ΕΘΝΙΚΑ

Δένδιας: Αποκάλυψε την πιο δύσκολη στιγμή του στα Ελληνοτουρκικά και την προσδοκία για τις εκλογές

Δένδιας: Αποκάλυψε την πιο δύσκολη στιγμή του στα Ελληνοτουρκικά και την προσδοκία για τις εκλογές
«Είμαστε 17 χρόνια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μπορώ να τον πάρω στο κινητό του τηλέφωνο», είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας.
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Για τη φιλία του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την πιο δύσκολη στιγμή που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στα Ελληνοτουρκικά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, μίλησε ο Νίκος Δένδιας.

Τηλεοπτική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συνολική πρόοδο που έχει γίνει στην ελληνική διπλωματία και την εξωτερική πολιτική, με τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας – προφανώς – να μονοπωλούν τη συζήτηση. Ο κ. Δένδιας ανάμεσα στα όσα ανέφερε για την πρόοδο που έχει γίνει στα Ελληνοτουρκικά μετά τον φονικό σεισμό στη γειτονική χώρα, μίλησε και για την προσωπική σχέση που έχει με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μάλιστα, αποκάλυψε και την πιο δύσκολη στιγμή για τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Είναι φίλος μου ο Τσαβούσογλου. Τον γνωρίζω 17 χρόνια. Ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, μου τα έλεγε, του τα έλεγα αλλά στο τέλος έλεγε «ο Δένδιας είναι φίλος μου». Έχω την άνεση να τον καλέσω στο κινητό του τηλέφωνο για να μιλήσουμε. Η μεγάλη δυσκολία ήρθε όταν ο πρόεδρος Ερντογάν απαγόρευσε κάθε επαφή, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Εκεί διακόπηκε η πάγια αίσθηση που είχα ότι με ένα τηλεφώνημα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το τυχαίο», είπε χαρακτηριστικά.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψή του στην Ίμβρο, λέγοντας: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πηγαίνει κάθε 10 χρόνια στην Ίμβρο. ΘΑ ήθελα να είμαστε μαζί στον Επιτάφιο. Η Ίμβρος είναι περίπτωση άξια σπουδής. Ο Ελληνισμός της έχει διπλασιαστεί, διαθέτει ένα σχολείο με 60 παιδιά. Θα ήθελα να πω ότι είχα την αμέριστη διευκόλυνση των αρχών της Τουρκίας για να πάω στην Ίμβρο. Η Τουρκία θέλησε να βοηθήσει το ταξίδι μου και όχι να το εμποδίσει. Δεν είχα πρότερη εμπειρία, αλλά οφείλω αυτό να το πω».

Σχετικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, απάντησε: «Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, επίσης όμως προσεκτικοί και όχι αφελείς. Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία. Διατηρώ την ελπίδα ότι όχι μόνο λόγω της φυσικής καταστροφής, ξεχωρίζω το ανθρωπιστικό από το πολιτικό, έχω την αίσθηση πως τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των δύο χωρών συγκλίνουν. Αν έχει καταλήξει και η Τουρκία στο ίδιο συμπέρασμα θα είναι θετικό. Αν αυτό το κλίμα συνεχίσει και εμβαθύνει, θα φανεί αμέσως μετά τις εκλογές των δύο χωρών. Πιστεύω ότι στην παρούσα συγκυρία, είναι πιθανό και καθόλου βέβαιο, να έχει δει η Τουρκία τα γεωπολιτικά της συμφέροντα με διαφορετικό μάτι. Εμείς έχουμε θέσει ως προϋπόθεση διαλόγου τα ήρεμα νερά, όχι απειλές. Αυτό συμβαίνει σήμερα. Οι βασικές μας γραμμές είναι σταθερές, Διεθνές Δίκαιο, Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτά δεν αλλάζουν».

«Είναι λάθος η Ελλάδα να μην τείνει χείρα ανάλογη με αυτή που αυτή τη στιγμή τείνει η Τουρκία. Είναι εγκληματικό να το αγνοήσουμε. Από εκεί και πέρα, οποιοσδήποτε διεθνής παράγοντας θα πει «τι άλλο περιμένεις; Εσύ δεν ήθελες να μην σε απειλούν και να μην σε προκαλούν;»», εξήγησε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Σε ερώτηση για την Κύπρο, ο κ. Δένδιας απάντησε πως «Θα ήταν ευχής έργον να μην υπάρξει κάποια συμπεριφορά από την τουρκική πλευρά στην Κύπρο, η οποία θα αναιρεί το εξαιρετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στα Ελληνοτουρκικά. Εγώ λέω ότι η Κύπρος δεν κείται μακράν, και αν συμβεί κάτι θα επηρεάσει τις σχέσεις μας. Η Ελλάδα συζητά πάντα, όπως και η Τουρκία, με τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας».

«Ένα πράγμα για το οποίο είμαι υπερήφανος ως υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι το εξής: Καταφέραμε να είναι εκτός τοξικού πολιτικού διαλόγου η κυβερνητική πολιτική. Πάντα διχαζόμασταν για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αυτά δεν έχουν ακουστεί σε εμάς. Θα ήθελα να πιστώσω στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι δεν άφησε με τη συμπεριφορά της να υπάρχει τοξικό κλίμα», είπε ακόμα ο κ. Δένδιας.

Σχετικά με τη στάση του Αμερικανού Γερουσιαστή, Μπομπ Μενέντεζ, ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε πως «Ο Μενέντεζ είναι φίλος της Ελλάδας, αλλά αυτό το θέμα αφορά τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν έχει δημόσιο λόγο σε αυτό, και δικαίως δεν έχει. Ο κ. Μενέντεζ κάνει ένα βήμα πιο πάνω, προσλαμβάνοντας πως η απειλή σε βάρος της Ελλάδας είναι απειλή κατά των ΗΠΑ. Στη σημαία και το Σύνταγμα των ΗΠΑ έχει ορκιστεί ο κ. Μενέντεζ, όχι στης Ελλάδας. Μην γελιόμαστε, δεν χρειάζονται συναισθηματισμοί. Προασπίζεται τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Μιλώντας για τις εκλογές, ο κ. Δένδιας απάντησε πως η προσδοκία του είναι: «Να κερδίσουμε περιμένω στις εκλογές και να το κάνουμε με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό. Θα ήταν υπερφίαλο να πω ότι περιμένω να κερδίσουμε από την πρώτη Κυριακή. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

«Εάν οποιοσδήποτε θέλει να προστρέξει σε αυτή τη σκέψη, δεν του αρνούμαστε. Η πρόταση είναι συνολική, δεν αποκόβει κάτι», είπε για τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο επανεκλογής της Νέας Δημοκρατίας και το αν θα ήθελε να συνεχίσει στο ίδιο υπουργείο, ο Νίκος Δένδιας απάντησε πως αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει ο πρωθυπουργός, αποφεύγοντας επίσης να απαντήσει για το αν προτιμά τον Ερντογάν ή τον Κιλιτσντάρογλου στην Τουρκία.