ΕΘΝΙΚΑ

Επικοινωνία Δένδια με Μπορέλ ενόψει της επίσκεψης στο Ισραήλ - Νέα μηνύματα στην Τουρκία

Επικοινωνία Δένδια με Μπορέλ ενόψει της επίσκεψης στο Ισραήλ - Νέα μηνύματα στην Τουρκία
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Νέα μηνύματα στην Άγκυρα από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, σε ομιλία του το απόγευμα της Δευτέρας.

Ταξίδι στο Ισραήλ θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Εκεί θα έχει μια σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψει και μια άτυπη τριμερής συνάντηση Ισραήλ – ΗΠΑ – Ελλάδας, καθώς στη χώρα βρίσκεται ήδη και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

Στο πλαίσιο του ταξιδιού του στο Ισραήλ, ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζοζέπ Μπορέλ το βράδυ της Δευτέρας (30/1). «Είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ύπατο Eκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας & Aντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, J.Borrell, ενόψει της αυριανής επίσκεψής μου στο Ισραήλ», ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε μήνυμά του στο Twitter.

«Δεν διαπραγματεύεται η εδαφική ακεραιότητα»

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Δένδιας πραγματοποίησε ομιλία στον Σύλλογο Υπαλλήλων της Alpha Bank. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, έστειλε νέα μηνύματα στην Άγκυρα. Αρχικά, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την πτώση του F-4 Phtanom στο Κατάκολο. Αφού τελέστηκε ενός λεπτού σιγή, ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Είναι μία θλιβερή μέρα για την οικογένεια των ενόπλων δυνάμεων αλλά και για το σύνολο της πατρίδας μας . Θυμόμαστε 3 αξιωματικούς που χάσαμε κατά το καθήκον και σήμερα χάσαμε και έναν ακόμη . Πολλά στελέχη θυσιάζουν τη ζωή τους για εμάς».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε στην Τουρκία λέγοντας «με την Τουρκία υπάρχει κάτι πρωτοφανές. Εντάσεις με την Τουρκία είχαμε πάντα , η διαφορά σήμερα είναι η διάρκεια -Πάντοτε οι εντάσεις στο παρελθόν ήταν μεν οξύτατες αλλά σύντομες σε χρόνο. (..) Αυτό που είναι πρωτοφανές είναι ότι ζούμε επί 3,5 χρόνια μία κλιμακούμενη κρίση με οξύτατες».

«Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα κάνει θερμό επεισόδιο για τις εκλογές όμως υπάρχει και πρέπει να προλάβουμε το τυχαίο. Την ένταση που ξεκινά από κάτι μη προβλεθέν -σύγκρουση δύο ψαράδικων -σύγκρουση δύο ακταιωρών και από εκεί και πέρα εξελίσσεται μέσα σε ένα χρόνο και όταν πια έχει γίνει στοιχείο της επικαιρότητας είναι εξαιρετικά δύσκολο μέσα στο προεκλογικό κλίμα να ελεγχθεί», πρόσθεσε.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Δένδιας δεν σχολίασε τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά, ωστόσο, τόνισε πως η Αθήνα εγκαλεί τον Τούρκο πρόεδρο για τις απαράδεκτες δηλώσεις του για τα νησιά και για τις ατάκες «θα έρθουμε νύχτα». Επιπλέον, ο κ. Δένδιας έκανε αναφορές στο ταξίδι του στο Ισραήλ, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την πιθανότητα συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

«Η εδαφική ακεραιότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμη», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε «αν παραβλέπαμε το Διεθνές Δίκαιο για τις σχέσεις με τη Ρωσία θα πυροβολούσαμε τα πόδια μας. Είναι άσπρο-μαύρο και η Ελλάδα είναι με το Διεθνές Δίκαιο».

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε επίσης πως «Η προτεραιότητά μου δεν είναι οι εκλογές, αλλά να συνεχίσω να κάνω τη δουλειά που μου έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός μέχρι την τελευταία ημέρα». Τέλος, αναφορικά με την ημερομηνία των εκλογών σχολίασε πως η 9η Απριλίου είναι η τελευταία ημερομηνία στο πρόγραμμά του.