ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΕΘΝΙΚΑ

Αποκάλυψη - ΣΟΚ: Τσίπρας και Ερντογάν θα φέρουν νέο σχέδιο Αναν για το Κυπριακό

Αποκάλυψη - ΣΟΚ: Τσίπρας και Ερντογάν θα φέρουν νέο σχέδιο Αναν για το Κυπριακό

Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν: Από τα όσα ειπώθηκαν δημοσίως μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα - Παρόλα αυτά υπάρχει έκδηλη η ανησυχία και στην αντιπολίτευση, αλλά και στον ελληνικό λαό, μήπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπει στη διαδικασία να επιλύσει το καυτό ζήτημα του Κυπριακού προβλήματος με όρους Πρεσπών - Για να γίνουμε σαφείς, με όρους υποχωρητικότητας - Για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, οι Πρέσπες ήταν ο οδικός άξονας, ο μπούσουλας για τα όσα θλιβερά θα ακολουθήσουν - Τι ακριβώς θέλουν να κάνουν Τσίπρας, Ερντογάν και Αναστασιάδης; Θέλουν να επαναφέρουν το κατάπτυστο σχέδιο Αναν που απέρριψε ο Κυπριακός λαός;

Πριν ακόμα μεταβεί στην Τουρκία, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη στην Κύπρο, αποκάλυψε το στίγμα των προθέσεων του για το Κυπριακό ζήτημα.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε λόγο για ιστορικό βήμα και επεσήμανε πως «όταν μια χώρα έχει ως βασικό όπλο της το διεθνές δίκαιο και αποδεικνύει ότι στη βάση του διεθνούς δικαίου μπορεί να επιδεικνύει την ωριμότητα έντιμων συμβιβασμών έχει την έξωθεν μαρτυρία ότι στα μεγάλα ζητήματα που έχει μπροστά της αυτή είναι που θέλει λύση. Νομίζω ότι αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη που πιστεύω ότι θα βοηθήσει την προσπάθειά μας να διεκδικήσουμε στα πλαίσια της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αναστασιάδης κουνούσε το κεφάλι του συγκαταβατικά, αφού φρόντισε να χαρακτηρίσει τη συμφωνία των Πρεσπών ως μεγάλη επιτυχία του Τσίπρα.

Από την πρώτη στιγμή το Newsbomb.gr επεσήμανε ότι η δήλωση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς.

Διαβάστε αναλυτικά:

Τώρα που πήρε φόρα με τις Πρέσπες θα ξεπουλήσει και το Κυπριακό

Οι φόβοι αρκετών αναλυτών προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο Τσίπρας και Ερντογάν με τη συγκατάθεση του Αναστασιάδη να φέρουν ξανά το κατάπτυστο σχέδιο Αναν (στην έκτη του μορφή) το οποίο θα παρουσιάσουν με νέο περιτύλιγμα.

Στη δίωρη συνάντηση που είχε ο Τσίπρας με τον Ερντογάν, λίγα πράγματα έγιναν γνωστά. Κατά τρόπο περίεργο, αλλά δικαιολογημένο στις δημόσιες δηλώσεις τους στάθηκαν στο θέμα των οκτώ και όχι στο καυτό ζήτημα των υδρογονανθράκων!

Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Όπως δεν ήταν τυχαία και η ακόλουθη δήλωση του κ. Τσίπρα:

«Σήμερα στις συνομιλίες μας έγινε για μια ακόμα φορά σαφές ότι ούτε ο εσείς, ούτε εγώ, δεχόμαστε τη λογική της αδράνειας και της συμμόρφωσης με την πεπατημένη. Γιατί αναγνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας, δεν μας επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα», είπε απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο.

«Κι εγώ έχω ένα μικρό ρεκόρ, έχω επισκεφθεί τέσσερις φορές την Τουρκία με την ιδιότητα του πρωθυπουργού», συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Βασικός στόχος μας από εδώ και πέρα η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. Θα ακολουθήσουν άλλωστε συναντήσεις των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Τσίπρας έβαλε μόνος του θέμα υφαλοκρηπίδας

«Υπό το πρίσμα αυτό, πιστεύω ότι έτσι θα μπορέσουμε να συζητήσουμε κάποια στιγμή και για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας».

Εδώ είναι όλο το ζουμί.

Ο κ. Τσίπρας έβαλε μόνος του θέμα υφαλοκρηπίδας, χωρίς καν να τον πιέσει δημοσίως ο Σουλτάνος!

Υφαλοκρηπίδα σημαίνει πετρέλαια και φυσικό αέριο.

Τι είπε ο κ. Τσίπρας για το Κυπριακό;

«Συμφωνήσαμε να υπάρξουν προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τα ζητήματα ασφαλείας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Τόνισα πως τα ενεργειακά πρέπει να αποτελούν πεδίο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ μας».

Τι σημαίνει πρακτικά η παραπάνω δήλωση;

Ότι είναι έτοιμος να λύσει το Κυπριακό άρον άρον για να μπουν οι Τούρκοι στο παιχνίδι της συνεκμετάλλευσης και να σταματήσουν να εκβιάζουν τις ΗΠΑ.

Αυτό σε πρώτο χρόνο μεταφράζεται ως λύση α λα Πρέσπα: «Βόρεια Κύπρος - Νότια Κύπρος».

Δεν είναι ανώτερα μαθηματικά. Άλλωστε οι Τούρκοι δεν είναι της... φιλοσοφίας.

«Μπακάλικα» έπαιζαν πάντα.

Αν οι Τούρκοι μπουν στα οικόπεδα της Κύπρου είναι απολύτως βέβαιον ότι θα μπουν και στην ελληνική ΑΟΖ στο Αιγαίο με απρόβλεπτες συνέπειες για την εθνική μας κυριαρχία.

Για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, οι Πρέσπες ήταν ο οδικός άξονας, ο μπούσουλας για τα όσα θλιβερά θα ακολουθήσουν.

Το νέο σχέδιο Αναν που έχει κατά νου ο Αλέξης Τσίπρας είναι ακριβώς αυτό που απέρριψε ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος και δεν ενέκρινε ποτέ ο Κώστας Καραμανλής.

Είναι το ίδιο σχέδιο που υποστήριξε ο Γιώργος Παπανδρέου που οδήγησε την Ελλάδα στην καταστροφή.

Άλλωστε ο ΓΑΠ, ως υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στην κατάρτιση αυτού του σχεδίου.

Τώρα λοιπόν, όπως ακριβώς έκανε και με τις Πρέσπες, ο κ. Τσίπρας θα ισχυριστεί ότι οι συνθήκες είναι ώριμες!

Το φόβο των ελληνοκυπρίων εξέφρασε υποδειγματικά ο Τάσος Παπαδόπουλος στο διάγγελμα του λίγο πριν το δημοψήφισμα:«...Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω «κοινότητα» χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα...».

Αυτό το σχέδιο που ολοκλήρωσε μόνος του ο Κόφι Αναν και το οποίο στηρίχθηκε στη Δημιουργική Ασάφεια και στο μόρφωμα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας θα επαναφέρει η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά. Δυστυχώς είναι πλέον προβλέψιμοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Η «γκάφα» του αγχωμένου και άτολμου Έλληνα πρωθυπουργού

Ωμός εκβιασμός από το «σουλτάνο»: «Η Χάλκη θα ανοίξει, όταν δώσετε τις Μουφτείες της Θράκης»

Ρoή Ειδήσεων