5 και F-4 Phantom, δυνάμεις πεζικού, επιθετικά ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού, αλλά και τα ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης Kiowa warrior σκόρπισαν κυριολεκτικά φωτιά και ατσάλι, ικανοποιώντας απόλυτα την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκόμενους.

Ο όγκος και η ακρίβεια των πυρών, ο ρεαλισμός στη διεξαγωγή της άσκησης, αλλά και η ασφάλεια, ο συντονισμός των τμημάτων που έλαβαν μέρος, δείχνουν ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις γίνεται, πραγματικά, εξαιρετική δουλειά, με το ΓΕΕΘΑ να πιστώνεται την αρτιότητα διεξαγωγής μιας πολύ απαιτητικής άσκησης.

Σύμφωνα με το υποθετικό σενάριο της Άσκησης που σχεδίασε το ΓΕΕΘΑ, ο εχθρός ο οποίος έχει εξαπολύσει επιθετική ενέργεια εντός της Ελληνικής επικράτειας, παρασύρεται σε προσχεδιασμένο χώρο καταστροφής στην αμυντική τοποθεσία της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας. Αφού ανατινάζεται τάφρος, φίλιες δυνάμεις έχοντας δημιουργήσει τακτικό πλεονέκτημα, εκτελούν αντεπίθεση με άρματα μάχης Leopard, επιθετικά ελικόπτερα Apache και Kiowa warrior, ενώ τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιώντας βομβαρδισμό κατά επίγειων στόχων προχωρούν στην ολοκληρωτική καταστροφή του εχθρού.

Ο «Παρμενίωνας 21» φυσικά δεν διεξήχθη μόνο στον Έβρο, αυτή ήταν μόνο η τελική φάση μιας εκπαιδευτικής δραστηριότητας που έφερε την ονομασία «Αίσιος Οιωνός». Στον Παρμενίωνα συμμετείχε το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων. Το σύνολο σχεδόν του Στόλου, με μονάδες επιφανείας και τα πανίσχυρα υποβρύχια 214 και 209, έχει «κλειδώσει» το Αιγαίο από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Καστελλόριζο, ενώ η Πολεμική Αεροπορία, με όλες τις Πολεμικές Μοίρες σε απόλυτη εγρήγορση, εκπαιδεύονται σε όλο το FIR Αθηνών ενώ παράλληλα «ταπεινώνουν» τους Τούρκους που επιχειρούν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Σε επαγρύπνηση και οι Μονάδες του Στρατού Ξηράς σε όλη την Επικράτεια, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τους Αρχηγούς των Κλάδων να έχουν καταρτήσει πλήθος σεναρίων για την εκπαίδευση και ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας στελεχών και στρατευσίμων.

Από τον ακριτικό Έβρο, την περιοχή που οι Τούρκοι εξαπέλυσαν υβριδική επίθεση μέσω των παράνομων μεταναστών το 2020, οι Ένοπλες Δυνάμεις έστειλαν μήνυμα σε όλους τους Έλληνες πως τα σύνορά μας είναι ασφαλή, πως μπορούμε να εμπιστευόμαστε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην πατρίδα μας, στην εμπειρία και την αποφασιστικότητά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Newsbomb.gr κατέγραψε live την σπουδαία άσκηση στον Έβρο, δείτε το βίντεο:

«Παρακολουθήσαμε μία εξαιρετική επίδειξη ισχύος του πυρός και των ικανοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της άσκησης.

«Σήμερα δείξαμε και όλοι είδαν ένα μικρό κομμάτι των δυνατοτήτων, της αποφασιστικότητάς μας και τον τρόπο με τον οποίον μπορούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να εκτελέσουν την αποστολή τους», δήλωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μετά το πέρας του πρώτου κομματιού της μεγάλης άσκησης.

Εξοπλιστική ενίσχυση και κρίσιμες συμμαχίες

Οι προκλήσεις ωστόσο παραμένουν και είναι σύνθετες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, την ώρα που στον Έβρο τα μαχητικά εντυπωσίαζαν με τους βομβαρδισμούς στο πεδίο βολής, τουρκικά μαχητικά και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου παραβίαζαν και πάλι το FIR Αθηνών, παίζοντας με την υπομονή των πιλότων μας.

Για το λόγο αυτό, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στο ελληνικό «Πεντάγωνο» δεν σταματούν να τονίζουν πως ο εφησυχασμός είναι λέξη απαγορευτική για όλους τους Κλάδους, επισημαίνοντας πως η επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι η κατάλληλη απάντηση σε αυτούς που αμφισβητούν την κυριαρχία μας.

Παράλληλα, o υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος σε απόλυτη συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, προχωρούν με γοργά βήματα στον εκ βάθρων εκσυγχρονισμό ολόκληρου του πλέγματος της Εθνικής Άμυνας. Από τα ζητήματα που αφορούν το προσωπικό, θέματα μισθολογικά, θέματα διαβίωσης των στελεχών και των οικογενειών τους μέχρι τα εξοπλιστικά και την αμυντική βιομηχανία. Είναι χαρακτηριστικό πως επί θητείας Νίκου Παναγιωτόπουλου η χώρα μας έχει προχωρήσει σε χρόνο – ρεκόρ τη συμφωνία και υλοποίηση δύο εξοπλιστικών προγραμμάτων – μαμούθ. Το ένα είναι η απόκτηση 24 πανίσχυρων μαχητικών αεροσκαφών Rafale και το το δεύτερο φυσικά είναι η συμφωνία με τη Γαλλία για απόκτηση 3+1 φρεγατών Belh@rra, με κορυφαίο τεχνολογικό εξοπλισμό και προηγμένα οπλικά συστήματα που αλλάζουν τα δεδομένα στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν είναι όμως μόνο αυτά, καθώς ταυτόχρονα «τρέχουν» και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως της αναβάθμισης των 84 F-16 σε Viper ή των φρεγατών MEKO που εκσυγχρονίζονται και αποκτούν άλλα 20 χρόνια υπηρεσιακής ζωής. Βεβαίως, η ποιοτική αναβάθμιση των συστημάτων και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι μονοσήμαντη, περιοριζόμενη μόνο στην απόκτηση νέων αλλά περιλαμβάνει και τη διατήρηση των υπαρχόντων σε άριστη επιχειρησιακή κατάσταση.

Τέλος, η ενίσχυση των συμμαχιών σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο, με χώρες όπως τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Γαλλία και το Ισραήλ καθώς και η έντονη αμυντική διπλωματία που αναπτύχθηκε λόγω της τουρκικής προκλητικότητας ενίσχυσαν σημαντικά το γεωπολιτικό ειδικό βάρος της Χώρας μας, την οποία όλοι πλέον αντιμετωπίζουν ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Μετά την εθνική άσκηση Παρμενίων, οι Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για την σπουδαία πολυεθνική άσκηση «Eunomia 21», που πιθανότατα θα διεξαχθεί στην Κύπρο, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ το Νοέμβριο Αθήνα, Λευκωσία και Κάιρο είναι πανέτοιμες να δείξουν πως η «ΜΕΔΟΥΣΑ 11» μπορεί να αποτελέσει το χειρότερο εφιάλτη όποιου αμφισβητήσει την κυριαρχία μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη για Βιτριόλι: Σήμερα καταθέτει η Ιωάννα Παλιοσπύρου – Τι λέει στο Newsbomb.gr ο δικηγόρος της

Εκτάκτως στην Θήβα οι σεισμολόγοι - Τι αποφάσισαν στην έκτακτη σύσκεψη

Νίκος Κουρής: «Θα αποδείξω με DNA ότι είμαι γιος του Μίκη Θεοδωράκη» - Τι αναφέρει η Μαργαρίτα