ΕΘΝΙΚΑ

Κιλιτσντάρογλου: Ξέφραγο αμπέλι η Τουρκία με 10 εκατ. μετανάστες - Προβληματισμός και στην Ελλάδα

Κιλιτσντάρογλου: Ξέφραγο αμπέλι η Τουρκία με 10 εκατ. μετανάστες - Προβληματισμός και στην Ελλάδα
Φωτογραφία αρχείου / AP Images

Αποκαλύψεις από την αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για το πλήθος των μεταναστών που εισρέουν στην Τουρκία. Πιέσεις στα ελληνικά σύνορα και καταγγελίες για κακομεταχείριση από τις Αρχές της Άγκυρας.

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του CHP, σε μέσο της Τουρκίας καταδεικνύει την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα, αλλά και το πόσο εύκολα μπορεί η Άκγυρα να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό και να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στην Ελλάδα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία χαρακτήρισε ως «ξέφραγο αμπέλι» τα σύνορα της χώρας του, υπογραμμίζοντας πως σε αυτή βρίσκονται τουλάχιστον 10.000.000 μετανάστες.

Όπως εξήγησε, λαθρέμποροι οδηγούν τους ανθρώπους από τη Συρία, το Αφγανιστάν και τις χώρες της Αφρικής στα ενδότερα της Τουρκίας έτσι ώστε στη συνέχεια αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά να τους «διοχετεύσουν» στο εξωτερικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως είναι γνωστό, ο πρώτος «στόχος» των διακινητών είναι η Ελλάδα.

«Στην Τουρκία έχουμε τουλάχιστον 10 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Ανάμεσά τους είναι Σύροι, Αφγανοί, Αφρικανοί με την πλειοψηφία αυτών να είναι από τη Συρία. Τα σύνορά μας έχουν μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι. Σήμερα, αν δώσετε χρήματα, οι λαθρέμποροι μπορούν να σας φέρουν και να σας πάνε οπουδήποτε. Αυτή η κυβέρνηση δεν ελέγχει, ούτε το κράτος, ούτε τα σύνορα. Τα σύνορα της Τουρκίας είναι ξέφραγο αμπέλι. Δίνετε χρήματα και μπορείτε να φέρεται οποιονδήποτε. Δίνεται χρήματα και αποφυλακίζετε οποιονδήποτε και τον πάτε στο εξωτερικό», είπε μεταξύ άλλων ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Με αυτά τα δεδομένα, ακόμα κι αν δεχτεί κανείς πως ο αντιπολιτευτικός λόγος του Κιλιτσντάρογλου μπορεί να έχει μια δόση υπερβολής ως προς τους αριθμούς, αντιλαμβάνεται κι ο πλέον αδαείς το πώς λειτουργεί η Άγκυρα στο θέμα των μεταναστών. Ειδικότερα αν συνυπολογίσει και τις πρόσφατες δηλώσεις του θεωρητικού της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος είχε απειλήσει ευθέως πως «Θα ανοίξουμε την πόρτα σε 5 εκατ. μετανάστες και τελειώνει η ιστορία με την Ελλάδα».

Καταγγελίες για βία σε βάρος μεταναστών από την Τουρκία

Την ίδια ώρα, στην επιβεβαίωση όσων έχουν γίνει γνωστά για τις πρακτικές που χρησιμοποιεί η Τουρκία στο μεταναστευτικό ζήτημα συμβάλουν όσα αναφέρουν οι ίδιοι οι μετανάστες για την εμπειρία τους στη γειτονική χώρα. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό πως η τουρκική στρατοχωροφυλακή πιέζει τους μετανάστες να περάσουν στην ελληνική πλευρά και δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμα και βία για να το επιτύχει.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 προβλήθηκε οδοιπορικό στη Βόρεια Ελλάδα και στις συνοριακές γραμμές της χώρας, εκεί όπου μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στα Σκόπια αν έχουν καταφέρει να μπουν στην ελληνική επικράτεια ενώ παράλληλα καταγγέλλουν τις πρακτικές που χρησιμοποιεί η Άγκυρα.

«Πήραν πολλά λεφτά από εμάς. Κάποιοι εκεί είναι τραυματισμένοι», είπε χαρακτηριστικά ένας μετανάστης από την Υεμένη. Άλλος, περιγράφει το δρομολόγιο που ακολουθούν λέγοντας ότι κατά σειρά περνάνε από Τουρκία, Ελλάδα, Σκόπια, Σερβία και Ρουμανία.

«Κινούνται σε ομάδες, πέντε-δέκα ατόμων. Ακολουθούν τη σιδηροδρομική γραμμή. Πάνε να μπουν στα Σκόπια αλλά δεν τους αφήνουν και γυρνάνε πίσω», λένε κάτοικοι της περιοχής. Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες για επιθέσεις από ομάδες αλλοδαπών έτσι ώστε να τους αποσπάσουν τα χρήματα τα οποία έχουν μαζί τους για να περάσουν στην Ευρώπη, είτε τους εξαπατούν.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, συνολικά 7.700 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου. Τον Αύγουστου, καθημερινά καταγράφονται 1.000 ως 1.700 αποτροπές εισόδου από τον Έβρο. Μάλιστα, στη Βόρεια Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο συνελήφθησαν έξι διακινητές παράτυπων μεταναστών.

Συλλήψεις διακινητών και στο Ιόνιο

Εκτός από τα χερσαία σύνορα, ωστόσο, η Τουρκία προσπαθεί να πιέσει κι από τη θάλασσα την Ελλάδα, στέλνοντας διαρκώς πλοία γεμάτα ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο προς τα ελληνικά ύδατα. Τα πλοία αφήνονται να πλεύσουν στο Αιγαίο και φτάνουν αρκετές φορές μέχρι τα Κύθηρα ή και το Ιόνιο. Ενδεικτική είναι η σύλληψη έξι ακόμα διακινητών στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κατάκολου και Ζακύνθου.

Η σύλληψη έγινε μετά την διάσωση συνολικά 69 ανθρώπων, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν εξέπεμψε σήμα κινδύνου στην περιοχή. Αφού μεταφέρθηκαν όλοι σώοι με σκάφος του Λιμενικού στο Λιμάνι της Καλαμάτας διαπιστώθηκε ότι 6 Τούρκοι άνδρες, ηλικίας 32, 39, 48, 51, 31 και 37 ετών αντίστοιχα ήταν οι διακινητές των μεταναστών.