ΕΛΛΑΔΑ

Ζωή Ράπτη στο Newsbomb.gr: Επιστράτευση γιατρών αν δεν έρθουν εθελοντικά – Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ

Ζωή Ράπτη στο Newsbomb.gr: Επιστράτευση γιατρών αν δεν έρθουν εθελοντικά – Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ

Τι είπε η υφυπουργός Υγείας για την κατάσταση στα νοσοκομεία, το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτών γιατρών, τις βαλβίδες αποσυμπίεσης και το πολύ σημαντικό πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής στήριξης.

Για εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας έκανε λόγο η υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Μόνο σήμερα το πρωί είχαμε 180 εισαγωγές περιστατικών Covid-19, ενώ 22 ύποπτα περιστατικά βρίσκονται σε αναμονή στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών για να διαπιστωθεί αν χρειάζονται νοσηλεία», ανέφερε η κ. Ράπτη, τονίζοντας πως η πίεση στα νοσοκομεία, τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη χώρα, αυξάνεται συνεχώς.

Ερωτηθείσα για το πού εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, η υφυπουργός Υγείας σημείωσε πως «το επιδημιολογικό φορτίο είναι επιβαρυμένο σε όλη την Επικράτεια», επισημαίνοντας πως ειδικά στην Αττική υπάρχει μεγάλη διασπορά.

Η κ. Ζωή Ράπτη τόνισε πως η επιδημιολογική κατάσταση, πέραν των μέτρων αποσυμπίεσης που ελήφθησαν πρόσφατα, δεν επιτρέπει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. Σημείωσε ωστόσο, πως χρειάζονται βαλβίδες αποσυμπίεσης, ώστε να πάμε ομαλά μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, κατέστησε σαφές πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης με ιδιώτες γιατρούς που θα συνδράμουν στο έργο του ΕΣΥ για όσο χρόνο χρειαστεί. «Αν δεν έρθουν, προφανώς θα υπάρξει απόφαση για επιστράτευση. Θα λάβουν την ειδοποίηση και αν αρνηθούν και πάλι να παράσχουν βοήθεια, θα έρθουν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη», ξεκαθάρισε η κ. Ράπτη

Η ίδια τόνισε πως παρά την έξαρση της πανδημίας, η Ελλάδα είναι στην 26η θέση από πλευράς κρουσμάτων στην ΕΕ, με άλλες χώρες να έχουν πληγεί πολύ περισσότερο από τη δική μας. «Καταφέραμε να αυξήσουμε τις ΜΕΘ σε ποσοστό 151%, διαθέτοντας σήμερα 1.410 κλίνες. Παράλληλα, με την παροχή των τεστ κορονοϊού (self testing) από τα φαρμακεία θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού στη Χώρα μας».

Όσον αφορά τον τομέα της Ψυχικής Υγείας, η κ. Ράπτη τόνισε πως στα νοσοκομεία υλοποιείται το πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής για την ψυχολογική στήριξη ασθενών με Covid-19, των οικογενειών τους, αλλά και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες: Τα «δώρα» των μνηστήρων στην Ελλάδα– Τι μας δίνουν για να πάρουν το πακέτο των 5 δισ. Ευρώ