ΕΛΛΑΔΑ

Τα μηνύματα των πολιτικών για τον Δ. Μητροπάνο

Τα μηνύματα των πολιτικών για τον Δ. Μητροπάνο

Τη θλίψη της για το χαμό του μεγάλου τραγουδιστή Δημήτρη Μητροπάνου, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σήμερα ο πρωί σε ηλικία 64 ετών, εξέφρασε ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

Αντώνης Σαμαράς

«Μία δυνατή εθνική λαϊκή ψυχή σήμερα, σίγησε» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, και πρόσθεσε: «Ο Δημήτρης Μητροπάνος έδωσε πολλά στην πατρίδα και τον λαό μας. Τραγούδησε για τη Μακεδονία, όταν κανένας δεν τολμούσε να μιλήσει γι αυτή. Τραγούδησε, για τον ήρωα της Κύπρου, Σολωμό Σολωμού, και για όλους τους Έλληνες των αλησμόνητων πατρίδων. Τραγούδησε για τις χαρές και τις πίκρες του κόσμου».

Ευ. Βενιζέλος

«Μία δωρική φωνή που εξέφρασε με αυθεντικότητα την ελληνικότητα και την ψυχή του λαού μας έσβησε.
Ο κόσμος με το αλάνθαστο αισθητήριο του, τον επιβράβευσε, τον αγάπησε και τον σεβάστηκε. Και κείνος ανταπέδωσε την αγάπη, χαρίζοντάς μας διαχρονικά και αφτιασίδωτα τραγούδια, που πλουτίζουν την καθημερινότητά μας.
Καλό του ταξίδι.»

Φίλιππος Πετσάλνικος

«Με λύπη πληροφορήθηκα το θάνατο του Δημήτρη Μητροπάνου. Ενός σπουδαίου λαϊκού τραγουδιστή που με την χαρακτηριστική, αυθεντική ερμηνεία του χάραξε την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Παύλος Γερουλάνος

«Ο Δημήτρης Μητροπάνος υπήρξε ένας μεγάλος λαϊκός καλλιτέχνης που έζησε ακριβώς όπως τραγούδησε: αυθεντικά, δωρικά, με πρωτογενές πάθος και τεράστια γενναιοδωρία. Η φωνή του και οι ερμηνείες του έγιναν συνώνυμο του καλού ελληνικού τραγουδιού και αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής μνήμης του λαού μας».

ΚΚΕ

«Ο Δημήτρης Μητροπάνος υπήρξε γνήσιος και ξεχωριστός λαϊκός τραγουδιστής.
Παιδί αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που διώχθηκαν σκληρά από το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, ο Δημήτρης Μητροπάνος αναγκάστηκε να βγει πολύ νωρίς στη βιοπάλη, αναζητώντας μεροκάματο. Έχοντας αυτά τα βιώματα, τραγούδησε τις αγωνίες, τους αγώνες και τα βάσανα του λαού και κέρδισε ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Με τη δωρική του φωνή και την ξεχωριστή του ερμηνεία πλούτυνε το λαϊκό τραγούδι».

Γ. Καρατζαφέρης

«Με τα τραγούδια του μεγαλώσαμε. Με τα τραγούδια του μάθαμε να αγαπάμε. Με τα τραγούδια του αγαπήσαμε περισσότερο την Ελλάδα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

ΣΥΡΙΖΑ

Για τον ΣΥΡΙΖΑ «με την "αποχώρηση" του Δημήτρη Μητροπάνου, επισπεύδεται το κλείσιμο της σημαντικότερης περιόδου του ελληνικού τραγουδιού. Ο Δημήτρης Μητροπάνος διακρίθηκε για την ευχέρειά του όχι μόνο να χρωματίζει πλούσια τα τραγούδια που του ανέθεταν οι συνθέτες να ερμηνεύσει, αλλά και να διεισδύει βαθιά στον συναισθηματικό κόσμο των ακροατών του. Θα μας λείψει».

Δημοκρατική Αριστερά

«Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγούδησε με γνησιότητα τους λαϊκούς καημούς και μένει στην ιστορία της ελληνικής μουσικής ως ένας από τους μεγάλους» υπογραμμίζει η Δημοκρατική Αριστερά.

Δημοκρατική Συμμαχία

«Ο Δημήτρης Μητροπάνος έγραψε τη δική του διακριτή ιστορία στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι» επισημαίνει στη δήλωσή της για τον θάνατο του λαϊκού τραγουδιστή, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, και συνεχίζει: «Ξεχώρισε με την ιδιοτυπία και τη βαθιά λαϊκή συγκίνηση της φωνής του, την απόδοση της μουσικής πλήθους διακεκριμένων μουσικοσυνθετών και με την απλότητα και το ήθος του ως ανθρώπου. Η Ελλάδα, που τραγούδησε μαζί του, τον αποχαιρετάει».

Άρμα Πολιτών

«Ο ευθύς του χαρακτήρας, το ήθος του αλλά και η προσφορά του θα παραμείνουν παρακαταθήκη για όλους τους Έλληνες» τονίζει το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών.