ΕΘΝΙΚΑ

«ΜΕΔΟΥΣΑ 11»: Το Newsbomb.gr στην απόβαση του Μάλεμε – Πλήγμα στην Άγκυρα εκεί που... πονάει!

«ΜΕΔΟΥΣΑ 11»: Το Newsbomb.gr στην απόβαση του Μάλεμε – Πλήγμα στην Άγκυρα εκεί που... πονάει!

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία στέλνουν Ελληνισμός και αραβικές χώρες μέσα από την μεγάλη διακλαδική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» στην Κρήτη – Κοινός στόχος η εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή, απέναντι στις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας - Δείτε LIVE στο Facebook του Newsbomb.gr την μεγάλη απόβαση στον κόλπο του Μάλεμε, περίπου στις 10:00 το πρωί.

Δυναμική απάντηση ακριβώς εκεί που… πονάει, στα νερά που η Άγκυρα αξιώνει θαλάσσιες ζώνες με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δίνει ο Ελληνισμός, την ώρα που επιχειρεί και πάλι να κλιμακώσει την ένταση.

Η Τουρκία ανεβάζει καθημερινά το θερμόμετρο στα ύψη στις σχέσεις της με την Ελλάδα, τόσο με τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν και των υπουργών του, όσο και με τις καθημερινές προκλήσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ. Η Αθήνα από την πλευρά της απαντά στους «τσαμπουκάδες» της Άγκυρας ψύχραιμα, μεθοδικά, αλλά παράλληλα έξυπνα και αποφασιστικά, με διπλωμαική κινητικότητα αλλά και ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με βασική προτεραιότητα την εδραίωση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Χώρα μας ενισχύει τις στρατιωτικές συνεργασίες με «παίκτες» καθοριστικούς για την ειρήνη στην περιοχή. Δεν είναι μόνο η Γαλλία και το Ισραήλ που αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα αξιοπιστίας και σταθερότητας, οι αραβικές χώρες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην πατρίδα μας, θέτοντας στο περιθώριο τον ομόθρησκο Ερντογάν, ο οποίος χαρακτηρίζεται πλέον ως απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι δεδομένο ότι οι σχέσεις της Χώρας μας με τον αραβικό κόσμο περνούν σε άλλο επίπεδο, με την Αθήνα να επιδιώκει τη συνεχή εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με χώρες πανίσχυρες στρατιωτικά, όπως η Αίγυπτος, αλλά και Χώρες - «κλειδιά», όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία.

Στο πλαίσιο αυτό, η μεγάλη διακλαδική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 11», την οποία συνδιοργανώνουν για μια ακόμη χρονιά Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος, επιβεβαιώνει το άριστο επίπεδο συνεργασίας του Ελληνισμού με την κυβέρνηση του Στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ενώ η συμμετοχή των ΗΑΕ επιβεβαιώνει στην πράξη ότι με τις αραβικές χώρες μας συνδέει η βούληση για σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις των 4 χωρών, εδώ και μία εβδομάδα συνεκπαιδεύονται γύρω από την Κρήτη, με την Ελλάδα να έχει στείλει γύρω από το «αεροπλανοφόρο» της Μεσογείου πανίσχυρες ναυτικές δυνάμεις αποτελούμενες από φρεγάτες, αρματαγωγά, κανονιοφόρους, Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων, έναν υποβρύχιο και ένα ελικόπτερο. Το Ναυτικό των Αιγυπτίων εντυπωσιάζει, έχοντας στα ανοιχτά της Κρήτης το θηριώδες ελικοπτεροφόρο κλάσης Mistral «Gamal AbdelNasser», την ιταλικής κατασκευής φρεγάτα «Bernees», την γαλλικής κατασκευής κορβέτα «Post Said», κλάσης Gowind, ίδια με αυτές που διαπραγματεύεται το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, δύο πυραυλακάτους και ένα υποβρύχιο. Στις αεροναυτικές ασκήσεις θα λάβει μέρος και το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης της Κύπρου «Ιωαννίδης».

Στις εναέριες μάχες συμμετέχουν από την Ελλάδα τα F-16 Block 52+ από τη Βάση της Σούδας, με τους Αιγύπτιους να έχουν στείλει επίσης F-16 και Mirage 2000. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η United Arab Emirates Air Force συμμετέχει με τα εντυωσιακά F-16 Block 60.

Όσον αφορά τις χερσαίες δυνάμεις, οι επίλεκτοι κομάντο Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και ΗΑΕ αναμένεται να εντυπωσιάσουν και πάλι στο τελικό στάδιο της άσκησης με την άρτια εκπαίδευσή τους και το υψηλότατο επίπεδο συνεργασίας που έχουν αναπτύξει. Άνδρες από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και τη Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών, συναντούν στην Κρήτη τους ΟΥΚάδες της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, αλλά και τους επίλεκτους κομάντο από Αίγυπτο και ΗΑΕ.

Η άσκηση κορυφώνεται σήμερα, 22 Νοεμβρίου, με την μεγάλη αεροαποβατική άσκηση στον κόλπο του Μάλεμε στα Χανιά, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Το Newsbomb.gr, με τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουλαράκο και τον φωτογράφο Λευτέρη Παρτσάλη βρίσκονται στην Κρήτη και θα σας μεταφέρουν λεπτό προς λεπτό, με LIVE μετά δοση, την μεγάλη αποβατική άσκηση στον κόλπο του Μάλεμε.

Μεταξύ άλλων αναμένεται να παρακολουθήσετε:

• Ελεύθερη πτώση Αλεξιπτωτιστών από CH-47D
• HELO Casting από CH-47D
• Πτώση με στατικό ιμάντα από CH-47D
• Συνδυασμένη αποβατική ενέργεια στο ΜΑΛΕΜΕ
• CAS από ΑΦ HAF-EAF
• Εκτέλεση ΜΙΟ – FAST ROPE σε Ελληνική Φ/Γ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: «Κορμιά πετούσαν δεξιά-αριστερά» - 28 οι τραυματίες από το αυτοκίνητο που έπεσε σε παρέλαση

Σφίγγει ο κλοιός για τον ηθοποιό Λ.Φ. που καταγγέλλεται για βιασμό - Τι υποστηρίζει

«Ότι έγινε, έγινε συναινετικά»: Τι υποστηρίζει ο ηθοποιός Λ.Φ. που καταγγέλλεται για βιασμό