ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων: Πού θα πρέπει να φοράμε μάσκα από τη Δευτέρα 4 Μαΐου - Η σωστή χρήση της

Άρση μέτρων: Πού θα πρέπει να φοράμε μάσκα από τη Δευτέρα 4 Μαΐου - Η σωστή χρήση της
Intime News

Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική από την ερχόμενη Δευτέρα (04/05) σε συγκεκριμένους χώρους

Από την Δευτέρα 4 Μαΐου εργαζόμενοι και πελάτες των καταστημάτων που ξεκινούν και πάλι τη λειτουργία τους θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας, ανάμεσα στα οποία είναι και η χρήση μάσκας.

Μάλιστα η χρήση της θα είναι υποχρεωτική από εργαζομένους και επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όπως έκανε γνωστό ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των μέτρων από τη Δευτέρα θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους (και χρήση γαντιών) και πελάτες σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας και από τους εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων. Ενδεικτικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης είπε πως «για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής».

Υπενθυμίζεται πως και ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε σημειώσει τη Δευτέρα πως η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε παντοπωλεία, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, τόσο για τους πελάτες, όσο όμως και για τους εργαζόμενους. Υποχρεωτική θα είναι η μάσκα και στα νοσοκομεία και στα διαγνωστικά κέντρα. «Όλοι οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι, θα πρέπει να έχουν υποχρεωτική χρήση της μάσκας και για τους εισερχόμενους αλλά και για τους εργαζόμενους με στενή επαφή με το κοινό, όπως πωλητές και ταμειακοί υπάλληλοι», είχε πει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Η σωστή χρήση της μάσκας

  • Η μάσκα πρέπει να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, δηλαδή τη μύτη και το στόμα.
  • Ο χρήστης πρέπει να πλένει πάρα πολύ συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό, πριν βάλει τη μάσκα ή όταν την αφαιρέσει.
  • Η αφαίρεση της μάσκας γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να μην αγγίζει ο χρήστης τη μπροστινή επιφάνεια της μάσκας η οποία μολύνεται πολύ εύκολα.
  • Εάν η μάσκα είναι μίας χρήσης, ο χρήστης την απορρίπτει με ασφαλή τρόπο.
  • Στην περίπτωση που η μάσκα είναι επαναχρησιμοποιούμενη, πρέπει πλένεται όσο πιο συχνά γίνεται, με το συνηθισμένο απορρυπαντικό σε 60 βαθμούς Κελσίου.

150 ευρώ πρόστιμο σε όσους δεν φορούν μάσκα

Τσουχτερά θα είναι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους επιμένουν να μην συμμορφώνονται με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Όπως μετέδωσε το OPEN στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 150 ευρώ σε όσους δεν φορούν μάσκα εκεί όπου απαιτείται (κομμωτήρια, καταστήματα, ΜΜΜ κλπ) σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, μεγάλα θα είναι και τα πρόστιμα (έως και 5.000 ευρώ) σε όσες επιχειρήσεις ή καταστήματα δεν συμμορφωθούν με τα μέτρα της κυβέρνησης και απαγορεύεται να λειτουργούν. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι θα επιβάλλονται και πρόστιμα 1.000 ευρώ σε όσους παραβαίνουν το μέτρο για συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα: Τι θα γίνει με σχολεία, μαγαζιά, ΜΜΜ