ΕΛΛΑΔΑ

Iron Man 70,3 Vouliagmeni: Εξωστρέφεια, αθλητικός τουρισμός και ανάπτυξη - Το μήνυμα Κωνσταντέλλου

Iron Man 70,3 Vouliagmeni: Εξωστρέφεια, αθλητικός τουρισμός και ανάπτυξη - Το μήνυμα Κωνσταντέλλου
Θανάσης Παπαδημητρίου, Σοφία Ζαχαράκη, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος
Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Παρουσία του δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, και της υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη, πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου για το τρίτο ελληνικό Iron Man, το Iron Man 70,3 Vouliagmeni που θα διεξαχθεί στις 23 Οκτωβρίου 2022.

Στην καρδιά της «αθηναϊκής ριβιέρας», όπως ανέφερε κι ο ίδιος ο κ. Κωνσταντέλλος, θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο το Iron Man 70,3 Vouliagmeni. Ο διεθνής αγώνας τριάθλου που έχει κερδίσει εκατομμύρια θαυμαστές και συμμετέχοντες σε όλο τον κόσμο, θα γίνει για τρίτη φορά στη χώρα μας, αλλά για πρώτη στην Αττική.

Ο δήμος Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης ανέλαβε το εγχείρημα και σε αγαστή συνεργασία με την ΕυΖην, το υπουργείο Τουρισμού και τη ΓΓΑ θα προχωρήσει με στόχο να το αναγάγει σε θεσμό.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωσηNewsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Κωνσταντέλλος: Οι αγώνες ήρθαν για να μείνουν

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας για αυτή την ενημέρωση. Ευχαριστώ την υφυπουργό, κ. Ζαχαράκη, που είναι εδώ και δείχνει το ενδιαφέρον του υπουργείου και της κυβέρνησης για τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών event στη χώρα μας. Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους της Ευ Ζην για την πάρα πολύ αρμονική σχέση που έχουμε χτίσει τους τελευταίους εννέα μήνες, δουλεύοντας για αυτό το δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

«Θα ήθελα να πω κάποια βασικά πράγματα για το πώς αντιλαμβανόμαστε την εξωστρέφεια του δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης. Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε έναν όμορφο τόπο, τον οποίο θέλουμε να κάνουμε πιο βιώσιμο, πιο πράσινο. Δεν κρατάμε σαν επτασφράγιστο μυστικό αυτές τις προσπάθειες, δεν είναι μόνο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Έχουμε άποψη, η οποία λέει πως η πόλη αυτή με τη φυσική ομορφιά και τις παρεμβάσεις από εμάς, οφείλουμε να τη δείχνουμε στον κόσμο. Επιθυμούμε να φιλοξενούμε εδώ διοργανώσεις αθλητικές, τέτοια event και το κάνουμε με πάρα πολύ μεγάλη χαρά. Είναι μια συνειδητή στρατηγική», πρόσθεσε.

Ο κ. Κωνσταντέλλος είπε ακόμα πως «Όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις πριν από περίπου έναν χρόνο, δεν μπορούσα να φανταστώ τι σημαίνει Iron Man στην καρδιά της Βουλιαγμένης, στην καρδιά της αθηναϊκής ριβιέρας. Το μέτωπο αυτό (σ.σ. παραλιακό), αναδεικνύεται, ομορφαίνει για να γίνει ένας ετήσιος προορισμός. Η σκέψη του όσο κι αν είναι δύσκολο πρέπει να το δοκιμάσουμε, με έκανε να πείσω τους υπόλοιπους συνεργάτες. Ήμασταν τυχεροί γιατί συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες. Λένε λίγα και κάνουν πολλά. Αυτό είναι το πρώτο συστατικό επιτυχίας. Εμείς δεσμευόμαστε ότι η πόλη θα είναι στα καλύτερά της για αυτό το event. Δεσμευόμαστε ότι δεν το ξεκινάμε απλά για να δούμε κάτι αλλά το κάνουμε για να γίνουμε ακόμα καλύτεροι για το Iron Man του 2023, του 2024 κοκ.. Οι αγώνες ήρθαν για να μείνουν. Φιλοδοξούμε να γίνουμε μια πόλη «Iron Man». Να γίνεται η πόλη μας ένα κέντρο για τον κόσμο που παρακολουθεί αυτούς τους αγώνες».

Παπαδημητρίου: Έσοδα ως 25 εκατ. ευρώ για το κράτος από τον αθλητικό τουρισμό

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. δήμαρχο, επιβεβαιώνω εκ μέρους της ομάδας μου όλα όσα είπε. Έχουμε μια «βελούδινη» συνεργασία και είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ήρθαμε εδώ για να μάθουμε περισσότερα για το Iron Man 70.3 Vouliagmeni. Μετά από δυο επιτυχημένες διοργανώσεις το 2019 και το 2021 στο Costa Navarion, ήρθαμε εδώ, μεγάλωσε η διοργάνωση, δεν χωρούσε», ανέφερε ξεκινώντας τα δικά του λεγόμενα ο Θανάσης Παπαδημητρίου, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ΕυΖην.

«Θα ήθελα να πω δυο πράγματα για την ΕυΖην που έχει ξεκινήσει τη δραστηριότητα. Φέτος κλείνουμε 31 χρόνια παρουσίας στον τουριστικό χώρο της Ελλάδας. Εξαρχής η ΕυΖην ήταν συνώνυμο με τη φύση, με τη δράση. Αρκετά εγχειρήματα τα εισήγαγε πρώτη, υιοθετήθηκαν και από άλλους με επιτυχία. Το 2017 μπήκαμε σε ένα άλλο ρίσκο, το πώς θα αναπτύξουμε τον αθλητικό τουρισμό. Τότε αποφασίσαμε με τον Μάικ Αργύρη να κυνηγήσουμε το Iron Man. Τελικά τους πείσαμε και τον Μάρτιο του 2018 υπογράψαμε τη σύμβαση. Μετά από 2,5 μήνες, άνοιξαν για πρώτη φορά οι εγγραφές για το Iron Man 2019. Σε τρεις μήνες είχαν εξαντληθεί οι 1.500 εγγραφές που ήταν το όριο. Τον Απρίλιο του 2019 έγινε το πρώτο Iron Man. Περίπου 4.500 άνθρωποι βρέθηκαν εκεί. Σε μια περίοδο που θα ήταν κλειστά τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, γιατί θα άνοιγαν μετά το Πάσχα», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε πως «Αυτό το event τότε άφησε 4,4 εκατ. ευρώ στην περιοχή. Ήταν η αρχή. Έκτοτε σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, η ΕυΖην δεν έχει σταματήσει να κυνηγάει μεγάλες διοργανώσεις, για να αναπτύξει τον τομέα του συμμετοχικού τουρισμού. Η χώρα μας ζει από τον τουρισμό, αναπνέει για τον τουρισμό. Επενδύει και στοχεύει σε ποιοτικό τουρισμό. Επενδύει στο να αναπτύξει υποδομές προς αυτή την κατεύθυνση. Στοχεύουμε σε ένα κοινό που είναι κυρίως ευκατάστατο, που θα αφήσει περισσότερα ευρώ στη χώρα μας και είναι και πιο απαιτητικό βέβαια. Σε έρευνα που έχουμε κάνει, ο μέσος ταξιδιώτης που έρχεται με την οικογένειά του, ξοδεύει 1.100 ευρώ ενώ ο μέσος όρος είναι κοντά στα 700 ευρώ».

«Η ΕυΖην ξεκινώντας από το Iron Man έχει συμβάσεις με πολύ μεγάλες διοργανώσεις, αντίστοιχες. Όμως, έχουμε το Ocean Man, τον μεγαλύτερο κολυμβητικό αγώνα ανοικτής θαλάσσης. Φέτος θα κάνουμε και το Παγκόσμιο στο Ρέθυμνο. Έχουμε το Highlander Adventure και άλλες μεγάλες διοργανώσεις. Έχουμε υπογράψει με την Tour de France, για να κάνουμε του χρόνου ετάπ στη χώρα μας. Περιμένουμε περίπου 7.500 συμμετέχοντες, πάνω από 20.000 συνοδούς και υπολογίζουμε ένα έσοδο για το κράτος της τάξης των 20-25 εκατ. ευρώ. Αυτά τα events θέλουμε να αναπτύσσονται με ρυθμό 25% ετησίως τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕυΖην, ανέφερε: «Η εταιρία μας πλέον είναι σημαντική, αν όχι η σημαντικότερη, σε αυτό τον τομέα του τουρισμού στη χώρα μας. Χωρίς μεγάλες ανακοινώσεις, καμπάνιες, βραβεία και δάφνες. Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτό που κάνουμε. Στοχεύουμε σε παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε αυτό το κομμάτι. Είμαστε περήφανοι για ό,τι έχουμε κάνει ως τώρα, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα μας και να πω κλείνοντας ότι αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο από μια εταιρεία. Η Ελλάδα έχει μια απίστευτη φύση, έχει καταλύματα, υποδομές, τεχνογνωσία, ανθρώπους με πάθους και όρεξη και μπορεί να είναι στην κορυφή της φιλοξενίας τέτοιων αγώνων. Δεν μας λείπει τίποτα από τις χώρες που κάνουν αυτές τις διοργανώσεις. Αυτό που θέλουμε είναι να αντιληφθεί η κυβέρνηση και οι τοπικοί φορείς τα οφέλη, για να συνδράμουν περισσότερο στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Όταν αυτό επιτευχθεί, θα κάνουμε θαύματα».

Ζαχαράκη: Επενδύουμε σε κομμάτια που συνδέονται με τον αθλητικό τουρισμό

«Θα ήθελα να δώσω ειλικρινείς ευχές και συγχαρητήρια στον δήμαρχο, ο οποίος προσελκύει ένα γεγονός τέτοιας ισχύος και με ένα βεληνεκές που ξεπερνά τα σύνορα. Δείχνει την αξία του αθλητικού τουρισμού, δείχνει το όφελος στο οποίο αναφερθήκαν νωρίτερα, εγώ θα έλεγα και πολιτιστικά για κάθε περιοχή. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο δήμος που υποδέχεται και τον ταξιδιώτη και τον κάτοικο, να δει τον επισκέπτη να επιστρέφει. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια και στον άνθρωπο που έφερε το Iron Man στην Ελλάδα, καθώς δεν ήταν καθόλου εύκολο και είναι πολύ σημαντικό. Είναι επιτυχία ότι έχουμε το Iron Man στην Ελλάδα», είπε με τη σειρά της η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

«Θα ήθελα να παραθέσω κάποια σημαντικά στοιχεία που μας δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Υπολογίζεται ότι το 30% των Ευρωπαίων θα ταξιδέψουν για θέματα αθλητικού τουρισμού το 2022. Περίπου 8-10 διοργανώσεις αθλητικής υφής έγιναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα και είχαν χαρακτηριστικά που είναι στοχεύσεις και του υπουργείου Τουρισμού. Είχαν γεωγραφική ισορροπία, χρονική ισορροπία, βοηθώντας έτσι τον στόχο του να γίνει η χώρα μας ένας προορισμός 12 μηνών, και τρίτο στοιχείο την ποιότητα υπηρεσιών», πρόσθεσε.

«Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό όταν στηριζόμαστε σε ομάδες κι όχι μονάδες. Είναι πάντα αυτή η ομάδα που περιλαμβάνει τη διοργανώτρια αρχή, τον δήμο και το αγκάλιασμα από την τοπική κοινωνία. Πιστεύουμε πάρα πολύ στην προστιθέμενη αξία που δίνει ο αθλητισμός στον τουρισμό. Στην ευκαιρία που δίνεται να διακριθούν οι προορισμοί. Το κάνουμε συνειδητά στο υπουργείο, ο υπουργός, κ. Βασίλης Κικίλιας, χαιρετίζει αυτή την προσπάθεια. Για αυτό είμαστε παντού για να συνδράμουμε με την αιγίδα μας και την παρουσία μας. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, θα βάζουμε διαρκώς υψηλότερων στόχων. Ήδη και με το Ταμείο Ανακάμψης, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε κομμάτια που συνδέονται με τον αθλητικό τουρισμό», τόνισε κλείνοντας.

Αργύρης: Στόχος να φέρουμε το Full Iron Man στην Ελλάδα

«Ευχαριστούμε για τη στήριξη και την κ. υπουργό, και τον κ. δήμαρχο. Ευχαριστούμε που θα τρέξετε και τα 5χλμ., το Iron Man θα το κάνουμε μαζί του χρόνου. Πάμε να θυμηθούμε τι είναι το Iron Man. Γεννήθηκε το 1978 στη Χαβάη. Ήταν 15 φίλοι που έβαλαν στοίχημα για το ποιος ήταν ο πιο fit. Ο δρομέας, ο κολυμβητής ή ο ποδηλάτης. Έβαλαν λοιπόν 4χλμ. κολύμπι, 180 χλμ. ποδήλατο – αυτό μάλλον ήταν λίγο υπερβολή για εμένα – κι έναν μαραθώνιο στο τέλος. Ξεκίνησαν, το έκαναν, τερμάτισαν και αυτό έμελλε σήμερα, 44 χρόνια μετά, να είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό αθλητικό event στον κόσμο. Είναι η κορυφαία διοργάνωση τριάθλου στον κόσμο, σε 38 χώρες γίνονται 48 αγώνες», τόνισε με τη σειρά του ο Race Director του Iron Man 70,3 Vouliagmeni, Μάικ Αργύρης.

«Ο στόχος μας είναι το 2024 δήμαρχε να έχουμε εδώ κι εμείς το μεγάλο Iron Man, το Full Iron Man. Εμείς εδώ, αποφασίσαμε να μειώσουμε τις αποστάσεις στο μισό. Χωρίς να το πούμε half iron man ή κάτι τέτοιο. Φτιάξαμε το Iron Man 70,3 και το φιλοξενούμε στην Ελλάδα, θα το φιλοξενήσουμε και τα επόμενα δυο χρόνια στον δήμο μας. Είναι αποστάσεις προσιτές αλλά αρκετά δύσκολες. Είναι 120 αγώνες σε 78 χώρες. Δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα από αυτό τον χάρτη», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ακόμα ότι: «Ο τυπικός Iron Man δεν είναι αθλητής, δεν είναι επαγγελματίας. Ο μέσος άνθρωπος που τερματίζει είναι 41 ετών. Το 35% το δοκιμάζει για πρώτη φορά. Οι υπόλοιποι το κάνουν δυο-τρεις φορές τον χρόνο κι ένα 47% το κάνει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Είναι 75% άνδρες, 25% γυναίκες. Ο στόχος για τη Βουλιαγμένη είναι να έχουμε 20% γυναίκες. Μέσο εισόδημα 125.000 ευρώ έχει το 53% των ανθρώπων που συμμετέχει στο άθλημα. Το 88% έχει σπουδές στο Πανεπιστήμιο και το 60% φέρνει περισσότερους από δυο ανθρώπους μαζί τους. Στο δικό μας Iron Man θα ξεπεράσουμε τις 7.000 κόσμου. Με έναν μέσο όρο τεσσάρων διανυκτερεύσεων καταλαβαίνετε τι φέρνει στην περιοχή ένα τέτοιο event».

Αυγενάκης: Στηρίζουμε ανοικτά πολυποίκιλες αθλητικές διοργανώσεις

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, προβλήθηκε και βιντεοσκοπημένο μήνυμα του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. «Ευχαριστώ για την πρόσκληση στη συνέντευξη Τύπου για το τρίτο ελληνικό Iron Man στον πανέμορφο δήμο των «3Β» στις 23 Οκτωβρίου. Λυπάμαι που δεν είμαι κοντά σας, αν και θα το ήθελα πολύ, αλλά τις ημέρες αυτές δίνω το «παρών» στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Beach Χάντμπολ που για πρώτη φορά φιλοξενεί η χώρα μας στο Ηράκλειο Κρήτης. Η εξωστρέφεια της χώρας είναι ένα μεγάλο στοίχημα που όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε», ανέφερε αρχικά ο υφυπουργός.

«Η μεγάλη τριαθλητική διοργάνωση που έχει αναλάβει ο δήμος σας, είμαι σίγουρος πως θα δημιουργήσει μεγάλα οφέλη για τον αθλητικό τουρισμό της περιοχής, καθώς η κοινωνία του τριάθλου έχει αποδείξει πως θέλει αλλά και μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη του αθλήματος. Στο υπουργείο, ενθαρρύνουμε, σπρώχνουμε κα θέλουμε τη διοικητική και λειτουργική αυτονομία του τριάθλου. Είναι μεγάλη μας χαρά που εντός του προσεχούς διαστήματος θα ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις για να αναγνωριστεί η τριαθλική ομοσπονδία Ελλάδας. Είμαι χαρούμενος που ο εξαιρετικά δημιουργικός και δυναμικός δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης είναι αρωγός σε αυτό το εγχείρημα. Μεγαλύτερη απόδειξη είναι το γεγονός ότι μαζί με το κυρίως event θα γίνουν δυο παράλληλες διοργανώσεις και θα προβάλουν τα όμορφα μέρη του δήμου από νυχτερινές διαδρομές», πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης.

«Είναι αυτονόητο ότι στηρίζουμε ανοικτά πολυποίκιλες αθλητικές διοργανώσεις όπως το Iron Man που ενισχύουν την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και την προστιθέμενη αξία του ελληνικού αθλητικού προϊόντος. Το τριαθλητικό κίνημα όπως και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό τον στόχο για να φέρουμε όλοι μαζί τον αθλητισμό στο επίκεντρο του διεθνούς στερεώματος. Εύχομαι καλή επιτυχία. Ελπίζω να είμαστε μαζί τις ημέρες διεξαγωγής του event. Στηρίζω την προσπάθεια, είμαστε μαζί, είμαστε μια ομάδα. Μια μεγάλη ομάδα που μαζί ανεβάζουμε τον αθλητισμό στη χώρα μας ψηλότερα», τόνισε κλείνοντας.