ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Live Blog: Σε πύρινο κλοιό η χώρα - Μεγάλες φωτιές σε Πόρτο Γερμενό, Άραξο, Κόρινθο

Newsbomb

Live Blog: Σε πύρινο κλοιό η χώρα
Newsbomb.gr/Νίκος Χριστοφάκης

Σε πύρινο κλοιό η χώρα - Όλες οι εξελίξεις για τις φωτιές στο live blog του Newsbomb.gr

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα από το μεσημέρι της Τετάρτης (5/7) καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία μεγάλα μέτωπα σε Πόρτο Γερμενό, Άραξο και Κόρινθο.

Πριν από λίγο, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα περίπου στις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Πόρτο Γερμενό. Στο σημείο επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και Ρουμάνων πυροσβεστών, καθώς και η ομάδα για τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Σ.μη.Ε.Α.). Επιπλέον ρίψεις από αέρος κάνουν 5 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 ελικόπτερο είναι για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης είναι σε συναγερμό καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που «σπρώχνουν» το βασικό μέτωπο της φωτιάς προς την περιοχή του Αλεποχωρίου.

Παράλληλα, στον Άη Γιάννη Κορινθίας η πυρκαγιά καίει ρεματιά με χαμηλή βλάστηση. Σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής στην περιοχή επιχειρούν 30 πυροσβέστες μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και δέκα οχήματα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και με εναέρια μέσα και συγκεκριμένα με τέσσερα αεροσκάφη, ενώ στην περιοχή πνέουν άνεμοι της τάξεως των 3 μποφόρ.

Σημειώνεται πως νέα πυρκαγιά ξέσπασε και στο Καλαμάκι βόρεια του Αράξου. Κινητοποίηση επίγειων και ΑΒ214 από Άραξο.

Νωρίτερα σήμερα είχε υπάρξει αναζωπύρωση της φωτιάς στην Άμφισσα και πιο συγκεκριμένα στο ανατολικό μέτωπο προς τον Προφήτη Ηλία Ιτέας «Η αναζωπύρωση είναι ανησυχητική γιατί έχει αέρα αυτή την ώρα» είπε στο Newsbomb.gr ο κοινοτάρχης Ιτέας, Γιάννης Λύτρας.

Όπως εξήγησε η φωτιά κατευθύνεται προς την περιοχή του Προφήτη Ηλία. «Το χωριό του Χρυσού είναι κοντά και έχει και ένα μοναστήρι εκεί αλλά όχι σπίτια» πρόσθεσε ο κ. Λύτρας. Σύμφωνα με τον ίδιο η φωτιά καίει ελιές στην περιοχή.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε από το μεσημέρι της Δευτέρας και έκαιγε την Φωκίδα όλη τη νύχτα έδειχνε νωρίτερα καλύτερη εικόνα, ωστόσο το μεσημέρι της Τρίτης ξεκίνησε νέα μάχη των πυροσβεστών με τις αναζωπυρώσεις.

Όλες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα στο Newsbomb.gr:

19:47
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Πόρτο Γερμενό: Οριοθετημένο το μέτωπο

Στο Πόρτο Γερμενό η πυρκαγιά στην κορυφογραμμή έχει οριοθετηθεί και ελέγχεται από τις επίγειες δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν διατρέχει κίνδυνος να κινηθεί προς Ψαθα.

Στην πλευρά του Πόρτο Γερμανού και προς ανατολικα-νοτιοανατολικα συνεχίζεται η προσπάθεια με επίγεια και εναέρια μέσα.

Στο σημείο επιχειρούν 3 Ericson, ένα Bell214 και 2 CL415 συνεχίζουν τις ρίψεις στην ανατολική πλευρά για να την κλείσουν οι επίγειες.

19:36
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Χαμηλή βλάστηση καίει η φωτιά στην Κέα

Συναγερμός το απόγευμα της Τρίτης στην Πυροσβεστική καθώς λίγο μετά τις 17:20 ξέσπασε φωτιά στην βόρεια Κέα.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Χάλαρα και καίει χαμηλή βλάστηση. Στο σημείο επιχειρεί ένα όχημα με 3 πυροσβέστες κι ένα ελικόπτερο ενώ στις 07:45 καταφθάνει από Λαύριο ένα όχημα με 5 πυροσβέστες.

Στη περιοχή πνέουν άνεμοι 5-7 μποφόρ.

19:34
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Βελτιωμένη η εικόνα σε Αχαΐα, Κορινθία

Σύμφωνα με τη Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά στο Καλαμάκι Αχαΐας έχει ελεγχθεί, όπως και ένα μέρος στην Κόρινθο.

Για την κατάσβεσή της φωτιάς στην Αχαΐα έσπευσαν 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 1 ομάδα πεοζπόρου τμήματος και 1 ελικόπτερο.

Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις, κυρίως λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

19:32
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Επτά ελικόπτερα στο πύρινο μέτωπο στο Πόρτο Γερμενό

Δύσκολη, εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό έπειτα από την πυρκαγιά που ξέσπασε τη Τρίτη 5 Ιουλίου.

Στο σημείο επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και Ρουμάνων πυροσβεστών, καθώς και η ομάδα Σ.μη.Ε.Α. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 ελικόπτερα.

19:05
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Καλαμάκι Αχαΐας

Η φωτιά στο Καλαμάκι Αχαΐας έχει ελεγχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Τρίτης φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στο Καλαμάκι Αχαΐας.

19:04
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Έκτακτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές και τον πολύ υψηλό κίνδυνο φωτιάς πραγματοποίηση η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Ραφαέλα Τζίμα, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Όπως είπε η Ραφαέλλα Τζίμα, εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, 65 δασικές πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο 24ωρο με σημαντικότερη αυτή στο Πόρτο Γερμενό.

Για την αντιμετώπισή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Το 112 κάλεσε νωρίτερα τους πολίτες που βρίσκονται στον Μύτικα να εκκενώσουν προς Ψάθα.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν ο ελληνικός στρατός, εθελοντές, τοπική αυτοδιοίκηση και δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας.

Όσον αφορά στην πυρκαγιά στη Λεωφόρο Μαραθώνος στο Πικέρμι αντιμετωπίστηκε μέσα σε 20 λεπτά από τις δυνάμεις που έφτασαν στο σημείο.

Στην Κόρινθο, στον Άγιο Ιωάννη, επιχειρούν επίγειες και εναέριες. Έχει ελεγχθεί ένα μέρος της πυρκαγιάς, παραμένει σε εξέλιξη αλλά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Η φωτιά στο Καλαμάκι Αχαΐας έχει ελεγχθεί.

18:54
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Φωτιά τώρα στην βόρεια Κέα

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Τρίτης στην Πυροσβεστική υπηρεσία λίγο μετά τις 18:30 καθώς ξέσπασε φωτιά στην βόρεια Κέα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση.

Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι.

18:25
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τρεις περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022, για τρεις περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Παράλληλα η ΓΓΠΠ απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Ακόμη, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Πυροσβεστικό Σώμα σε ανακοίνωσή του, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ακόμη το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας παραμένει σε γενική επιφυλακή και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Π.Ε. Σάμου, Χίου και Ικαρίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές.

Η ΓΓΠΠ σε άμεση συνεργασία με την Πυροσβεστική έχουν ενημερώσει όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Επιπλέον η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

  1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, το Π. Σ καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια , να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

18:03
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Μικρή πτώση των ανέμων στο Πόρτο Γερμενό – Καίγεται παρθένο πευκοδάσος

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στο Πόρτο Γερμενό. Η φωτιά μαίνεται σε χαράδρα νότια από την κωμόπολη και πηγαίνει προς το όρος Πατέρας.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης είναι σε συναγερμό και ενισχύονται συνεχώς καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που «σπρώχνουν» το βασικό μέτωπο της φωτιάς προς την περιοχή του Αλεποχωρίου.

Στο σημείο επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και Ρουμάνων πυροσβεστών, καθώς και η ομάδα Σ.μη.Ε.Α. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 Α/Φ και 6 Ε/Π, εκ των οποίων τα 1 Ε/Π για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

17:54
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Πόρτο Γερμενό: Προσπάθεια να μην επεκταθεί προς Αλεποχώρι

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στο Πόρτο Γερμενό. Η φωτιά μαίνεται σε χαράδρα νότια από την κωμόπολη και πηγαίνει προς το όρος Πατέρας.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης είναι σε συναγερμό και ενισχύονται συνεχώς καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που «σπρώχνουν» το βασικό μέτωπο της φωτιάς προς την περιοχή του Αλεποχωρίου.

Στο σημείο επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και Ρουμάνων πυροσβεστών, καθώς και η ομάδα Σ.μη.Ε.Α. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 Α/Φ και 6 Ε/Π, εκ των οποίων τα 1 Ε/Π για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved