ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2020 αποτελέσματα: Δείτε LIVE ποιος προηγείται σε κάθε πολιτεία

Εκλογές ΗΠΑ 2020 αποτελέσματα: Δείτε LIVE ποιος προηγείται σε κάθε πολιτεία
AP

Εκλογές ΗΠΑ αποτελέσματα: Η αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασε - Το Newsbomb.gr καλύπτει δημοσιογραφικά τις αμερικανικές εκλογές με συνεχή ροή ειδήσεων και άρθρων

Θα καταφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, να παραμείνει στον Λευκό Οίκο ή το εμβληματικό κτήριο της Ουάσιγκτον θα αποκτήσει νέο ένοικο, τον Τζο Μπάιντεν;

Χωρίς αμφιβολία, οι πιθανότητες είναι με το μέρος του 77χρονου υποψήφιου των Δημοκρατικών καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων τον φέρουν πρώτο και μάλιστα με ικανοποιητική διαφορά.

Δείτε live τα αποτελέσματα - Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των ΗΠΑ

Ωστόσο ο απερχόμενος 74χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει συνηθίσει να βλέπει τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων από τη θέση του δεύτερου. Το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί και το 2016, όταν η τότε αντίπαλός του, Χίλαρι Κλίντον, προηγείτο και τότε δημοσκοπικά.

Στο τέλος των τεσσάρων ετών μιας προεδρίας πέρα από τις συνηθισμένες και μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που περιπλέχθηκε λόγω της πανδημίας, αυτές οι ιστορικές προεδρικές εκλογές κατέγραψαν ήδη ένα ρεκόρ: περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν δι αλληλογραφίας τις τελευταίες εβδομάδες. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με το 73% όσων ψήφισαν το 2016.

Μεγάλες αναμένεται να είναι οι διακυμάνσεις και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καθώς κάθε πολιτεία διέπεται από τους δικούς της κανόνες.

Για παράδειγμα, κάποιες ίσως αποφασίσουν να προηγηθεί η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων που φέτος έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Σημειώνεται ότι ήδη περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει είτε μέσω επιστολικής ψήφου είτε στις πρόωρες κάλπες που στήθηκαν.

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος, ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον 270 από τις ψήφους αυτού που αποκαλείται «κολλέγιο των εκλεκτόρων». Κάθε πολιτεία διαθέτει έναν συγκεκριμένο αριθμό εκλεκτόρων βασισμένη εν μέρει στον πληθυσμό της.

Αυτό το σύστημα εξηγεί γιατί είναι πιθανό ένας υποψήφιος να κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων αλλά να χάσει στις εκλογές – όπως ακριβώς συνέβη με τη Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Επέλαση» του κορονοϊού σε όλη την Ελλάδα - Αναπόφευκτο το lockdown