ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Δραματική έκκληση για εναέρια μέσα – Συνεχίζει να καίει τα πάντα η πύρινη λαίλαπα

Φωτιά στην Εύβοια
Οι μάχες που δίνουν τα επίγεια μέσα στην Εύβοια, δεν είναι αρκετές...
InTime

Φωτιά – Όλες οι ειδήσεις: Μαίνεται το πύρινο μέτωπο που έχει καταστρέψει τη Βόρεια Εύβοια με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, να ζητάει εναγωνίως εναέρια μέσα έτσι ώστε να περιοριστεί η πυρκαγιά. «Δεν σβήνει η φωτιά μόνο με μπουλντόζες, δεν θα σταματήσει πουθενά», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η Βόρεια Εύβοια συνεχίζει να καίγεται για ένα ακόμα 24ωρο. Από τις ακτές του Ευβοϊκού μέχρι αυτές του Αιγαίου, το βόρειο τμήμα της Εύβοιας οδεύει προς εξαφάνιση από τον χάρτη. Ο πύρινος όλεθρος έχει διαλύσει τα πάντα στο πέρασμά του, με τη νύχτα της Παρασκευής και το ξημέρωμα του Σαββάτου να είναι εξίσου δύσκολα με τις προηγούμενες ημέρες.

Οι μάχες με τις φλόγες σε Φαράκλα, Λίμνη, Μουρτιά, Κεχριές, Δάφνη και Ροβιές συνεχίστηκε, με τη φωτιά να έχει καταστρέψει εκ νέου σπίτια και περιουσίες. Στο Μετόχι, τη Ζωοδόχο Πηγή και τα Καλύβια η πυρκαγιά μπήκε σε αυλές σπιτιών ενώ γίνεται μεγάλη μάχη στο Σπαθάρι και οι εκκλήσεις για βοήθεια από εναέρια μέσα είναι πλέον δραματικές.

Κάτοικοι και τοπική αυτοδιοίκηση ζητούν με κάθε τρόπο να αυξηθούν οι δυνάμεις που επιχειρούν, έτσι ώστε να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο για να μην επέλθει ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή.

Η εικόνα της Βόρειας Εύβοιας από δορυφόρο...Zoom Earth

Αυτή την ώρα, το μέτωπο κινείται προς τα Καλύβια, τον Τρούπη και το Προκόπι, με την Εύβοια να έχει καλυφθεί από καπνούς και να ζει έναν απίστευτο εφιάλτη.

Η μεγαλύτερη, τραγική, ειρωνεία το πρωί του Σαββάτου (07.08), ήταν η βροχή που έπεσε σε σημεία της κεντρικής Εύβοιας. Αρκετά χιλιόμετρα, όμως, μακριά από τα πύρινα μέτωπα που κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος του νησιού.

Η νύχτα που πέρασε, άλλωστε, για τους κατοίκους σε Κεχριές, Δάφνη, Μυρτιά, Βατερή και Λίμνη ήταν εφιαλτική. Οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, 1.300 πολίτες επιβιβάστηκαν σε πλωτά μέσα για να εκκενώσουν τη Λίμνη, ενώ και στις Ροβιές ένα νέο μέτωπο έφτασε ξανά μέχρι τη θάλασσα. Μάλιστα, 23 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από την παραλία του χωριού με σκάφη του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού και με ένα Ferry Boat, το «Καπετάν Αριστείδης», το οποίο παραμένει στο λιμάνι της Λίμνης για παν ενδεχόμενο.

Την ώρα που δίνεται η μεγαλύτερη μάχη, οι καπνοί δυσχεραίνουν το έργο όλων. Επίγειων και εναέριων δυνάμεων, με τις τελευταίες να μην είναι αρκετές. Ενδεικτική είναι η κραυγή αγωνίας του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, ο οποίος ζήτησε περισσότερες δυνάμεις καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η φωτιά δεν θα σβήσει μόνο με μπουλντόζες και δεν θα σταματήσει πουθενά».

«Η φωτιά προχωράει ασταμάτητη, καίει δάσος καταστρέφει σπίτια, απειλεί ζωές! Θέλουμε επιτέλους ΣΟΒΑΡΟ αριθμό εναερίων μέσων, που ζητάμε από την πρώτη μέρα! Και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα! Η φωτιά ΔΕΝ σβήνει μόνο με τις μπουλντόζες και αν την αφήσουμε μπορεί να φτάσει πραγματικά ΠΑΝΤΟΥ!», έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook.

Η έκκληση του Φάνη Σπανού

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Νύχτα κόλασης - Όλες οι εξελίξεις για τις φωτιές λεπτό προς λεπτό