ΕΘΝΙΚΑ

Τα ξεκάθαρα μηνύματα του Δένδια στην Τουρκία από τη Ρωσία και το «καρφί» του Λαβρόφ για τη Δύση

Τα ξεκάθαρα μηνύματα του Δένδια στην Τουρκία από τη Ρωσία και το «καρφί» του Λαβρόφ για τη Δύση
Ο Νίκος Δένδιας αξιοποίησε την ευκαιρία του μεγάλου διεθνούς ακροατηρίου για τη συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ προκειμένου να στείλει μηνύματα στην Τουρκία
ΙΝΤΙΜΕ

Ο Νίκος Δένδιας αξιοποίησε την ευκαιρία του μεγάλου διεθνούς ακροατηρίου για τη συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ προκειμένου να στείλει μηνύματα στην Τουρκία

Την τακτική της διεθνοποίησης των ελληνικών θέσεων έναντι των αβάσιμων αιτιάσεων της Τουρκίας συνέχισε ο Νίκος Δένδιας, μια ημέρα μετά την απόφαση για διάβημα έναντι στην Άγκυρα, αξιοποιώντας το μεγάλο διεθνές ακροατήριο μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του για την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κάνοντας ειδική αναφορά στην «τουρκική αποσταθεροποιητική συμπεριφορά που θέτει ανυπόστατες και παράνομες αξιώσεις έναντι της ελληνικής κυριαρχίας» λέγοντας στον Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου υπό τους όρους του διεθνούς δικαίου αλλά και θα υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οιασδήποτε απειλής.

Μετά από ερώτηση, μάλιστα, που δέχθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Τουρκία διατηρεί μια πλήρη στρατιά, τη στρατιά του Αιγαίου, και έναν μεγάλο αποβατικό στόλο απέναντι στα νησιά και είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει ασκήσει casus belli αν η Ελλάδα ασκήσει τα δικαιώματα που προέρχονται από το συμφωνία για το δίκαιο της θάλασσας. «Κατόπιν αυτού νομίζω ότι οι τουρκικές αιτιάσεις είναι προσχηματικές» συμπλήρωσε ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι «η συμφωνία για την αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων δεν αφορούσε την Τουρκία αλλά την ανησυχία της Ρωσίας, η Τουρκία δεν είχε θέσει σε αυτή, δεν την υπέγραψε και άρα δεν αντλεί από αυτήν κανένα δικαίωμα».

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι για το θέμα ότι «θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη στάση μας υπέρ της διευθέτησης οποιονδήποτε διαφορών, όπως αυτή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, βάσει του διεθνούς δικαίου και της αμοιβαίας συμφωνίας των μερών διαφοράς. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στην διευθέτηση των διαφορών».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αφήσει και μια αιχμή για τη στάση της Δύσης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα λέγοντας ότι «ο Νίκος πρέπει να κάνει τα παράπονά του στους Δυτικούς σας συμμάχους οι οποίοι σήμερα έχουν ρίξει το βάρος στην Ουκρανία»

Το διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας προς την Τουρκία

Οι δηλώσεις Δένδια έρχονται μια ημέρα μετά την απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα επιλέγοντας τον δρόμο της διπλωματικής οδού, όπως κάνει κάθε φορά που υπάρχει μια τέτοια όξυνση από πλευράς της Τουρκίας, η Ελλάδα. Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις ελληνικές πρεσβείες στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς ενώ θα ενημερωθούν και οι ηγεσίες αυτών των Οργανισμών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών στο διάβημά του υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την «έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και την διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η Ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δηλώσεις «δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς» επισημαίνοντας το «οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, την στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς έφτασε η Αθήνα στο διάβημα προς την Τουρκία: Το μπαράζ των προκλήσεων και τα νέα δεδομένα

Ελληνοτουρκικά: Το ύπουλο σχέδιο Ερντογάν για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης

Φίλης στο Newsbomb.gr: Γιατί ο Ερντογάν βάζει «φωτιά» στο Αιγαίο - Οι τέσσερις παράγοντες

«Απασφάλισαν» στην Τουρκία μετά τις ανιστόρητες προκλήσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου για τα νησιά

«Θερμό επεισόδιο» Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία - Τι συνέβη

Οι «πληρωμένες» απαντήσεις Δένδια στους «τσαμπουκάδες» των Τούρκων – Πυρ και μανία ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Ποια αποστρατικοποίηση; Το νέο Casus Belli της Τουρκίας και η απειλή της ελληνικής κυριαρχίας

Στο περιθώριο η Άγκυρα μετά το τριπλό «χαστούκι» από ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία