ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Ταυτόχρονα το εμβόλιο της γρίπης με αυτό του κορονοϊού - Δεν συνδέονται οι λοιμώξεις

εμβολιο γριπης εμβολιο κορονοιου
Δεν υπάρχουν αντενδείξεις για παράλληλο εμβολιασμό κατά της γρίπης και του κορονοϊού.
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Εμβολιασμός: Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υποστήριξε πως δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός ανάμεσα στη χορήγηση του εμβολίου του κορονοϊού και της γρίπης, ενώ ξεκαθάρισε πως οι δυο λοιμώξεις δεν σχετίζονται και δεν πρέπει να υπάρχει ψευδαίσθηση ότι το εμβόλιο κατά της μιας προστατεύει από την άλλη.

Διευκρινίσεις αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και τη συσχέτισή του με αυτόν κατά του κορονοϊού έδωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, η κ. Μαρία Θεοδωρίδου. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού ξεκαθάρισε πως δεν χρειάζεται να υπάρχει χρονικό διάστημα που να παρέλθει από τον έναν εμβολιασμό, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί ο άλλος. Με απλά λόγια, μπορεί κανείς να προχωρήσει στον εμβολιασμό του κατά της γρίπης ακόμα και την ίδια ημέρα που θα πραγματοποιήσει αυτόν κατά του κορονοϊού.

Εξήγησε, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στα δυο εμβόλια. Υπογράμμισε ότι είναι λανθασμένη η άποψη ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προστατεύσει από τον κορονοϊό ή το αντίστροφο, αναφέροντας εκ νέου και τις ομάδες που θα πρέπει να σπεύσουν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, μέχρι τώρα δεν υπάρχει σαφής επιστημονική γνώση για τον βαθμό στον οποίο μπορεί η μια λοίμωξη να επηρεάσει την άλλη. «Η γρίπη κορυφώνεται τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Όσοι πρέπει να εμβολιαστούν θα πρέπει να είναι ανοσοποιημένοι από τον Νοέμβριο. Το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο είναι διαφορετικό, ο ιός υφίσταται μεταλλάξεις και αυτό τον κάνει κάθε χρόνο λίγο ή περισσότερο διαφορετικός. Ο ΠΟΥ κάθε χρόνο δίνει τον τύπο του εμβολίου που πρέπει να παρασκευαστεί. Φέτος το εμβόλιο θα είναι τετραδύναμο. Ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει στο σχήμα των εμβολιασμών των υπολοίπων εμβολίων. Δεν υφίσταται σύσταση για διατήρηση μεσοδιαστήματος μεταξύ των εμβολίων», ανέφερε στη συνέχεια.

«Ο CDC και όλοι οι φορείς έχουν εξηγήσει ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κορονοϊού, όπως και με άλλα εμβόλια όπως του πνευμονιόκοκκου. Όποιος εμβολιαστεί για τη γρίπη, δεν χρειάζεται να κάνει χρονολογικό σταυρόλεξο για τα άλλα εμβόλια. Μπορεί και την ίδια ημέρα ή την επόμενη. Δεν ευσταθούν τα μετά από 15 ημέρες, δεν δικαιολογούνται επιστημονικά», πρόσθεσε.

Ακολούθως ανέφερε τις ομάδες που θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της γρίπης:

  • Άτομα άνω των 60 ετών
  • Παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικες με υποκείμενα προβλήματα (αναπνευστικό, κυκλοφορικό, ανοσοανεπάρκειες)
  • Έγκυες για προστασία των ίδιων και του νεογνού
  • Άτομα με παθολογική παχυσαρκία
  • Παιδιά που λαμβάνουν θεραπεία με ασπιρίνη
  • Άτομα σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των έξι μηνών
  • Κλειστοί πληθυσμοί (εργαζόμενοι σε μονάδες φιλοξενίας, στρατιωτικοί κλπ.)
  • Υγειονομικοί, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας, εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

Πότε μπορούν να εμβολιαστούν κατά της γρίπης όσοι νόσησαν από κορονοϊό

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε ξεχωριστή αναφορά στους χρονικούς περιορισμούς για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό, έτσι ώστε να μπορέσουν να εμβολιαστούν κατά της γρίπης. Όπως ανέφερε, ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα και εν τέλει αποδείχθηκαν αρνητικοί, δεν έχουν κανέναν περιορισμό. Όσοι ασυμπτωματικοί ανιχνεύτηκαν θετικοί, μπορούν να εμβολιαστούν όταν τελειώσει ο χρόνος της απομόνωσής τους.

Για όσους είχαν συμπτώματα, ο εμβολιασμός αναβάλλεται και θα πραγματοποιείται όταν τελειώσει η απομόνωση και υποχωρήσουν πλήρως όλα τα συμπτώματα.

Σε αυτό το σημείο, η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει διασταυρούμενη προστασία μεταξύ των εμβολίων. Είναι δυο ξεχωριστές λοιμώξεις με ξεχωριστή πορεία και πρόγνωση. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε επειδή πανευρωπαϊκά πέρσι δεν μας επισκέφθηκε η γρίπη. Δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί η ανοσία της κοινότητας είναι μειωμένη. Υπάρχει μια σχετική χαλάρωση των μέτρων, είτε λόγω κόπωσης είτε λόγω υπερβολικής εμπιστοσύνης ότι μέχρι τώρα έχουμε πάει καλά. Ο ιός της γρίπης είναι ένας ιός που δεν πρέπει να του έχουμε εμπιστοσύνη. Κάθε φορά μπορεί να έχει ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο».

«Θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν έγκαιρα με τα γνωστά και ασφαλή εμβόλια. Το βασικό μήνυμα είναι ότι όσοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιό τους να το κάνουν, να μην υπολογίζουν χρονοδιαστήματα μεταξύ εμβολίου της γρίπης και άλλων εμβολίων, έτσι ώστε να προστατευθούν από μια λοίμωξη που δεν ξέρουμε αν συμπέσει με τον κορονοϊό τι επίπτωση θα έχει στην υγεία τους», πρόσθεσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη στην Ομόνοια τζιχαντιστής του ISIS - Είχε κάνει δύο αιτήσεις για άσυλο

Θα νικούσε στο GNTM: Η 18χρονη που χάζεψε τους πάντες στο «The Voice» (Vid)

Καιρός: Ισχυρή κακοκαιρία προ των πυλών - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν (vid)