ΠΑΙΔΕΙΑ

ΟΛΜΕ στο Newsbomb.gr: Έξαρση των κρουσμάτων μετά τις σχολικές εκδρομές – Η απάντηση του υπουργείου

ΟΛΜΕ εκδρομές τσούχλος κρούσματα
Στο επίκεντρο οι σχολικές εκδρομές
ΙΝΤΙΜΕ/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/φωτογραφία αρχείου

Ο Θεοδωρής Τσούχλος μίλησε στο Newsbomb.gr για την επιδημιολογική επίπτωση των σχολικών εκδρομών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, με το Υπουργείο Παιδείας να διευκρινίσεις.

O πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεοδωρής Τσούχλος, μίλησε στο Newsbomb.gr για την έξαρση των κρουσμάτων που καταγράφεται στα σχολεία μετά τις εκδρομές που πραγματοποιούνται.

Ο κ. Τσούχλος ανάφερε ότι «Διαπιστώνουμε πως τα σχολεία γυρίζουν από τις εκδρομές και μάλιστα πολλές φορές πιο νωρίς από το προγραμματισμένο, με κρούσματα να εντοπίζονται και σε μαθητές αλλά και σε εκπαιδευτικούς».

Μάλιστα, σημείωσε ότι τα παιδιά, όπως και οι εκπαιδευτικοί, κάνουν τα προβλεπόμενα τεστ πριν και μετά τις εκδρομές, ωστόσο, όπως είπε, «ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους επιφέρει αύξηση των κρουσμάτων».

Ποια μέτρα προτείνει η ΟΛΜΕ

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ τόνισε ότι «η υπουργός Παιδείας θα μπορούσε να λάβει απόφαση οι εκδρομές να γίνουν την Άνοιξη, όταν επιδημιολογικά θα είμαστε καλύτερα και θα μπορούν να αξιοποιηθούν οι ανοιχτοί χώροι».

Και πρόσθεσε ότι οι μαθητές «στις εκδρομές συγχρωτίζονται αυτή τη στιγμή σε κλειστούς χώρους, ερχόμενοι σε επαφή και με μαθητές από άλλα σχολεία» συνεπώς είναι αναμενόμενο – όπως είπε – να καταγράφεται αύξηση στα κρούσματα.

Ένα δεύτερο μέτρο που προτείνει ο κ. Τσούχλος είναι «να επανεξεταστεί το ζήτημα της πληρότητας των λεωφορείων», φέρνοντας ως παράδειγμα τη μείωση της πληρότητας στο 50%, κάτι που όπως σημείωσε αυτό θα ανεβάσει μεν το κόστος, αλλά τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της σχολικής κοινότητας.

Επισήμανε δε ότι «από τη στιγμή που αναφερόμαστε σε μαθητές Γ΄Λυκείου, αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, καθώς οι μαθητές την ώρα που θα πρέπει να δώσουν βάρος στα μαθήματά τους και ξαφνικά θα βρεθούν για κάποιες μέρες είτε με τη νόσο είτε σε καραντίνα».

Τσούχλος: Έχουμε να συναντηθούμε από τα τέλη της Άνοιξης με την ηγεσία του υπουργείου

Στη συνέχεια, ο κ. Τσούχλος υπογράμμισε ότι η ΟΛΜΕ έχει αποστείλει αποκλειστικά στην ηγεσία του υπουργείου επιστολή για «άμεση συνάντηση με την υπουργό», σημειώνοντας ότι έχουν να συναντηθούν από τα τέλη της Άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Μάλιστα, επισήμανε πως εκτός από τα θέματα της πανδημίας, υπάρχουν και άλλα θέματα στην ατζέντα όπως τα περιστατικά βίας στις σχολικές μονάδες.

Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στο Newsbomb.gr

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, σχολίασε στο Newsbomb.gr τα όσα καταγγέλλει η ΟΛΜΕ.

Ειδικότερα, ο κ. Κόπτσης σημείωσε ότι «το Υπουργείο ακολουθεί τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη γραμμή για τις σχολικές εκδρομές, γι’ αυτό και γίνονται κανονικά».

Τόνισε δε ότι από τη στιγμή που «η κοινωνία είναι ανοιχτή και οι μετακινήσεις ελεύθερες, δεν μπορεί το Υπουργείο Παιδείας να απαγορεύσει τις σχολικές εκδρομές».

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα «το Υπουργείο με εγκυκλίους του ζητά την αυστηρή τήρηση των μέτρων και κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών ενώ έχει αποστείλει και σχετική σύσταση» αναφορικά με τα μέτρα.

Όπως είπε ο κ. Κόπτσης, «το Υπουργείο είναι προσηλωμένο στη τήρηση των μέτρων πρωτοκόλλων, γι’ αυτό και έχουμε μείωση των κρουσμάτων στα σχολεία».

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας εξήγησε ότι οι αποφάσεις για τις σχολικές εκδρομές λαμβάνονται από τους συλλόγους διδασκόντων, ενώ τόνισε ότι ζητούμενο είναι «να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών, προκειμένου να μην περικοπούν οι δραστηριότητες των μαθητών».

ΟΛΜΕ: «Έκρηξη» κρουσμάτων μετά από σχολικές εκδρομές – Τεράστιες ευθύνες του υπουργείου Παιδείας

Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωση της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «σχολείο της Γλυφάδας επέστρεψε με 40 καταγεγραμμένα κρούσματα, ενώ σχολείο του Βύρωνα αναγκάστηκε να επιστρέψει εκτάκτως την δεύτερη μόλις ημέρα της εκδρομής, αφού νόσησαν 30 από τους/τις 75 συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες».

Η ΟΛΜΕ στην ανακοίνωσή της κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας για αδιαφορία κάνοντας λόγο για τεράστιες ευθύνες επειδή δεν ελήφθησαν μέτρα για να προστατευτεί η εκπαιδευτική κοινότητα.

Σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα βάσει των επίσημων στοιχείων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ο αριθμός των κρουσμάτων στις ηλικίες 4-17 ετών αυξήθηκε κατά 4% την εβδομάδα 6-12 Δεκεμβρίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα με τις μολύνσεις σε συνολικό αριθμό στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να ανέρχεται στις 9.377.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για τις σχολικές εκδρομές

Το ΥΠΑΙΘ συνεχίζοντας την αδιάφορη στάση του για την προστασία της υγείας των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών, δεν πήρε κανένα μέτρο για να προφυλάξει την εκπαιδευτική κοινότητα από την πανδημία κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών.

Οι σχολικές εκδρομές που πραγματοποιήθηκαν, όπως προβλέπεται, την περίοδο αυτή, έφεραν νέα έκρηξη των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα. Ενδεικτικά, σχολείο της Γλυφάδας επέστρεψε με 40 καταγεγραμμένα κρούσματα, ενώ σχολείο του Βύρωνα αναγκάστηκε να επιστρέψει εκτάκτως την δεύτερη μόλις ημέρα της εκδρομής, αφού νόσησαν 30 από τους/τις 75 συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες.

Οι ευθύνες του ΥΠΑΙΘ είναι για μία ακόμα φορά τεράστιες. Καμία οδηγία δεν εξέδωσε για την ασφαλή πραγματοποίηση των σχολικών εκδρομών, κανένα μέτρο δεν έλαβε για την προστασία της υγείας των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκειά τους.

Καλούμε το ΥΠΑΙΘ να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα κατά της διασποράς του ιού σε όλες τις εκπαιδευτικές διαδικασίες.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες δεν είμαστε αναλώσιμοι/ες!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση ΚΑΠΑ Research: Ανατροπή – Μπαίνει σφήνα ο Ανδρουλάκης σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Κορονοϊός: Ανησυχία για Χριστούγεννα και Όμικρον – Τι εξετάζεται αν επιδεινωθεί η κατάσταση

Κακοκαιρία: Διαδοχικές οι ψυχρές εισβολές – Χωρισμένη στα δύο η Ελλάδα – Πού θα πέσουν χιόνια

Πώς κόλλησε κορονοϊό ο Γιώργος Τράγκας; Όλη η αλήθεια