Φωτιά στην Εύβοια: Μαίνεται το πύρινο μέτωπο - Εκκλήσεις για εναέριες και επίγειες δυνάμεις

Παππάς Αναστάσιος

Associated Press/Θοδωρής Νικολάου

Φωτιά - Εύβοια: Μαίνεται το πύρινο μέτωπο που έχει καταστρέψει τη Βόρεια Εύβοια, με τους τοπικούς φορείς να κάνουν έκκληση για να σπεύσουν στο σημείο εναέρια και επίγεια μέσα της πυροσβεστικής.

Ξέσπασαν αναζωπυρώσεις στην Εύβοια κατά την διάρκεια της νύχτας και συγκεκριμένα στη Φαράκλα, τη Λίμνη, τη Μουρτιά, τις Κεχριές, τη Δάφνη και τις Ροβιές. Παράλληλα, η φωτιά έφτασε στις αυλές των σπιτιών στο Μετόχι, στη Ζοωδόχο Πηγή και τα Καλύβια.

Αυτή την ώρα η μάχη με τις φλόγες δίνεται στο Σπαθάρι με τις εκκλήσεις από τους κατοίκους για εναέρια μέσα να είναι συνεχείς. Εκτός από τους πυροσβέστες, στο χωριό έχουν μείνει και κάτοικοι που δεν έφυγαν παρά τις εντολές για εκκένωση.

Σημειώνεται ότι στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν αυτή την ώρα, 246 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 66 οχήματα, ένα αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν 100 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα από την Ουκρανία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Το μέτωπο κινείται προς τα Καλύβια, τον Τρούπη και το Προκόπι. Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από καπνό. Η ορατότητα είναι ελάχιστη, ενώ τα εναέρια μέσα είναι δύσκολο να προσφέρουν βοήθεια και να διευκολύνουν την κατάσταση. Οι επίγειες δυνάμεις τρέχουν από εστία σε εστία, από έκκληση σε έκκληση αλλά τα μέτωπα που έφτασαν από τον Ευβοϊκό στο Αιγαίο συνεχίζουν με την ίδια ένταση και προς τα νότια, ενώ τα χωριά ζουν τον ίδιο εφιάλτη.

Από την άλλη πλευρά όλο το τμήμα από τις Κεχριές, τη Δάφνη, τη Μυρτιά, την Βατερή και τη Λίμνη δοκιμάστηκαν άγρια μέχρι που η φωτιά έφτασε στη θάλασσα. Σημειώνεται ότι με καράβια φυγαδεύτηκαν μέχρι τις πρωινές ώρες περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι προς Αιδηψό.

Βορειότερα, στις Ροβιές, το νέο μέτωπο που κατέβηκε μέχρι τη θάλασσα καίει ό,τι βρίσκει μπροστά του. Πήρε δυτική κατεύθυνση προς Αιδηψό, με συνέπεια μέσα στη νύχτα να γίνονται εκκενώσεις στις κατασκηνώσεις της μητρόπολης αλλά και στο γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου. Από την παραλία Ροβιές 23 άτομα απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια και μεταφέρθηκαν με σκάφη του Λιμενικού στο πλοίο «Καπετάν Αριστείδης», το οποίο παραμένει στον λιμένα Λίμνης Ευβοίας.

Έκκληση για βοήθεια από κατοίκους και αυτοδιοίκηση

Κάτοικοι και τοπική αυτοδιοίκηση ζητούν με κάθε τρόπο να αυξηθούν οι δυνάμεις που επιχειρούν, έτσι ώστε να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο για να μην επέλθει ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή.

Η εικόνα της Βόρειας Εύβοιας από δορυφόρο...Zoom Earth

Αυτή την ώρα, το μέτωπο κινείται προς τα Καλύβια, τον Τρούπη και το Προκόπι, με την Εύβοια να έχει καλυφθεί από καπνούς και να ζει έναν απίστευτο εφιάλτη.

Η μεγαλύτερη, τραγική, ειρωνεία το πρωί του Σαββάτου (07.08), ήταν η βροχή που έπεσε σε σημεία της κεντρικής Εύβοιας. Αρκετά χιλιόμετρα, όμως, μακριά από τα πύρινα μέτωπα που κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος του νησιού.

Η νύχτα που πέρασε, άλλωστε, για τους κατοίκους σε Κεχριές, Δάφνη, Μυρτιά, Βατερή και Λίμνη ήταν εφιαλτική. Οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, 1.300 πολίτες επιβιβάστηκαν σε πλωτά μέσα για να εκκενώσουν τη Λίμνη, ενώ και στις Ροβιές ένα νέο μέτωπο έφτασε ξανά μέχρι τη θάλασσα. Μάλιστα, 23 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από την παραλία του χωριού με σκάφη του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού και με ένα Ferry Boat, το «Καπετάν Αριστείδης», το οποίο παραμένει στο λιμάνι της Λίμνης για παν ενδεχόμενο.

Την ώρα που δίνεται η μεγαλύτερη μάχη, οι καπνοί δυσχεραίνουν το έργο όλων. Επίγειων και εναέριων δυνάμεων, με τις τελευταίες να μην είναι αρκετές. Ενδεικτική είναι η κραυγή αγωνίας του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, ο οποίος ζήτησε περισσότερες δυνάμεις καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η φωτιά δεν θα σβήσει μόνο με μπουλντόζες και δεν θα σταματήσει πουθενά».

«Η φωτιά προχωράει ασταμάτητη, καίει δάσος καταστρέφει σπίτια, απειλεί ζωές! Θέλουμε επιτέλους ΣΟΒΑΡΟ αριθμό εναερίων μέσων, που ζητάμε από την πρώτη μέρα! Και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα! Η φωτιά ΔΕΝ σβήνει μόνο με τις μπουλντόζες και αν την αφήσουμε μπορεί να φτάσει πραγματικά ΠΑΝΤΟΥ!», έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook.

Η έκκληση του Φάνη Σπανού

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Νύχτα κόλασης - Όλες οι εξελίξεις για τις φωτιές λεπτό προς λεπτό

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved