ΕΘΝΙΚΑ

Πώς έφτασε η Αθήνα στο διάβημα προς την Τουρκία: Το μπαράζ των προκλήσεων και τα νέα δεδομένα

Πώς έφτασε η Αθήνα στο διάβημα προς την Τουρκία: Το μπαράζ των προκλήσεων και τα νέα δεδομένα
Η Ελλάδα επιλέγει να απαντά σε διπλωματικό επίπεδο και με όπλο το διεθνές δίκαιο στις ανιστόρητες απαιτήσεις της Τουρκίας περί αποστρατικοποίησης των νησιών
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Η Ελλάδα επιλέγει να απαντά σε διπλωματικό επίπεδο και με όπλο το διεθνές δίκαιο στις ανιστόρητες αιτιάσεις της Τουρκίας περί αποστρατικοποίησης των νησιών

Στο επόμενο βήμα των απαντήσεων στην κλιμακούμενη τα τελευταία 24ωρα τουρκική προκλητικότητα προχώρησε το πρωί της Πέμπτης η Ελλάδα καθώς διαπιστώνεται ότι η Τουρκία υλοποιεί για άλλη μια φορά την τακτική της εξωτερίκευσης των εσωτερικών της κρίσεων – αυτή τη φορά στην οικονομία – προσπαθώντας να επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο ανιστόρητες και άκυρες αιτιάσεις όπως αυτή της αποστρατικοποίησης των νησιών.

Επιλέγοντας τον δρόμο της διπλωματικής οδού, όπως κάνει κάθε φορά που υπάρχει μια τέτοια όξυνση από πλευράς της Τουρκίας, η Ελλάδα από τη μια προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα και από την άλλη το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις ελληνικές πρεσβείες στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς ενώ θα ενημερωθούν και οι ηγεσίες αυτώ των Οργανισμών.

Το οξύμωρο είναι, μάλιστα, ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας εκδηλώνονται λίγα 24ωρα πριν να ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος των διερευνητικών επαφών, στις 22 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, με την ελληνική πλευρά, ακόμα και πριν την όξυνση της ρητορικής της Άγκυρας, να κρατά «μικρό καλάθι» και να επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα εν μέσω τέτοιων προκλητικών δηλώσεων από τα πιο κορυφαία στελέχη του τουρκικού καθεστώτος, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πρώτα, και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέχεια.

Αυτό που αναγνωρίζει η ελληνική πλευρά είναι ότι με το «αμόκ», όπως το χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, της τουρκικής ηγεσίας οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνάνε σε νέα φάση όξυνσης με την Αθήνα να δηλώνει προετοιμασμένη και έτοιμη να απαντήσει παντού και πάντα, όπως συνέβη, δηλαδή, και με τον Νίκο Δένδια όταν βρέθηκε μπροστά στην – έως και απρεπή – παρέμβαση του Τούρκου πρέσβη στην Νορβηγία.

Το χρονικό της κλιμάκωσης και των ελληνικών απαντήσεων

Την «παρτίδα» από πλευράς Τουρκίας άνοιξε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος στις 10 Φεβρουαρίου και χρησιμοποιώντας τηλεοπτική του συνέντευξη, επανέφερε στην ατζέντα την προκλητική άποψη της γείτονος περί αποστρατικοποίησης των νησιών και «παραβίασης» από την Ελλάδα των σχετικών συνθηκών.

Ακολούθησε ένα μπαράζ δηλώσεων από τους μεγάλους διεθνείς «παίχτες», τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, οι οποίοι με διαφορά λίγων ωρών διεμήνυσαν στην Άγκυρα ότι τα όσα είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είναι «αντιπαραγωγικά» καθώς και ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται και η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.

Παρόλα αυτά η Τουρκία επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα του «διεθνούς ταραξία» όχι μόνο δεν φάνηκε να αποθαρρύνεται αλλά αντίθετα προχώρησε και σε κλιμάκωση της ρητορικής της με εκφραστή τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν δίστασε να απειλήσει ακόμα και με αναφορά του ζητήματος της αποστρατικοποίησης των νησιών «στο υψηλότερο επίπεδο».

«Λυπάμαι που η Τουρκία επέλεξε αυτή τη στάση. Επιλέγει, αυτή τη στιγμή που το ΝΑΤΟ πρέπει να αναδείξει την ενότητά του απέναντι στην προάσπιση της ειδικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, να εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας, και αμφισβητεί την ίδια της την παρουσία και τη δέσμευση της με το ΝΑΤΟ και τον Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ΟΗΕ» ήταν η πρώτη απάντηση του Νίκου Δένδια λίγες ώρες αργότερα με την ελληνική κυβέρνηση να επιλέγει την Πέμπτη να προχωρήσει και σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας.

Το διάβημα διαμαρτυρίας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών στο διάβημά του υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την «έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και την διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η Ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δηλώσεις «δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς» επισημαίνοντας το «οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, την στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα».

Στο πλαίσιο αυτό έγινε σαφής αναφορά στο casus belli, στο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο», τη «Γαλάζια Πατρίδα» και ούτω καθεξής.

Ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται λένε οι δήμαρχοι στο Newsbomb.gr

Χωρίς καμία ανησυχία, κάτω από την ισχυρή ομπρέλα των Ενόπλων Δυνάμεων και τις παρεμβάσεις της ελληνικής διπλωματίας παρακολουθούν τις ψυχωτικές δηλώσεις των Τούρκων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, οι κάτοικοι του Ανατολικού Αιγαίου.

Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι δηλώσεις του δημάρχου ανατολικής Σάμου, Γεώργιου Στάντζου ο οποίος έκανε λόγο για μετρημένη ανησυχία. «Είναι μια μετρημένη, για ανθρώπους μεγαλωμένους στα σύνορα, ανησυχία. Βλέπουμε μια ισχυρή διπλωματία σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και σαφέστατα ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ισχυρός για να διαφυλάξει μαζί με το φρόνιμα των κατοίκων οποιαδήποτε απειλή υπάρξει. Αυτό δεν είναι σύνθημα είναι μια πραγματικότητα και είναι βάσιμο και την έχει η συντριπτική πλειοψηφία του πελάγους στα σύνορα».

«Εμείς νιώθουμε ασφαλής και θα παραμένουμε όπως είμαστε, συνεχίζοντας την ζωή και ετοιμαζόμαστε και για το καλοκαίρι για την τουριστική σεζόν», ανέφερε τέλος ο κ. Στάντζου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Καρμάντζης, παρέπεμψε στην αμετακίνητη στάση που υιοθετεί το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, που αναφέρει «ότι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι κάτοικοι του νησιού νιώθουν ασφαλείς. «Εγώ θα παραπέμψω -γιατί δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική– στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ότι ότι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Απασφάλισαν» στην Τουρκία μετά τις ανιστόρητες προκλήσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου για τα νησιά

«Θερμό επεισόδιο» Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία - Τι συνέβη

Οι «πληρωμένες» απαντήσεις Δένδια στους «τσαμπουκάδες» των Τούρκων – Πυρ και μανία ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Ποια αποστρατικοποίηση; Το νέο Casus Belli της Τουρκίας και η απειλή της ελληνικής κυριαρχίας

Στο περιθώριο η Άγκυρα μετά το τριπλό «χαστούκι» από ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία