ΕΛΛΑΔΑ

Αυτό είναι το σχέδιο για τα Χριστούγεννα - Το όριο των ατόμων και τα SMS για... ρεβεγιόν

Αυτό είναι το σχέδιο για τα Χριστούγεννα - Το όριο των ατόμων και τα SMS για... ρεβεγιόν
INTIME NEWS

Lockdown: Μετά τη σταδιακή άρση του lockdown, αρχίζει ο «πονοκέφαλος» του… ρεβεγιόν για την κυβέρνηση.

Χριστούγεννα στο σπίτι θα κάνουμε, όπως όλα δείχνουν, αφού ακόμα κι αν η πανδημία υποχωρήσει, η επάνοδος στην κανονικότητα θα γίνει με μεγάλη προσοχή υπό το φόβο του τρίτου κύματος.

Αν το επιτρέψουν τα δεδομένα και συμφωνήσουν και οι επιστήμονες, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει άρση του lockdown σε τρία στάδια, που θα υλοποιούνται ανά εβδομάδα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει:

Όσον αφορά στις ημέρες των εορτών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαγορεύονται σε κάθε περίπτωση οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και, άρα, δεν θα υπάρξει έξοδος προς τους τόπους καταγωγής και τους χειμερινούς προορισμούς.

Παράλληλα, θα βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και οι όποιες μετακινήσεις θα συνεχίσουν να γίνονται με SMS στο 13033.

Όσον αφορά στις συναθροίσεις, και σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λίγες ημέρες σε συνέντευξή του, θα περάσουμε τα Χριστούγεννα μόνοι μας και με το πολύ μια ακόμη οικογένεια.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται να επιτραπεί η συνάθροιση έως και 9 ατόμων στο ίδιο σπίτι.

Το πώς θα γίνει αυτό και πώς θα μπορεί κάποιος να το αποδείξει σε περίπτωση ελέγχου αποτελεί «γρίφο» για την ώρα.

Την ίδια ώρα, παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα παραμείνουν κλειστά όλα τα καταστήματα, εκτός από τα φαρμακεία για να αποφευχθεί ο συνωστισμός που πάντα παρατηρείται εκείνες τις ημέρες.

Μητσοτάκης: Τα δεδομένα θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από το lockdown

Τα ζητήματα της δημόσιας υγείας προέταξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη», καθώς «έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα, και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα».

«Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Αυτά καθορίζουν την πολιτική μας. Το πιο σημαντικό δεδομένο το οποίο πρέπει να αξιολογούμε σε αυτή τη συγκυρία είναι οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι «η ατομική ευθύνη, η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί πλέον επίκληση, είναι ένα καθήκον απέναντι στον εαυτό μας και σε όλους τους συμπολίτες μας» και πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο.

«Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα. Αυτές τις κατευθύνσεις καλούμαστε να υπηρετήσουμε και εμείς και εσείς στα υπουργεία σας, στους εποπτευόμενους οργανισμούς, σε κάθε τομέα της δράσης μας, αλλά και με το καθημερινό μας παράδειγμα», είπε.

«Βόμβα» Δερμιτζάκη στο Newsbomb.gr: Το τρίτο κύμα θα έρθει ακόμα κι αν ανοίξουμε με 100 κρούσματα

Ο τρόπος και όχι το πότε θα ξεκινήσει το άνοιγμα της οικονομίας θα κρίνει αν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρας μας, ανέφερε στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Τα χθεσινά στοιχεία (1.044 κρούσματα) που παρουσιάστηκαν από τον ΕΟΔΥ δεν τα λαμβάνω υπόψιν μου, καθώς διενεργήθηκαν πολύ λιγότερα τεστ. Από σήμερα, Τρίτη θα δούμε την πραγματική εικόνα της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά στην εξέλιξη θεωρώ ότι μέσα στην εβδομάδα που έρχεται τα κρούσματα σε ημερήσια βάση θα κυμαίνονται στα 1.200 - 1.300. Ωστόσο, θα αργήσουμε ακόμα να δούμε μείωση των διασωληνωμένων και των θανάτων».

Αναφορικά με το «άνοιγμα» της οικονομίας και ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε: «Το τρίτο κύμα δεν έχει να κάνει με το πότε αλλά με το πώς θα "ανοίξουμε". Αν όταν γίνει η άρση του lockdown δεν τηρούμε αυστηρά μέτρα (μάσκες, αποστάσεις κ.α.) τότε ακόμα και με 100 κρούσματα την ημέρα να "ανοίξουμε", το τρίτο κύμα της πανδημίας θα έρθει σύντομα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Κλείδωσε» το διάγγελμα Μητσοτάκη: Πότε θα γίνει - Τι θα ανακοινώσει για το lockdown