ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Αγωνία για τις ΜΕΘ στην Ελλάδα - Πόσες απομένουν σε όλη την επικράτεια

Κορονοϊός: Αγωνία για τις ΜΕΘ στην Ελλάδα - Πόσες απομένουν σε όλη την επικράτεια
Intime News

Ένα ενδεχόμενο lockdown στην Αττική θα κριθεί τόσο από το αν θα ανακοπεί η ορμή του κορονοϊού -με νέα κρούσματα- όσο και από την πληρότητα που θα παρουσιάσουν τις επόμενες μέρες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Ιδιαίτερα κρίσιμα για την πορεία του κορονοϊού στην χώρα αλλά και για ένα ενδεχόμενο lockdwon στην Αττική, χαρακτηρίζονται τα επόμενα 24ωρα, με το κυβερνητικό επιτελείο να παρακολουθεί στενά, μαζί με τους επιδημιολόγους την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και το πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει σε περίπτωση που αυξηθούν λόγω των πολλών κρουσμάτων οι απαιτήσεις

Ένα ενδεχόμενο lockdown στην Αττική θα κριθεί τόσο από το αν θα ανακοπεί η ορμή του κορονοϊού -με νέα κρούσματα- όσο και από την πληρότητα που θα παρουσιάσουν τις επόμενες μέρες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έχουν ξεκαθαρίσει οι επιδημιολόγοι. Σημειώνεται ότι μόλις χθες καταγράφηκαν 2.166 νέα κρούσματα, ενώ ρεκόρ έχει καταγράψει ο αριθμός των διασωληνωμένων με 169 συμπολίτες μας να βρίσκονται στις ΜΕΘ όλης της χώρας, ενώ άλλοι 300 ασθενείς έχουν εξέλθει από αυτές.

Ενδεικτικά είναι τα λόγια του καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπου Γώγος ο οποίος τόνισε πως το lockdown στη Θεσσαλονίκη επιβλήθηκε γιατί υπήρξε ξαφνική αύξηση των ασθενών που εισήλθαν στις ΜΕΘ, ενώ υπογράμμισε ότι είναι αρκετά επιβαρυμένο το ΕΣΥ, «χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ», όπως και εξειδικευμένο προσωπικό, προσλήψεις και εκπαίδευση, είπε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ σήμερα

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο επικράτειας και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός Υγείας, υπάρχουν 997 ΜΕΘ και καλυμμένες είναι οι 696, που σημαίνει πληρότητα 69,8%. Για τον κορονοϊό είναι 331 ΜΕΘ-COVID εκ των οποίων οι 209 είναι καλυμμένες και κενές οι 122, που σημαίνει ότι η πληρότητα ξεπερνά το 63%.

Στη Θεσσαλονίκη σε σύνολο 136 ΜΕΘ, οι 92 είναι καλυμμένες, που σημαίνει ότι η πληρότητα ξεπερνά το 67%. Για ασθενείς με κορονοϊό υπάρχουν 83 ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 63 είναι καλυμμένες και οι 20 είναι κενές, που σημαίνει ότι η πληρότητα αγγίζει το 80%.

Για την Αττική έχουμε στο σύνολο 359 ΜΕΘ στις οποίες 299 ασθενείς νοσηλεύονται, που σημαίνει ότι η πληρότητα βρίσκεται πάνω από 83%. Για τον κορονοϊό υπάρχουν 140 ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 41 είναι κενές καθώς νοσηλεύονται 99 ασθενείς, με την πληρότητα να ξεπερνά το 70%.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης αφορούν την εικόνα στα νοσοκομεία της χώρα για τη Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου.

Γεραπετρίτης: Υφίσταται πίεση το ΕΣΥ

«Η Ελλάδα με τις σχετικώς λίγες ΜΕΘ αντέχει απολύτως, ενώ χώρες με ισχυρή παράδοση, όπως το Βέλγιο, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τεράστια έλλειψη ΜΕΘ» τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας «έχει ενισχυθεί το τελευταίο 15μηνο με έναν τρόπο που δεν είχε συμβεί ποτέ στη Μεταπολίτευση». Ταυτοχρόνως, έδωσε απαντήσεις στα θέματα της εγχώριας επικαιρότητας (κορονοϊός, κατάσταση στα πανεπιστήμια, χωρικά ύδατα), αλλά και όχι μόνον (αμερικανικές εκλογές και τρομοκρατική ενέργεια στην Αυστρία).

Στο βασικό θέμα της περιόδου, τον κορονοϊό, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε κατ' αρχάς ότι «όταν χώρες ανάλογου μεγέθους, όπως το Βέλγιο ή η Πορτογαλία, ακούμε ότι έχουν ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων που ξεπερνά τις 25.000, όταν χώρες με τεράστιες δυνατότητες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία έχουν 30.000 κρούσματα ημερησίως, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτό».

Και, εν συνεχεία, «εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια σχετικά καλή κατάσταση, η έξαρση χτυπάει και τη χώρα μας, έχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Η Ελλάδα, και πάλι, όπως και στο πρώτο κύμα, ήταν εμπροσθοβαρής σε ό,τι αφορά τα μέτρα, και στο κομμάτι της αυστηροποίησης και στην ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων της χώρας».

Εξάλλου «στην Ελλάδα υπήρχε ανέκαθεν ένα αποδυναμωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο έχει ενισχυθεί το τελευταίο 15μηνο με έναν τρόπο που δεν είχε συμβεί ποτέ στη Μεταπολίτευση. Έχουν προσληφθεί 7.000 νοσηλευτές και γιατροί που εντάχθηκαν αμέσως», δήλωσε. Όπως εξήγησε, σήμερα έχουμε κάτι παραπάνω από 300 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που είναι αφιερωμένες στην Covid 19 και υπάρχει η δυνατότητα ο αριθμός αυτός να αυξηθεί από τις ΜΕΘ άλλων χρήσεων. Γενικά για τις κλίνες ΜΕΘ, «από τις 557 που παραλάβαμε, σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 1.000». Διευκρίνισε δε, ότι η αναβολή χειρουργείων αφορά μόνο σε χρόνια προβλήματα υγείας και σε περιπτώσεις που επιδέχονται αναβολή.

Απαντώντας στη δήλωση - ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ΜΕΘ, ο Γ. Γεραπετρίτης υποστήριξε: «Σε ορισμένες περιπτώσεις υφίσταται πίεση στο ΕΣΥ, η βόρεια Ελλάδα δέχεται μια αυξανομένη πίεση κρουσμάτων και διασωληνώσεων, αλλά δεν είμαστε σε καμία περίπτωση σήμερα σε καθεστώς να έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες του συστήματος. Αντιθέτως, οι δυνατότητες παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές. Η Ελλάδα με τις σχετικώς λίγες ΜΕΘ αντέχει απολύτως, ενώ χώρες με ισχυρή παράδοση, όπως το Βέλγιο, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τεράστια έλλειψη ΜΕΘ».

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από Κικίλια

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη έθεσε σε εφαρμογή ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας πριν από μερικές ημέρες. Σύμφωνα με αυτόεξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ - COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του Ε.Σ.Υ. στη Θεσσαλονίκη

Πιο αναλυτικά, προστέθηκαν 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΗΠΑ 2020 αποτελέσματα: Δείτε LIVE ποιος προηγείται σε κάθε πολιτεία